Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Διχασμένοι οι αναλυτές για τις τραπεζικές μετοχές το 2022 - Πώς επηρεάζουν τον κλάδο οι αποδόσεις στα ομόλογα

Διχασμένοι οι αναλυτές για τις τραπεζικές μετοχές το 2022 - Πώς επηρεάζουν τον κλάδο οι αποδόσεις στα ομόλογα
Κάθε αύξηση των αποδόσεων προβληματίζει…

Αμηχανία επικρατεί στις αγορές για τις τραπεζικές μετοχές, καθώς οι αναλυτές είναι διχασμένοι για την επίδραση που μπορεί να έχουν οι αυξήσεις στις αποδόσεις των ομολόγων.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τη μία πλευρά, οι τραπεζικές μετοχές… γίνονται ολοένα λιγότερο ελκυστικές γίνονται για τους επενδυτές.
Αιτία; Οι τιμές στην παγκόσμια αγορά ομολόγων αλλά οι αυξήσεις των επιτοκίων, που έρχονται λίαν συντόμως.
Θεωρητικά, θα περίμενε κανείς, αναφέρεται σχετικά, ότι οι τραπεζικές μετοχές θα ευδοκιμήσουν καθώς αυξάνονται οι αποδόσεις, με τη λογική πως τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα κερδίσουν περισσότερα από τους τόκους τους οποίους χρεώνουν για δάνεια.
Ένα άλμα στα επιτόκια σηματοδοτεί επίσης παραδοσιακά υγιή ανάπτυξη στην υποκείμενη οικονομία και πιστωτική επέκταση.
Αλλά αυτή η συσχέτιση, όμως, ξαφνικά έγινε αρνητική, με τις αυξημένες αποδόσεις να κάνουν πλέον περισσότερο κακό παρά καλό.
αδαδα_1.JPG
Αυτό συμβαίνει παγκοσμίως και είναι εμφανές και σε όλο τον κόσμο.
Ο λόγος είναι ότι η άνοδος των ονομαστικών επιτοκίων αυτή τη φορά δεν είναι σημάδι οικονομικής ισχύος, αλλά συνέπεια του ότι η αγορά προεξοφλεί έναν επιθετικό κύκλο νομισματικής σύσφιξης από τη Federal Reserve, καθώς και άλλες παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες, που αναμένεται να επιδοθούν σε έναν αγώνα για τη μείωση του πληθωρισμού.
Η πιθανότητα αύξησης του επιτοκίου της Fed κατά 50 μονάδες βάσης τον Μάρτιο στις ΗΠΑ αντανακλάται στις χρηματαγορές, οι οποίες μέχρι πρότινος εκτιμούσαν αύξηση στις 25 μ.β.
Σε ό,τι αφορά την ΕΚΤ, προβλέπεται μια επιτοκιακή αύξηση 10 μονάδων βάσης μέχρι τον Οκτώβριο του 2022, γεγονός που γύρισε την απόδοση του γερμανικού Bund σε θετική περιοχή.
Ενώ λοιπόν τα ονομαστικά επιτόκια αυξάνονται, η καμπύλη αποδόσεων σιγά σιγά επιπεδώνεται - κάτι το οποίο σχετίζεται πολύ περισσότερο με τον δανεισμό για τις μεγαλύτερες τράπεζες της Wall Street.
Αυτό σημαίνει ότι η συσχέτισης μεταξύ των αποδόσεων και των μετοχών του χρηματοπιστωτικού κλάδου παρουσιάζει ένα ελάττωμα, αφού σηματοδοτεί ότι η αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσε να μειώσει τη ζήτηση δανείων.
Έτσι, παρόλο που οι τράπεζες μπορούν να χρεώσουν περισσότερα για να δανείσουν, πιθανότατα θα υπάρξουν λιγότερες εκταμιεύσεις.
Η ουσία είναι ότι, αν και η υπεραπόδοση των τραπεζών π.χ. στον S&P 500 αντικατοπτρίζει την άνοδο των επιτοκίων, η επικείμενη επιπέδωση της καμπύλης θα αποτελέσει πλήγμα.
Την ίδια στιγμή, ο πληθωρισμός και τα μειωμένα έσοδα λόγω αύξησης του μισθολογικού κόστους θα περιορίσει τα δάνεια.
Οπότε τα επιτόκια μπορεί να μη λειτουργήσουν αυτή τη φορά.
φδ.JPG
Τι βλέπουν οι αναλυτές που δηλώνουν bullish

Στο μεταξύ, στην αντίπερα όχθη κάποιοι βλέπουν άνοδο…
Πιο συγκεκριμένα, όπως προειπώθηκε, μετά από μια θλιβερή δεκαετία, οι ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές βρίσκονται στο επίκεντρο των "ταύρων".
Ο υποδείκτης Stoxx 600 για τις τράπεζες έχει λάμψει από τις αρχές του 2022, σημειώνοντας άνοδο 10% και έχοντας κάνει το καλύτερο ξεκίνημα χρονιάς.
Όλες εκτός από μία από τις 38 μετοχές που απαρτίζουν τον κλαδικό έχουν αυξηθεί από τις αρχές του έτους και ο δείκτης έχει ξεφύγει από ένα κανάλι πτωτικής τάσης που ίσχυε από το 2015.

Τι θα οδηγήσει το ράλι


Οι προσδοκίες για αυστηρότερη νομισματική πολιτική από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και άλλες κεντρικές τράπεζες έχουν προκαλέσει άνοδο στις αποδόσεις των ομολόγων, κάτι που βοηθά τις τράπεζες να δανείζουν πιο κερδοφόρα.
Η ανάκαμψη της οικονομίας από την πανδημία θα οδηγήσει επίσης σε μεγαλύτερο δανεισμό από τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές.
«Καθώς οι επενδυτές πρέπει να ανακαλύψουν ποιος ωφελείται περισσότερο από τα επερχόμενα μέτρα των κεντρικών τραπεζών, φαίνεται λογικό να κοιτάξουν μόνο τις τράπεζες», τονίζει ο Andreas Meyer, Διευθύνων Σύμβουλος της Fountain Square Asset Management, αναφέρεοντας χαρακτηριστικά ότι «υπάρχει ζωή σε αυτά τα γέρικα σκυλιά».

Χαμηλές οι αποτιμήσεις

Παρά το πρόσφατο ράλι, ο κλάδος παραμένει πολύ φθηνός.
Με προθεσμιακό P/E μικρότερο από 10, οι τράπεζες διαπραγματεύονται με discount 40% στην ευρύτερη αγορά, παραμένοντας κοντά σε χαμηλά ρεκόρ.
Οι προσδοκίες για τα κέρδη ενδέχεται να συνεχίσουν να αυξάνονται με τις αποδόσεις των ομολόγων, καθώς κάθε αύξηση των αποδόσεων κατά 100 μονάδες βάσης θα μπορούσε να προσθέσει περίπου 23 δισ. ευρώ στα τραπεζικά κέρδη, σύμφωνα με εκτιμήσεις του αναλυτή της Bank of America, Alastair Ryan.

«Οι ευρωπαϊκές τράπεζες ξεκινούν τη χρονιά με ελκυστικές αποτιμήσεις, υψηλές αποδόσεις διανομής από μερίσματα και επαναγορές μετοχών καθώς και ισχυρή δυναμική κερδών», λέει ο Niall Gallagher, διευθυντής επενδύσεων για ευρωπαϊκές μετοχές της GAM Investments.
Ο κλάδος προσφέρει τη δεύτερη υψηλότερη προθεσμιακή μερισματική απόδοση της αγοράς στο 5%.

Στο προσκήνιο οι αποδόσεις κεφαλαίου

Η ορατότητα των αποδόσεων των μετόχων έχει βελτιωθεί μετά τη λήξη της απαγόρευσης μερισμάτων και επαναγοράς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ η ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών παραμένει σταθερή παρά τις επιπτώσεις της πανδημίας.
Ο αναλυτής της Citigroup, Andrew Coombs, εκτιμά ότι οι τράπεζες θα μπορούσαν να αυξήσουν τις αποδόσεις κεφαλαίου στα 81 δισ. ευρώ φέτος, ενώ η Bank of America βλέπει 134 δισ. ευρώ διαθέσιμα για διανομή μέχρι το τέλος του 2023.

Ωστόσο, ορισμένοι επενδυτές μειώνουν τις τραπεζικές τους συμμετοχές.
Η Cerberus Capital Management, για παράδειγμα, πούλησε αυτή την εβδομάδα περίπου 450 εκατ. ευρώ μετοχές της Deutsche Bank και της Commerzbank, μειώνοντας τα μερίδια που πήρε το 2017.
Πάντως, ένα επιχείρημα για συνεχή αισιοδοξία είναι το πλεονάζον κεφάλαιο του κλάδου και οι σταθεροί ισολογισμοί που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως καταλύτης για μακροχρόνια εξυγίανση της κατακερματισμένης ευρωπαϊκής τραπεζικής αγοράς.
«Η δραστηριότητα συγχωνεύσεων μπορεί να αναθερμανθεί», προβλέπει ο επικεφαλής επενδύσεων της Crossbridge Capital, Manish Singh, σημειώνοντας, για παράδειγμα, ότι η γαλλική BNP Paribas θα διαθέτει ένα «πολεμικό σεντούκι» 16 δισ. δολαρίων μετά την πώληση της αμερικανικής τραπεζική μονάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης


Warning: include(views/ad_prestitial78.php): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/vhosts/bankingnews.gr/httpdocs/index.php on line 899

Warning: include(views/ad_prestitial78.php): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/vhosts/bankingnews.gr/httpdocs/index.php on line 899

Warning: include(): Failed opening 'views/ad_prestitial78.php' for inclusion (include_path='.:/opt/plesk/php/7.3/share/pear') in /var/www/vhosts/bankingnews.gr/httpdocs/index.php on line 899