Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ηχηρή προειδοποίηση της BlackRock - Γιατί θα διορθώσει η Wall Street - Ποιοι οι λόγοι της πτώσης που έρχεται

Ηχηρή προειδοποίηση της BlackRock - Γιατί θα διορθώσει η Wall Street - Ποιοι οι λόγοι της πτώσης που έρχεται
Οι αγορές πιστεύουν ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια νωρίτερα και πιο επιθετικά από το αναμενόμενο, ωστόσο η BlackRock διαφωνεί…

Μεγάλες απώλειες σημείωσαν την Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2021 οι δείκτες της Wall Street, με την BlackRock να αναφέρει τους λόγους της πτώσης στις μετοχές, απευθύνοντας ταυτόχρονα ηχηρή προειδοποίηση προς τους επενδυτές.
Από ό,τι φαίνεται, η χρονιά ξεκινά δύσκολα, με άλμα στις αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ και πτώση στις μετοχές, που ξεκίνησε από τον τεχνολογικό κλάδο.
Ποιος είναι άραγε ο ένοχος;
Οι αγορές πιστεύουν ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια νωρίτερα και πιο επιθετικά από το αναμενόμενο, ωστόσο η BlackRock διαφωνεί…
Το άθροισμα των αναμενόμενων αυξήσεων επιτοκίων θα παραμένει χαμηλό, χάρη στη σιωπή της Fed έναντι του πληθωρισμού.
Αντίθετα, η άνοδος των αποδόσεων μας λέει ότι οι επενδυτές δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν για ομόλογα – και αυτά δεν είναι κακά νέα για τις μετοχές.
αδα_4.JPG
Η βουτιά στις τιμές των κρατικών ομολόγων, παγκοσμίως, στις αρχές του τρέχοντος έτους υπογραμμίζει το νέο καθεστώς που επικρατεί στην αγορά, για το οποίο η BlackRock είχε προειδοποιήσει στην έκθεσή της για τις παγκόσμιες προοπτικές του 2022.
Αν μη τι άλλο, λέει ο επενδυτικός οίκος, το έναυσμα ήταν η Fed, που έδειξε μια ταχύτερη από το αναμενόμενο πρόθεση εξομάλυνσης της πολιτικής της, συμπεριλαμβανομένης της προαναγγελίας συρρίκνωσης του ισολογισμού της.
Οι αγορές προεξόφλησαν γρήγορα ταχύτερες και περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων φέτος, σε ένα περιβάλλον ιστορικά υψηλού πληθωρισμού (υψηλό 40ετίας) και «στενής» αγοράς εργασίας, που έχει σοβαρές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό.
Οι χρηματιστηριακοί δείκτες δέχθηκαν πιέσεις καθώς οι μετοχές ανάπτυξης απώλεσαν τη «λάμψη» τους, με την προφανή προοπτική των υψηλότερων επιτοκίων να καθιστά τα μελλοντικά κέρδη λιγότερο ελκυστικά.
Είναι κακό όλο αυτό για τις μετοχές; Η BlackRock λέει «όχι».
Αυτό που πραγματικά έχει σημασία για τις μετοχές, κατά την άποψή της, είναι ότι η Fed σηματοδοτεί, ούτως ή άλλως, ένα χαμηλό άθροισμα ως προς τις αυξήσεις επιτοκίων.
Πράγματι, οι προσδοκίες για το μελλοντικό επιτόκιο των Fed Funds (η κίτρινη γραμμή στο γράφημα) έχουν αυξηθεί μετρίως τις τελευταίες έξι εβδομάδες, ενώ η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς έχει εκτοξευθεί (η πράσινη γραμμή).
Αντίθετα, μοχλός είναι η αύξηση του premium (η κόκκινη γραμμή), δηλαδή της πρόσθετης αποζημίωσης που ζητούν οι επενδυτές για τον κίνδυνο που αναλαμβάνουν διακρατώντας κρατικά ομόλογα σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα απόδοσης. 

Σιωπηρή απόκριση

Η κατανόηση του Guidance πίσω από τη σιωπηρή απόκριση της Fed και την άνοδο των αποδόσεων είναι το κλειδί για την πλοήγηση σε αυτό το περιβάλλον.
Η Fed έχει υιοθετήσει νέες πολιτικές που αφήνουν τον πληθωρισμό να αυξηθεί λίγο ώστε να αντισταθμιστούν οι αποπληθωριστικές πιέσεις που σημειώθηκαν στο παρελθόν – και πλέον έχει επιτύχει τον στόχο της.
Ως εκ τούτου, υπάρχει διάχυτη η εντύπωση ότι η Fed και άλλες κεντρικές τράπεζες θα θελήσουν να συνεχίσουν να ζουν με την άνοδο στις τιμές.
Γιατί; Οι τρέχουσες ανατιμήσεις πυροδοτούνται από σοκ προσφοράς που προκλήθηκαν από την πανδημία και την αδυναμία κάλυψης της ζήτησης.
Πιθανή δε αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής θα πλήξει την ανάπτυξη και την απασχόληση σε μια εποχή που η οικονομία δεν έχει αποκαταστήσει πλήρως τις πληγές της.
Σύμφωνα με την BlackRock, λοιπόν, αν oι κεντρικές τράπεζες σηκώσουν το πόδι τους από το πεντάλ του γκαζιού αίροντας τα μέτρα στήριξης, θα προκαλέσουν μεγάλη πτώση στις αγορές αλλά και επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας.

Οι τρεις κίνδυνοι

Αυτή η σιωπηλή απόκριση θα πρέπει να αυξήσει μέτρια μόνο τις ιστορικά χαμηλές πραγματικές αποδόσεις ή τις προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό και να υποστηρίξει τις αποτιμήσεις των μετοχών.
Η πρόσφατη απότομη άνοδος των αποδόσεων φαινομενικά προσομοιάζει με την «έκρηξης» του 2013, όταν η Fed μείωσε τις πράξεις ανοιχτής αγοράς.
Ωστόσο, υπάρχουν βασικές διαφορές: η πτώση δεν οφείλεται στους φόβους για απότομη αύξηση του επιτοκίου πολιτικής.
Η ανάπτυξη είναι ισχυρή.
Η σχεδιαζόμενη μείωση του ισολογισμού της θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα οι επενδυτές να απαιτούν υψηλότερο προθεσμιακό ασφάλιστρο για τη διατήρηση μακροπρόθεσμων ομολόγων – αλλά αυτό δεν χρειάζεται να είναι αρνητικό για τις μετοχές σε αντίθεση με την ύφεση.
Μέχρι στιγμής, ο άξονας της Fed σε θέματα πολιτικής αφορά λιγότερο τους μεσοπρόθεσμους επενδυτές.
Σε αυτό το κλίμα, η ΒlackRock βλέπει τρεις βασικούς κινδύνους:

Πρώτον, κεντρικές τράπεζες όντως πατούν φρένο ή οι αγορές πιστεύουν ότι μπορεί να πατήσουν, κάτι που αποτελεί κακή έκβαση τόσο για τις μετοχές όσο και για τα ομόλογα, αλλά και ένα από τα εναλλακτικά σενάρια στο βασικό που παρουσιάζεται στο Global Outlook για το 2022.

Δεύτερον, το στέλεχος Omicron εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για τις προοπτικές ανάπτυξης της Κίνας, δεδομένης της εισροής επισκεπτών για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.
Η BlackRock αναμένει ότι η Χώρα του Δράκου θα διατηρήσει την πολιτική της για μηδενικό COVID - τουλάχιστον φαινομικά - σε αυτή τη σημαντική πολιτικά χρονιά.
Κάτι τέτοιο προεξοφλεί περισσότερους περιορισμούς ως προς την οικονομική δραστηριότητα, παρότι το Πεκίνο φαίνεται να είναι αποφασισμένο να επιτύχει τον αναπτυξιακό στόχο του φέτος με χαλάρωση της πολιτικής.

Τρίτον, αυξάνεται το γεωπολιτικό ρίσκο, με τις πιθανότητες σύγκρουσης σε Ιράν λόγω του πυρηνικού προγράμματός του, σε Ουκρανία με τη συγκέντρωση στρατευμάτων της Ρωσίας και, σε πολύ μικρότερο βαθμό, σε Ταϊβάν να πολλαπλασιάζονται.
Τα παραπάνω λοιπόν θα μπορούσαν να κλονίσουν τις αγορές τη στιγμή που η προσοχή των αναλυτών δεν είναι στραμμένη στη γεωπολιτική.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης