Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Πρωταγωνιστής οι τράπεζες το 2022 - Τι βλέπουν οι αναλυτές και δηλώνουν bullish στον κλάδο για πρώτη φορά μετά το 2015

Πρωταγωνιστής οι τράπεζες το 2022 - Τι βλέπουν οι αναλυτές και δηλώνουν bullish στον κλάδο για πρώτη φορά μετά το 2015
Κάθε αύξηση των αποδόσεων κατά 100 μονάδες βάσης θα μπορούσε να προσθέσει περίπου 23 δισ. ευρώ στα τραπεζικά κέρδη
Μετά από μια θλιβερή δεκαετία, οι ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές βρίσκονται στο επίκεντρο των "ταύρων".
Ο υποδείκτης Stoxx 600 για τις τράπεζες έχει λάμψει από τις αρχές του 2022, σημειώνοντας άνοδο 10% και έχοντας κάνει το καλύτερο ξεκίνημα χρονιάς.
Όλες εκτός από μία από τις 38 μετοχές που απαρτίζουν τον κλαδικό έχουν αυξηθεί από τις αρχές του έτους και ο δείκτης έχει ξεφύγει από ένα κανάλι πτωτικής τάσης που ίσχυε από το 2015.

Τι θα οδηγήσει το ράλι

Οι προσδοκίες για αυστηρότερη νομισματική πολιτική από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και άλλες κεντρικές τράπεζες έχουν προκαλέσει άνοδο στις αποδόσεις των ομολόγων, κάτι που βοηθά τις τράπεζες να δανείζουν πιο κερδοφόρα.
Η ανάκαμψη της οικονομίας από την πανδημία θα οδηγήσει επίσης σε μεγαλύτερο δανεισμό από τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές.
«Καθώς οι επενδυτές πρέπει να ανακαλύψουν ποιος ωφελείται περισσότερο από τα επερχόμενα μέτρα των κεντρικών τραπεζών, φαίνεται λογικό να κοιτάξουν μόνο τις τράπεζες», τονίζει ο Andreas Meyer, Διευθύνων Σύμβουλος της Fountain Square Asset Management, αναφέρεοντας χαρακτηριστικά ότι «υπάρχει ζωή σε αυτά τα γέρικα σκυλιά».

Χαμηλές οι αποτιμήσεις

Παρά το πρόσφατο ράλι, ο κλάδος παραμένει πολύ φθηνός.
Με προθεσμιακό P/E μικρότερο από 10, οι τράπεζες διαπραγματεύονται με discount 40% στην ευρύτερη αγορά, παραμένοντας κοντά σε χαμηλά ρεκόρ.
Οι προσδοκίες για τα κέρδη ενδέχεται να συνεχίσουν να αυξάνονται με τις αποδόσεις των ομολόγων, καθώς κάθε αύξηση των αποδόσεων κατά 100 μονάδες βάσης θα μπορούσε να προσθέσει περίπου 23 δισ. ευρώ στα τραπεζικά κέρδη, σύμφωνα με εκτιμήσεις του αναλυτή της Bank of America, Alastair Ryan.

«Οι ευρωπαϊκές τράπεζες ξεκινούν τη χρονιά με ελκυστικές αποτιμήσεις, υψηλές αποδόσεις διανομής από μερίσματα και επαναγορές μετοχών καθώς και ισχυρή δυναμική κερδών», λέει ο Niall Gallagher, διευθυντής επενδύσεων για ευρωπαϊκές μετοχές της GAM Investments.
Ο κλάδος προσφέρει τη δεύτερη υψηλότερη προθεσμιακή μερισματική απόδοση της αγοράς στο 5%.

Στο προσκήνιο οι αποδόσεις κεφαλαίου

Η ορατότητα των αποδόσεων των μετόχων έχει βελτιωθεί μετά τη λήξη της απαγόρευσης μερισμάτων και επαναγοράς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ η ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών παραμένει σταθερή παρά τις επιπτώσεις της πανδημίας.
Ο αναλυτής της Citigroup, Andrew Coombs, εκτιμά ότι οι τράπεζες θα μπορούσαν να αυξήσουν τις αποδόσεις κεφαλαίου στα 81 δισ. ευρώ φέτος, ενώ η Bank of America βλέπει 134 δισ. ευρώ διαθέσιμα για διανομή μέχρι το τέλος του 2023.

Ωστόσο, ορισμένοι επενδυτές μειώνουν τις τραπεζικές τους συμμετοχές.
Η Cerberus Capital Management, για παράδειγμα, πούλησε αυτή την εβδομάδα περίπου 450 εκατ. ευρώ μετοχές της Deutsche Bank και της Commerzbank, μειώνοντας τα μερίδια που πήρε το 2017.
Πάντως, ένα επιχείρημα για συνεχή αισιοδοξία είναι το πλεονάζον κεφάλαιο του κλάδου και οι σταθεροί ισολογισμοί που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως καταλύτης για μακροχρόνια εξυγίανση της κατακερματισμένης ευρωπαϊκής τραπεζικής αγοράς.
«Η δραστηριότητα συγχωνεύσεων μπορεί να αναθερμανθεί», προβλέπει ο επικεφαλής επενδύσεων της Crossbridge Capital, Manish Singh, σημειώνοντας, για παράδειγμα, ότι η γαλλική BNP Paribas θα διαθέτει ένα «πολεμικό σεντούκι» 16 δισ. δολαρίων μετά την πώληση της αμερικανικής τραπεζική μονάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης