Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Dimon (JP Morgan): Η Fed ενδέχεται να αυξήσει τα επιτόκια 6 ή 7 φορές το 2022

Dimon (JP Morgan): Η Fed ενδέχεται να αυξήσει τα επιτόκια 6 ή 7 φορές το 2022
Γιατί ο Jamie Dimon θυμήθηκε τη νομισματική πολιτική του Paul Volcker κατά τη δεκαετία του 1980
Σχετικά Άρθρα
«Άποψή μου είναι ότι υπάρχει σημαντιή  πιθανότητα να είναι περισσότερες από τέσσερις οι αυξήσεις επιτοκίων- μπορεί να είναι έξι ή επτά», δήλωσε ο Jamie Dimon
κατά τη διάρκεια μιας τηλεδιάσκεψης μετά την ανακοίνωση της κερδοφορίας της επενδυτικής τράπεζας JP Morgan και πρόσθεσε:
«Μεγάλωσα σε έναν κόσμο όπου ο Paul Volcker αύξησε τα επιτόκια κατά 200 μονάδες βάσης ένα Σάββατο βράδυ», επισημαίνεται σε δημοσίευμα του Bloomberg το Σαββατο 15 Ιανουαρίου 2022.

Η (πολύ) αναμενόμενη στροφή

Επισημαίνεται ότι ο Volcker διετέλεσε πρόεδρος της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας από το 1979 έως το 1987, όπου με επιθετικές κινήσεις κατάφερε να δαμάσει τον καλπάζοντα πληθωρισμό τη δεκαετία του 1980.
Δεκαετίες αργότερα ο ίδιος  εισήγαγε αυστηρές μεταρρυθμίσεις στη Wall Street μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.
Σημειώνεται ότι η Fed έχει κάνει μια απότομη, επιθετική στροφή στη νομισματική πολιτική τους τελευταίους μήνες εν μέσω ενός πληθωρισμού που εκτινάσσεται και μιας ταχύτερης από την αναμενόμενη ανάκαμψης της αγοράς εργασίας.
Ήδη πολλά στελέχη της Fed προαναγγέλλουν έως και 4 αυξήσεις επιτοκίων φέτος, αρχής γενομένης από τον Μάρτιο, ωστόσο η JP Morgan πάει το αφήγημα ακόμα πιο μακριά απ' ότι φαινεται.
 
Μην.. κλαίτε (CEO) για τις αυξήσεις μισθών


Ο Dimon επισήμανε ότι ενώ ο πληθωρισμός «ευελπιστούμε» να αρχίσει να υποχωρεί φέτος καθώς η Fed πιάνει δουλειά, οι αυξήσεις στους «μισθούς, και η στέγαση και το πετρέλαιο δεν είναι παροδικά φαινόμενα, θα παραμείνουν υψηλά για λίγο».
Στην πραγματικότητα, ο Dimon εποισήανε σε αναλυτές ότι ο πληθωρισμός στις μισθολογικές δαπάνες  θα είναι ένα επαναλαμβανόμενο πρόβλημα για τις επιχειρήσεις φέτος.
Ορισμένες εταιρείες θα αντιμετωπίσουν την αλλαγή καλύτερα από άλλες, είπε.
«Παρακαλώ μην πείτε ότι παραπονιέμαι για τους μισθούς.
Νομίζω ότι η αύξηση των μισθών είναι καλό για τους ανθρώπους που θα δουν τους μισθούς τους να ανεβαίνουν», σημείωσεο Dimon.
«Οι διευθύνοντες σύμβουλοι δεν πρέπει… να κλαίνε γι' αυτό.
Απλώς πρέπει να το αντιμετωπίσουν. .
Η mystik;o είναι να εξυπηρετείτε τον πελάτη σας όσο καλύτερα μπορείτε με όλους τους αρνητικούς παράγοντες εκεί έξω».

JPMorgan: Δυναμική η χρονιά

Αναφορικά με την JPMorgan, τα κέρδη διαμορφώθηκαν 10,4 δισ. δολάρια ή 3,33 δολάρια ανά μετοχή, σε σχέση με τα 3,01 δολάρια που ανέμεναν οι αναλυτές, αν και ουσιαστικά ήταν κατά 14% χαμηλότερα σε σχέση με πέρυσι.
Αντιστοίχως, τα έσοδα αυξήθηκαν στα 30,35 δισ. δολάρια έναντι των χαμηλότερων προβλέψεων στα 29,9 δισ. δολάρια, χάρη στην αύξηση των δανείων και τη μείωση των απωλειών από «κόκκινες» οφειλές.
Ουσιαστικά ο τελικός απολογισμός για το τρίμηνο ήταν σχετικά αδύναμος, όμως αυτό δεν άλλαξε την συνολική εύρωστη εικόνα της χρονιάς, δεδομένου πως για το σύνολο του έτους τα κέρδη της τράπεζας εκτοξεύθηκαν στα 48,33 δισ. δολάρια, ξεπερνώντας έτσι τα επίπεδα του 2019. Είναι χαρακτηριστικό πως για το 2020 τα κέρδη της μόλις και είχαν ξεπεράσει τα 29 δισ. δολάρια, ενώ το 2019 είχαν «κλείσει» στα 36,4 δισ. δολάρια.

Πακέτα στήριξης και ανάκαμψη

Τα πακέτα στήριξης της αμερικανικής κυβέρνησης έφεραν μεγαλύτερη ρευστότητα σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, με αποτέλεσμα τους πρώτους μήνες της περσινής χρονιάς ο κλάδος των δανειοδοτήσεων να «παγώσει» ευρύτερα στον τραπεζικό κλάδο.
Όμως, το τέταρτο τρίμηνο όλες οι τράπεζες διαπίστωσαν μια αυξημένη ζήτηση για νέα δάνεια, κάτι που αποτυπώνεται και στα στοιχεία τους.
Σε αυτό αναφέρθηκε και ο CEO της JPMorgan, προσθέτοντας στους θετικούς παράγοντες και το βελτιωμένο περιβάλλον της αμερικανικής οικονομίας, η οποία «συνεχίζει να πηγαίνει καλά παρά τις αρνητικές επιδράσεις της Omicron, του πληθωρισμού και των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης