Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Eurobank Equities: Οι 4 λόγοι που η άνοδος των ελληνικών τραπεζών έχει συνέχεια - Οι τιμές στόχοι

Eurobank Equities: Οι 4 λόγοι που η άνοδος των ελληνικών τραπεζών έχει συνέχεια - Οι τιμές στόχοι
Η Eurobank Equities δίνει τιμή στόχο 1,25 ευρώ για την Alpha Bank, 4,20 ευρώ για την Εθνική και 1,91 ευρώ για την Πειραιώς
Η βελτίωση, μέσω της εκκαθάρισης, των ισολογισμών των ελληνικών τραπεζών έχει ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό, σύμφωνα με την Eurobank Equities, η οποία υπενθυμίζει ότι το 2021 ήταν μια χρονιά ορόσημο για τον ελληνικό τραπεζικό τομέα που χαρακτηρίστηκε από την αξιοσημείωτη πρόοδο στους ισολογισμούς.
Μετά από αποφασιστική εφαρμογή των φιλόδοξων στρατηγικών τους σχεδίων, οι τράπεζες πέτυχαν απότομη μείωση των NPEs (περίπου 11% από 45% το 2018), ενώ μέσω μιας σειράς ενεργειών κατάφεραν να διατηρήσουν άνετα εποπτικά κεφαλαιακά αποθέματα πέρα ​​από τις ρυθμιστικές απαιτήσεις.

Εστίαση στην κερδοφορία

Σύμφωνα με την Eurobank Equities, η εστίαση θα παραμείνει στην κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών.
Μάλιστα, επαναλαμβάνει την άποψη ότι η αγορά μετατοπίζει σαφώς την εστίασή της στις προοπτικές κερδοφορίας, σε αντίθεση με την κατάσταση των προηγούμενων ετών όταν η δυναμική του ισολογισμού ήταν στο επίκεντρο των συζητήσεων των επενδυτών.
Μια απότομη μείωση των LLP σε συνδυασμό με χαμηλότερο λειτουργικό κόστος και υψηλότερα F&C θα πρέπει να καταστήσει όλες τις τράπεζες κερδοφόρες το 2022.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι τάσεις NII θα παρακολουθούνται στενά δεδομένης της σημασίας τους και της αναμενόμενης αδυναμίας ως αποτέλεσμα της μείωσης των NPE.

Σημαντικοί ούριοι άνεμοι

Η Eurobank Equities στοιχειωθετεί επίσης και τις θετικές εξελίξεις που μπορεί να επιδράσουν στην πορεία των τραπεζών το επόμενο διάστημα.
Ειδικότερα:
i) η ισχυρή ανάκαμψη της Ελλάδας για να υποστηρίξει το θετικό κλίμα της αγοράς,
ii) οι πιθανές αναβαθμίσεις αξιολόγησης που πιθανόν να οδηγήσουν την Ελλάδα σε μια θέση επενδυτικής βαθμίδας, προσελκύοντας έτσι επενδυτές από μια μεγαλύτερη γκάμα,
iii) η πρόσφατη απόφαση της ΕΚΤ για τα ελληνικά ομόλογα ήταν αρκετά υποστηρικτική και μπορεί να οδηγήσει τις αναβαθμίσεις,
iv) Το ΤΧΣ μπορεί να ξεκινήσει το σχέδιο αποεπένδυσης που να οδηγεί σε ενδεχόμενη πλήρη επανιδιωτικοποίηση των τραπεζών
iv) οι ελληνικές τράπεζες μπορεί να ευνοηθούν από τη διεθνή εναλλαγή σε μετοχές αξίας εν αναμονή υψηλότερων επιτοκίων.

Βελτίωση των αποτιμήσεων

Σύμφωνα με την Eurobank Equities, οι αποτιμήσεις θα κινηθούν υψηλότερα - οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται με 0,5x σε όρους P/TBV το 2022, με discount 15% σε σχέση με τον κλάδο της περιφέρειας της ΕΕ.
Το σχετικό discount έχει μειωθεί σημαντικά σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, κυρίως ως αποτέλεσμα της αξιοσημείωτης βελτίωσης του ισολογισμού.
Στο μέλλον η Eurobank Equities πιστεύει ότι οι αποτιμήσεις των μετοχών των ελληνικών τραπεζών θα κινηθούν υψηλότερα λόγω των ακόλουθων παραγόντων:
i) περαιτέρω σύγκλιση με τον κλάδο της περιφέρειας της ΕΕ ως αποτέλεσμα των θετικών προοπτικών κερδοφορίας,
ii) επαναξιολόγηση του τραπεζικού τομέα της ΕΕ ως προς την προοπτική υψηλότερων επιτοκίων,
iii) αυξανόμενη TBV από το 2022 και
iv) αυξανόμενη εστίαση της αγοράς στα πολλαπλάσια κέρδη.

Αλλαγή στις εκτιμήσεις

Οι νέες συνολικές εκτιμήσεις για τα προ προβλέψεων έσοδα αναθεωρούνται κατά 5% κατά μέσο όρο για την περίοδο 2022-23, αντανακλώντας κυρίως τα υψηλότερα βασικά έσοδα, ενώ οι εκτιμήσεις καθαρών εσόδων αυξάνονται κατά 7% κατά μέσο όρο παρά τις ελαφρώς υψηλότερες προβλέψεις.
Μάλιστα, η Eurobank Equities επαναλαμβάνει την άποψη ότι τα κέρδη του κλάδου θα αρχίσουν να ανακάμπτουν από το 2022 και μετά, αν και με διαφορετικό ρυθμό ανάλογα με την κατάσταση της κάθε τράπεζας.

Υψηλότερες τιμές - στόχοι, καμία αλλαγή στις αξιολογήσεις

Η Eurobank Equities δίνει τιμή στόχο 1,25 ευρώ για την Alpha Bank, 4,20 ευρώ για την Εθνική και 1,91 ευρώ για την Πειραιώς.
Image
Η Eurobank Equities επαναλαμβάνει τη σύσταση αγοράς στην Εθνική Τράπεζα, καθώς πιστεύει ότι εξακολουθεί να προσφέρει έναν πολύ συναρπαστικό συνδυασμό ισχυρών θεμελιωδών μεγεθών και ελκυστικής αποτίμησης, παρά τις ισχυρές επιδόσεις της πρόσφατα.
Διατηρεί επίσης τη σύσταση «αγορά» για την Τράπεζα Πειραιώς καθώς θεωρεί ελκυστικό το προφίλ κινδύνου/απόδοσης της σε αυτό το στάδιο, δεδομένου ότι ο όμιλος βρίσκεται σε καλό δρόμο για την ολοκλήρωση του σχεδίου εκκαθάρισης.
Διατηρεί επίσης τη σύσταση «Hold» στην Alpha Bank καθώς, παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην υλοποίηση του στρατηγικού της σχεδίου, διαπραγματεύεται σε λιγότερο ελκυστική αποτίμηση σε σύγκριση με τις άλλες τράπεζες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης