Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

HSBC: Εντυπωσιακή άνοδος για τις ελληνικές τράπεζες - Σύσταση «Αγορά» για Eurobank και Πειραιώς - Ποιες οι τιμές-στόχοι

HSBC: Εντυπωσιακή άνοδος για τις ελληνικές τράπεζες - Σύσταση «Αγορά» για Eurobank και Πειραιώς - Ποιες οι τιμές-στόχοι
Η σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των ελληνικών τραπεζών είναι πιθανό να επιβαρύνει τα καθαρά έσοδά τους από τόκους

Ισχυρή πιστωτική επέκταση χάρη στα ευρωπαϊκά κεφάλαια, την αύξηση στις αποδόσεις των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων, τις χαμηλές αποτιμήσεις και στα πλεονεκτήματα που προσφέρει ένα σκληρό νόμισμα όπως το ευρώ «βλέπει» για τις ελληνικές τράπεζες με νέα ανάλυσή της η HSBC.
Πιο συγκεκριμένα, εξετάζοντας μια σειρά από παραμέτρους το βρετανικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα δίνει ισχυρή σύσταση «αγορά» για τον εγχώριο κλάδο των τραπεζών, προκρίνοντας ωστόσο τη Eurobank, αλλά και την Πειραιώς.
Σε ό,τι αφορά τις τιμές-στόχους, η HSBC εκτιμά για τη μετοχή της Alpha το 1,40 ευρώ, για τη μετοχή της Eurobank τo 1,30 ευρώ, της Τράπεζας Πειραιώς το 1,95 ευρώ και της Εθνικής τα 3,55 ευρώ. 
Καταγραφή_127.JPG
Οι παράμετροι

Πιστωτική επέκταση:
Τα προηγούμενα χρόνια διαπιστωνόταν χαρακτηριστική επιβράδυνση λόγω των αυξημένων κρατικών επιδοτήσεων και διαφόρων άλλων μεταβιβαστικών πληρωμών.
Ωστόσο, η εκταμίευση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης αναμένεται να αυξήσει την παροχή δανειων το 2022.
Σύμφωνα με την HSBC, τα χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών θα παρουσιάσουν σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 5% μέχρι το 2026, χάρη στα ευρωπαϊκά κεφάλαια και την αύξηση του καταναλωτικού δανεισμού.

Λειτουργικά αποτελέσματα: Η σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των ελληνικών τραπεζών είναι πιθανό να επιβαρύνει τα καθαρά έσοδά τους από τόκους (NII).
Παρότι οι προμήθειες και η μείωση του κόστους θα μετριάσουν την πίεση στα κέρδη, η HSBC αναμένει ότι τα συνολικά προ προβλέψεων έσοδα (PPI) των τεσσάρων συστημικών τραπεζών θα μειωθούν κατά 5% σε ετήσια βάση.
Από την άλλη πλευρά, με το βάρος των NPE να έχει μειωθεί, το κόστος κεφαλαίου είναι πιθανό να βελτιωθεί από 115 μονάδες βάσης το 2021 σε 80 μονάδες βάσης το 2022, προσφέροντας έτσι σημαντική ώθηση στα λειτουργικά έσοδα.
Ως εκ τούτου, η βρετανική τράπεζα αναμένει ότι τα επαναλαμβανόμενα κέρδη θα αυξηθούν κατά 22% σε ετήσια βάση ενώ ο δείκτης ROTE θα βελτιωθεί κατά 1,6 π.μ., σε 7,4% το 2022.

Ποιότητα ενεργητικού: Οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν τις προσπάθειές τους για μείωση των NPEs τους - στόχος λίαν ρεαλιστικός, που σύμφωνα με τη βρετανική τράπεζα θα επιφέρει μείωση του αντίστοιχου δείκτη σε μονοψήφια επίπεδα στις αρχές του 2022.
Επίσης αναμένεται ισχυρή οικονομική ανάπτυξη, η οποία εύλογα θα περιορίσει τη δημιουργία κόκκινων δανείων, παρότι βραχυπρόθεσμα θα υπάρξει μια κάποια έξαρση λόγω της άρσης των μέτρων στήριξης (π.χ. πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ) και της λήξης στα μορατόρια πληρωμών.

Μερίσματα: Δυστυχώς, καμία από τις συστημικές τράπεζες δεν σχεδιάζει να διανείμει μερίσματα από τα κέρδη του έτους 2021.
Μόνο η Εθνική και η Eurobank ανακοίνωσαν πως θα ξεκινήσουν συζητήσεις με τις ρυθμιστικές αρχές για αυτό το θέμα σε ό,τι αφορά τα κέρδη του 2022 – κάτι το οποίο θα αποτελέσει καταλύτη για τις μετοχές τους.

Stock picking: Η Eurobank (σύσταση «Αγορά») είναι στην κορυφή της λίστας των ελληνικών τραπεζών, σε ό,τι αφορά τις προτιμήσεις της HSBC.
Ο λόγος για αυτό έγκειται στο ότι παρουσιάζει σχετικά μικρό ποσοστό μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, ισχυρούς κεφαλαιακούς δείκτες και ικανοποιητική κερδοφορία.
Παρά την ισχυρή απόδοση των μετοχών τους τελευταίους 12 μήνες, η αποτίμηση εξακολουθεί να μην αντικατοπτρίζει το ισχυρό ROTE (10%) για το 2022 και τη δυνατότητα διανομής μερίσματος από το 2023.
Αν και μοιάζει πολύ με τους ανταγωνιστές της από άποψη κεφαλαίου και κερδοφορίας, η αποτίμησή της εξακολουθεί να γίνεται με discount 20% με όρους P/TBV και 40% με όρους PE.
Eπίσης, προκρίνεται η μετοχή της Πειραιώς (σύσταση «Αγορά»), καθώς έχει εξυγιάνει κατά 90% το χαρτοφυλάκιο των δανείων της και με δείκτη τιμής προς λογιστική αξία P/B στο 0,34x αποτελεί μια καλή επιλογή.
1_206.JPG
Συμπέρασμα: Η HSBC είναι «ταύρος» για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς η οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα θα σημειώσει αλματώδη άνοδο χάρη στα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης.
Ως εκ τούτου, θα προκύψουν άφθονες επενδυτικές ευκαιρίες και ο δανεισμός θα αυξηθεί – άρα, και τα έσοδα από τόκους, ωφελώντας την ποιότητα του ενεργητικού των εγχώριων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης