Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JP Morgan: H Fed θα κάνει πάνω από τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων το 2022 - Αγοράστε μετοχές στα «χαμηλά»

JP Morgan: H Fed θα κάνει πάνω από τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων το 2022 - Αγοράστε μετοχές στα «χαμηλά»
Να αγοράσουν στα χαμηλά, παρά την τετραπλή αύξηση επιτοκίων, λέει η JP Morgan
Σχετικά Άρθρα
Να αγοράσουν στα χαμηλά, παρά την πενταπλή -τουλάχιστον- αύξηση στα επιτόκια, προτρέπει τους επενδυτές η αμερικανική επενδυτική τράπεζα JP Morgan.

Πιο συγκεκριμένα, ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase & Co, Jamie Dimon, δήλωσε ότι τα επίπεδα του πληθωρισμού είναι τόσο υψηλά που η Federal Reserve ενδεχομένως να πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια της περισσότερες από τέσσερις φορές φέτος.
«Το 2022 θα έχουμε τη μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη από την περίοδο της μεγάλης ύφεσης.
Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης αποτυπώνει πολύ καλά πράγματα για την οικονομία, με τους καταναλωτές ξοδεύουν 25% περισσότερα σε σχέση με την προ Covid πραγματικότητα.
Ο δείκτης χρέους τους είναι ακόμη καλύτερος.
Ωστόσο, οι πληθωριστικές πιέσεις είναι πολύ έντονες και δεν θα εκπλαγώ αν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ανεβάσει τα επιτόκια πάνω από τέσσερις φορές φέτος» ανέφερε ο Jamie Dimon.
Προειδοποίησε δε ότι η μεταβλητότητα στις χρηματοοικονομικές αγορές θα ενισχυθεί καθώς η Fed θα αυξάνει τα επιτόκια της.
«Αν είμαστε τυχεροί, η Fed θα επιβραδύνει τα πράγματα και θα έχουμε μια ομαλή προσγείωση» δήλωσε. 

Βεβαιότητες

Υπάρχουν τρεις βεβαιότητες στη ζωή: ο θάνατος, οι φόροι και μια ζωηρή ομιλία την εβδομάδα στη Wall Street από τον επικεφαλής παγκόσμιας στρατηγικής της JPMorgan, Κolanovic.
Mε τον δείκτη Nasdaq να διολισθαίνει και επίσημα σε… διόρθωση και τις μετοχές να σημειώνουν κοκκινίζουν, ο Κροάτης, παρότι το αφεντικό Jamie Dimon έκανε λόγο για πάνω από τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων, έδωσε σύσταση «αγορά στα χαμηλά».
Μάλιστα, κάποιος θα μπορούσε να πει ότι πρόκειται για μια αφελή σύσταση -ειδικά εάν οι εκτιμήσεις της αγοράς για 4 αυξήσεις επιτοκίων το 2022 σε συνδυασμό με την προβλεπόμενη μείωση του ισολογισμού κατά περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια γίνουν πραγματικότητα.
Ωστόσο, υπάρχει ένα σημείο στο οποίο Kolanovic έχει δίκιο: «η Omicron πλησιάζει στο τέλος της.
Το κύμα κρουσμάτων εξασθενεί και αυτό θα δώσει ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα.
Παραμένουμε θετικοί στις μετοχές και αναμένουμε ότι η Omicron θα αποδειχθεί τελικά θετική για τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου, καθώς αυτή η πιο ήπια αλλά πιο μεταδοτική παραλλαγή επιταχύνει τη μετάβαση από πανδημία σε ενδημική νόσο». 
Ο Kolanovic μας υπενθυμίζει ότι η Ευρωζώνη θα έχει την τιμητική της, με την εκτίμηση της τράπεζας για το πραγματικό ΑΕΠ το 2022 να κυμαίνεται στο +4,6% σε ετήσια βάση - πάνω από τις ΗΠΑ για πρώτη φορά από το 2016.
Σε ό,τι αφορά τις ΗΠΑ, αναφέρει πως ο μεγαλύτερος φόβος που έχει προκύψει είναι η άνοδος των αποδόσεων στην αγορά ομολόγων.
risk_reward_getting_better_0.jpg
Όπως σημειώνει, «οι υψηλότερες αποδόσεις δεν θα διαταράξουν τις μετοχές, μάλλον δε θα λειτουργήσουν υποστηρικτικά, με τις μετοχές ανάπτυξης να διαδέχονται τις μετοχές αξίας...»
Ωστόσο, ενώ ισχυρίζεται ότι η οικονομία μπορεί να χειριστεί υψηλότερες αποδόσεις, επισημαίνει ότι «η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.
Υπάρχουν περιθώρια για υψηλότερες αποδόσεις λόγω της αναμενόμενης αυστηροποίησης της πολιτικής της Fed». 
Τέλος, ο Κροάτης σημειώνει ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι οι περιορισμοί της προσφοράς έχουν φτάσει στην κορύφωσή τους και ότι οι τιμές στην Ενέργεια θα υποχωρήσουν.
Παράλληλα, η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή.
Για να στηρίξει την άποψή του, ο Kolanovic βλέπει επίσης αύξηση στα εταιρικά κέρδη ενώ θεωρεί πιστεύει ότι «οι προβλέψεις της αγοράς για το 2022 θα αποδειχθούν και πάλι πολύ συντηρητικές έως απαισιόδοξες».
Συνοπτικά, ο quant της JP Morgan πιστεύει ότι το μοτίβο της τρέχουσας εβδομάδας είναι πιθανό να επαναληφθεί το 2022, προσφέροντας ευκαιρίες αγοράς.
Την ίδια στιγμή, η JP Morgan παραμένει «bullish για το πετρέλαιο, δεδομένης της ισχυρής ζήτησης (που θα πρέπει να απορροφήσει εύκολα τη συμφωνημένη αύξηση της ονομαστικής παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+) και την περιορισμένη αντιστάθμιση στα παράγωγα.
Εν ολίγοις, η τράπεζα δεν ανησυχεί για τίποτε και παροτρύνει τους πελάτες της να αγοράσουν…
Φυσικά, το πώς 5 ή περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων σε ένα χρόνο αποτελούν αιτία για ένα bull run είναι απορίας άξιον…

www.bankingnews.gr  

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης