Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Brownstone Institute: Γιατί η πλειοψηφία δεν αντιδρά στα μέτρα για τον covid - Σύμβολο του «πολέμου» η μάσκα

Brownstone Institute: Γιατί η πλειοψηφία δεν αντιδρά στα μέτρα για τον covid - Σύμβολο του «πολέμου» η μάσκα
Το... αίνιγμα της συμμόρφωσης στα μέτρα για την πανδημία
Σχετικά Άρθρα
Τόσο οι οπαδοί των κανόνων όσο και οι παραβάτες των κανόνων επιδιώκουν να επισπεύσουν το τέλος της πανδημίας COVID-19 - απλώς διαφωνούν για το πώς να το κάνουν, σημειώνει το Brownstone Institute.
«Η πανδημία θα τελειώσει μόνο όταν οι άνθρωποι συμμορφωθούν με τους υποχρεωτικούς περιορισμούς».
«Η πανδημία θα τελειώσει μόνο όταν οι άνθρωποι σταματήσουν να συμμορφώνονται με τους υποχρεωτικούς περιορισμούς».
Μόνο μία από τις παραπάνω δηλώσεις μπορεί να είναι σωστή και ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού πιστεύει ότι είναι η πρώτη.
Είναι προφανές, σωστά; Όσο περισσότερο συμμορφωνόμαστε, τόσο λιγότερο εξαπλώνεται ο ιός και τόσο πιο γρήγορα τερματίζουμε την πανδημία.
Αν ανήκετε σε αυτήν την ομάδα, φυσικά θα αισθάνεστε απογοητευμένοι —ή τρελαμένοι— με τους παραβάτες των κανόνων.
Δεν θα θέλατε τίποτα περισσότερο από το να αφήσετε πίσω σας τον Covid, αλλά οι εγωιστές στην άλλη πλευρά του φράχτη «χαλάνε τα πράγματα για όλους».

Η... άλλη πλευρά για την τεχνιτή κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Ωστόσο, η άλλη πλευρά πιστεύει ότι, ενώ η συμμόρφωση μπορεί να βοηθήσει στην ισοπέδωση της καμπύλης, δεν βοηθά στην επαναφορά της κανονικότητας.
Αντιθέτως, υποστηρίζουν: ένας συμμορφούμενος πληθυσμός εξουσιοδοτεί την κυβέρνηση να επιβάλει τον νέο γύρο περιορισμών, τροφοδοτώντας έναν φαύλο κύκλο. 
Η διέξοδος δεν είναι να συμμορφωθείτε λίγο περισσότερο ή περισσότερο, αλλά να αρχίσετε να πιέζετε.
Ο Alan Richarz, Καναδός δικηγόρος προστασίας της ιδιωτικής ζωής, παίρνει αυτή τη θέση σε ένα άρθρο γνώμης που δημοσιεύτηκε από την Canadian Broadcasting Corporation.
Η κυβέρνηση «δεν θα παραιτηθεί ποτέ από τα μέτρα έκτακτης ανάγκης με δική της θέληση», γράφει.
«Και γιατί να το κάνουν; Μετά από δύο χρόνια υποκίνησης τρόμου και διχασμού μεταξύ του πληθυσμού, έχουν καλλιεργήσει μια σταθερή βάση υποστήριξης».
Αυτή η θορυβώδης υποστήριξη, υποστηρίζει ο Richarz, δίνει στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής το ελεύθερο να επιβάλλουν όποιους περιορισμούς επιθυμούν σε ένα ατελείωτο παιχνίδι.
Το στρατόπεδο υπέρ των περιορισμών θα απαντούσε ότι είναι ο ιός, όχι οι πολιτικοί, που αναγκάζει τα τέρματα να μετακινηθούν.
Ο Richarz το βλέπει διαφορετικά:
«Μέχρις ότου η κοινή γνώμη στραφεί απότομα κατά της κυβερνητικής υπερβολής, θα συνεχίσουμε να ζούμε σε μια τεχνητά παρατεταμένη κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με γνώμονα τις ιδιοτροπίες των γραφειοκρατών και των εκλεγμένων αξιωματούχων».

Σύμβολο του... πολέμου η μάσκα

Το πιο ορατό σύμβολο του πολεμου είναι η μάσκα.
Υπερασπιζόμενοι τη χρήση μασκών, οι υποστηρικτές δεν επικαλούνται μόνο τις μηχανικές τους ιδιότητες, αλλά την κοινωνική τους λειτουργία: για να υπενθυμίσουν στους ανθρώπους ότι βρισκόμαστε σε πανδημία και ότι πρέπει να διατηρήσουμε την επαγρύπνηση μας.
Οι αντιρρησίες της μάσκας βασίζονται σε μια παράλληλη λογική για να υποστηρίξουν τη θέση τους: όσο περισσότερο συνεχίζουμε να φοράμε μάσκες, τόσο περισσότερο εδραιώνονται, αποδυναμώνοντας έτσι τη συλλογική αποφασιστικότητα να επαναφέρουμε την κανονικότητα.
Ο μόνος τρόπος για να αποτρέψετε τη μόνιμη μάσκα είναι να σταματήσετε να τις φοράτε.

Η πίεση αποδίδει

Το ίδιο ισχύει για όλους τους άλλους περιορισμούς, λένε οι αντιρρησίες: δεν θα τελειώσουν έως ότου ο κόσμος απωθήσει.
Στην πραγματικότητα, η απώθηση μπορεί να λειτουργήσει εάν αρκετοί άνθρωποι ενωθούν μαζί.
Όταν η επαρχία του Κεμπέκ θέσπισε απαγόρευση κυκλοφορίας στις 31 Δεκεμβρίου 2021, η απαγόρευση της βόλτας με σκύλους κατά την περίοδο της απαγόρευσης κυκλοφορίας εξόργισε αρκετούς πολίτες του Κεμπέκ, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να ακυρώσει το μέτρο.
Η δημόσια πίεση απέδωσε καρπούς και στη Γαλλία το καλοκαίρι του 2021, όταν η συλλογική αγανάκτηση για το εισερχόμενο πράσινο πάσο για τον COVID οδήγησε την κυβέρνηση να μειώσει τα πρόστιμα για μη συμμόρφωση και να αλλάξει τους κανόνες για τα εμπορικά κέντρα.
Η τάση να ακολουθούνται ή να αγνοούνται οι κανόνες βασίζεται σε πολλούς παράγοντες.
Ένα από αυτά είναι η προσωπικότητα.
Μεταξύ των πέντε μεγάλων χαρακτηριστικών της προσωπικότητας -εξωστρέφεια, ευχαρίστηση, διαφάνεια, ευσυνειδησία και νευρωτισμός- η ευσυνειδησία φαίνεται να παρακολουθεί πιο αξιόπιστα τη συμμόρφωση.
Στο πλαίσιο του Covid, οι ερευνητές έχουν συνδέσει την ευσυνειδησία με υψηλότερα επίπεδα τήρησης περιορισμών όπως η παραμονή στο σπίτι και η κοινωνική απόσταση.

Οι γυναίκες και ο... φόβος

Η τάση για συμμόρφωση δεν πηγάζει μόνο από τα ατομικά σας χαρακτηριστικά, αλλά από την ομάδα στην οποία ανήκετε.
Για παράδειγμα, οι γυναίκες τείνουν να συμμορφώνονται περισσότερο από τους άνδρες, αν και ο λόγος δεν είναι σαφής:
Έχει κάνει η εξέλιξη τις γυναίκες πιο συνεργάσιμες;
Συμμορφώνονται επειδή βλέπουν άλλες γυναίκες να συμμορφώνονται;
Ή απλώς οι γυναίκες δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στην υγεία τους;
Όποια και αν είναι η αιτία, είναι πιο πιθανό να βρείτε παραβάτες των κανόνων του Covid στους άνδρες παρά στις γυναίκες.
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα συναισθήματά σας για τον κορωνοϊό έχουν μεγάλο βάρος στην προσέγγισή σας στους κανόνες: αν φοβάστε, θα συμμορφωθείτε.
Πράγματι, μια μελέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο που διεξήχθη νωρίς στην πανδημία διαπίστωσε ότι το άγχος για τον ιό προέβλεπε τη συμμόρφωση πιο αξιόπιστα από τον ηθικό ή πολιτικό προσανατολισμό, οδηγώντας τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι τα συναισθήματα υπερισχύουν των κοινωνικοπολιτικών επιρροών.
Οι πεποιθήσεις μπαίνουν επίσης στο παιχνίδι. Είναι αυτονόητο ότι οι άνθρωποι που εμπιστεύονται την κυβέρνησή τους θα συμμορφωθούν πιο εύκολα με τους περιορισμούς που επιβάλλονται από την εν λόγω κυβέρνηση. Τέλος, η συμμόρφωση αλλάζει με την πάροδο του χρόνου. Στους δύο πρώτους μήνες μιας πανδημίας, πιθανότατα θα δείτε περισσότερη συμμόρφωση από ό,τι δύο χρόνια αργότερα.
Οι άνθρωποι κουράζονται και μένει μόνο τόσο πολύ που θα συνεχίσουν να οδηγούν σε αυτοκινητόδρομο χωρίς να περιμένουν να δουν ράμπα εξόδου.
Μια πρόσφατη βελγική μελέτη για την τήρηση των μέτρων Covid προσδίδει αξιοπιστία σε αυτό το φαινόμενο, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι «η συμμόρφωση γίνεται πιο εύθραυστη με την πάροδο του χρόνου».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης