Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η κρίση του κορωνοϊού φεύγει... το ενεργειακό σοκ έρχεται - Οι αγορές αγνοούν τα σήματα φτάνοντας σε ιστορικά υψηλά

Η κρίση του κορωνοϊού φεύγει... το ενεργειακό σοκ έρχεται - Οι αγορές αγνοούν τα σήματα φτάνοντας σε ιστορικά υψηλά
Το μεγάλο ζήτημα του 2022 θα είναι η Ενέργεια
Σχετικά Άρθρα
Μπορεί το τελευταίο διάστημα οι αγορές να καλωσορίζουν τη νίκη έναντι της COVID 19, αλλά η επόμενη κρίση είναι μπροστά μας.
Και το όνομά της είναι «ενεργειακή», με τις συνέπειες της ακόμη πιο δυσμενείς.
Όπως συμφωνούν οι περισσότεροι αναλυτές, οι πρώτοι μήνες του 2022 θα αφορούν την αγορά ενέργειας, την τινολόγησή της και το πώς προσαρμόζεται σε μια νέα και μεταβαλλόμενη οικονομική πραγματικότητα.
Αυτό το νέο έτος θα είναι θεμελιωδώς διαφορετικό και πιο απαιτητικό όσον αφορά το πώς οι κυβερνήσεις θα επενδύσουν «έξυπνα» σε ένα νέο και εντελώς αλλαγμένο περιβάλλον ενεργειακής εξάρτησης.

Στα θετικά...

Από τη θετική πλευρά, οι προοπτικές για το 2022 έχουν ρόδινες αποχρώσεις: όλο και περισσότερο φαίνεται ότι ο κόσμος έχει αφήσει πίσω του τον κορωνοϊό.
Οι λοιμώξεις της Omicron μπορεί να ξεφεύγουν από τον έλεγχο σε όλο τον κόσμο, αλλά οι νέες νοσηλείες και οι θάνατοι έχουν μειωθεί.
Η κρίση "χρωματίζεται" τώρα από ζητήματα όπως ο αριθμός των εργαζομένων που είναι άρρωστοι - ή πιο πιθανό να απομονώνονται στο σπίτι με θετικά αποτελέσματα εξετάσεων και ήπια συμπτώματα.
Οι επίσημοι αριθμοί εμβολίων δείχνουν ότι οι ενισχυτικές δόσεις είναι 88% αποτελεσματικά έναντι της Omicron και ο κίνδυνος νοσηλείας είναι στο 1/3 της Delta.

Αντιδρούν θετικά οι αγορές

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, οι ταύροι της αγοράς προβλέπουν μια τεράστια οικονομική ώθηση από το άνοιγμα της παγκόσμιας οικονομίας.
Το αν θα επιβεβαιωθεί βέβαια εξαρτάται από το άνοιγμα της εφοδιαστικής αλυσίδας, την αύξηση του αριθμού των κενών θέσεων εργασίας, τη βραχυπρόθεσμη πίεση στους μισθούς και την αύξηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών καθώς η πανδημία υποβαθμίζεται σταδιακά.
Ακόμα κι αν τα επιτόκια αρχίσουν να αυξάνονται καθώς οι κεντρικές τράπεζες αντιμετωπίζουν τις «παροδικές» επιπτώσεις του πληθωρισμού που προκαλούνται από τα σημεία συμφόρησης της αλυσίδας εφοδιασμού και περιορίσουν τα προγράμματα αγοράς περιουσιακών στοιχείων, οι ταύροι της αγοράς πιστεύουν ότι τα επιτόκια δεν θα αποδειχθούν ανυπέρβλητο εμπόδιο στη συνεχιζόμενη ανοδική πορεία της αγοράς.

Είναι όλα τόσο απλά;

Αλλά, τα πράγματα σπάνια είναι τόσο απλά.
Το μεγάλο ζήτημα του 2022 θα είναι η Ενέργεια.
Αυτή η νέα ενεργειακή κρίση είναι αποτέλεσμα μιας μακροχρόνιας εστίασης στην ESG, των υποεπενδύσεων και της παραμέλησης της ενεργειακής ασφάλειας από τις κυβερνήσεις.
Οι τιμές της ενέργειας θα παραμείνουν ασταθείς λόγω της αυξανόμενης έλλειψης – και οι επιπτώσεις ενός Gas Shock (ιδιαίτερα) θα κλονίσουν τις αγορές.
Άλλωστε, οι αγορές δεν πρέπει να ξεχνούν ότι η ενέργεια είναι ένα από τα 3 βασικά συστατικά της οικονομικής ανάπτυξης.
Για να λειτουργήσουν οι οικονομίες χρειάζονται ένα πρόθυμο εργατικό δυναμικό για να παράγει αλλά και να καταναλώσει, πρόσβαση σε κεφάλαια για την οικοδόμηση της οικονομίας και ενέργεια για τη μετατροπή των πρώτων υλών σε τελικά προϊόντα.
Ο μακροπρόθεσμος πληθωρισμός και η οικονομική αποσταθεροποίηση θα συμβούν όταν κάποιο από αυτά γίνει απαγορευτικά ακριβό.
Το ενεργειακό σοκ του 1973 μας προσφέρει άλλωστε πολλά διδάγματα.

Ενεργειακός πληθωρισμός ενόψει...

Οι αγορές υποτιμούν σοβαρά πόσο επώδυνη και οικονομικά καταστροφική θα μπορούσε να είναι η διαρκής αστάθεια των τιμών και της προσφοράς ενέργειας.
Μέχρι στιγμής η Ευρώπη είχε έναν απίστευτα ήπιο ευρωπαϊκό χειμώνα – απλώς καθυστερώντας τον αντίκτυπο.
Όλοι θα το νιώσουν όμως στο πρώτο τρίμηνο όταν οι λογαριασμοί ρεύματος θα πρέπει να πληρωθούν.
Το ενεργειακό κόστος όμως έχει αντίκτυπο σε ολόκληρη την οικονομία.
Ο ενεργειακός πληθωρισμός θα επηρεάσει τις καταναλωτικές δαπάνες, κάτι που αργά ή γρήγορα θα φανεί στην ανάπτυξη...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης