Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

H μαζική στροφή στα put options απειλεί με μεγάλες απώλειες τις μετοχές στη Wall Street

H μαζική στροφή στα put options απειλεί με μεγάλες απώλειες τις μετοχές στη Wall Street
Οι αυξανόμενες αγορές των put options, μαζί με την αυξημένη παρουσία των daytraders που εισήλθαν στις αγορές το 2021, προκάλεσε ένα κύμα αστάθειας στην αγορά μετοχών των ΗΠΑ

Ο συνωστισμός που παρατηρείται στα put options της Wall Street προοιωνίζεται πτώση και απώλειες σε ό,τι αφορά τις μετοχές, σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς.
Πιο συγκεκριμένα, οι επενδυτές στρέφονται ολοένα και περισσότερο σε αυτό το «εργαλείο» για να προστατευθούν σε περίπτωση που το χρηματιστήριο των ΗΠΑ υποχωρήσει τις επόμενες εβδομάδες.
Οι traders αγοράζουν μανιωδώς put options, ελπίζοντας ότι τα παράγωγα θα αποτελέσουν αντιστάθμιση εάν οι μετοχές διολισθήσουν.
Οι αυξανόμενες αγορές των put options, μαζί με την αυξημένη παρουσία των daytraders που εισήλθαν στις αγορές το 2021, προκάλεσε ένα κύμα αστάθειας στην αγορά μετοχών των ΗΠΑ, ύψους 53 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Οι μετοχές υποχώρησαν τον περασμένο μήνα, εξαιτίας της εξάπλωσης της παραλλαγής Omicron, την αυστηρότερη νομισματική πολιτική από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και την προοπτική το πακέτο δαπανών ύψους 1,75 τρισεκατομμυρίων δολαρίων του Λευκού Οίκου να σταματήσει στο Κογκρέσο.
Τα παραπάνω λοιπόν ώθησαν τους επενδυτές να στραφούν στα put options, τα οποία «μπορούν» να πληρώσουν εάν η τιμή ενός τίτλου πέσει (τα χρηματοοικονομικά, ένα δικαίωμα πώλησης ή πώλησης είναι ένα παράγωγο μέσο χρηματοοικονομικής αγοράς που δίνει στον κάτοχο το δικαίωμα να πουλήσει ένα περιουσιακό στοιχείο, σε καθορισμένη τιμή, έως μια καθορισμένη ημερομηνία στον συντάκτη της πώλησης).
Πρόκειται για μια αξιοσημείωτη στροφή, καθώς ειδικά οι traders αγόραζαν συνεχώς call options (παράγωγα που μπορεί να είναι κερδοφόρα εάν μια μετοχή αυξηθεί σε αξία).
«Όταν έχετε πληθωρισμό, υψηλές τιμές και αυξανόμενα επιτόκια, διαμορφώνονται οι συνθήκες για μια τέλεια καταιγίδα για όσους θέλουν να αγοράσουν λίγη επιπλέον προστασία», δήλωσε ο Tom Sosnoff, συνιδρυτής της Tastyworks, μιας διαδικτυακής εταιρείας μεσιτείας με εκατοντάδες χιλιάδες των πελατών.
Column chart of average number of put options outstanding each quarter in the US (m) showing investors are turning to options markets to hedge themselves
Ενώ ο S&P 500 κατέγραψε άνοδο περισσότερο από 27% το 2021 σημειώνοντας νέο ρεκόρ - αυτά τα κέρδη δεν έχουν κατανεμηθεί ομοιόμορφα και πολλοί επενδυτές που μπήκαν για να αγοράσουν με πτώση δεν έχουν ανταμειφθεί.
Περισσότερες από 200 από τις εταιρείες του δείκτη έχουν παρουσιάσει πτώση τουλάχιστον 10% από τα πρόσφατα υψηλά, με σχεδόν 90 από αυτές να έχουν διολισθήσει τουλάχιστον 20%.
Αυτό ήταν ένα μήνυμα για ορισμένους επενδυτές ότι το «ράλι» δεν είναι τόσο ανθεκτικό.
Πολλές meme stocks που εκτοξεύτηκαν στη στρατόσφαιρα έχουν επίσης αρχίσει να επιστρέφουν στη γη, συμπεριλαμβανομένων των GameStop και AMC.
Line chart of difference between number of US call and put contracts traded each day (m) showing the gap between call and put volumes has started to shrink
«Οι πελάτες έβγαλαν ένα σωρό χρήματα αγοράζοντας call options και εικασίες τα τελευταία δύο χρόνια και τώρα αυτό δεν λειτουργεί πια» δήλωσε ο Henry Schwartz, επικεφαλής της Cboe.
Ο αναλυτής της Goldman Sachs, Vishal Vivek, σημείωσε ότι οι συναλλαγές σε put options σε σχέση με μεμονωμένες μετοχές σημείωσαν ρεκόρ, στα 353 δισ. δολάρια, στις 3 Δεκεμβρίου, ενώ ο μέσος ημερήσιος όγκος συναλλαγών των 233 δισ. δολαρίων τον Νοέμβριο ήταν ιστορικό υψηλό.
Ο Vivek πρόσθεσε ότι ο ημερήσιος μέσος όγκος πωλήσεων των 217 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Δεκέμβριο παρέμεινε αυξημένος, «παρά τη μείωση αγοράς call options μεμονωμένων μετοχών».
Υπάρχουν ενδείξεις ότι ορισμένες από τις αγορές προέρχονται από μικρομετόχους, ωστόσο στο παιχνίδι είναι και επαγγελματίες επενδυτές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης