Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Προκλήσεις για τις αναδυόμενες αγορές - Η Ασία καλύτερα προετοιμασμένη

tags :
Moody's: Προκλήσεις για τις αναδυόμενες αγορές - Η Ασία καλύτερα προετοιμασμένη

Με τους ρυθμούς εμβολιασμού να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και τη μετάλλαξη Οmciron του κορωνοϊού να εξαπλώνεται, η ζήτηση δεν έχει επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα για πολλές αναδυόμενες αγορές

Σχετικά Άρθρα

Την εκτίμηση ότι οι αναδυόμενες αγορές θα αντιμετωπίσουν προκλήσεις στη διαχείριση της οικονομικής τους ανάκαμψης, αλλά πιθανόν η Ασία θα τα καταφέρει καλύτερα, εκφράζουν οι αναλυτές της Moody's.
«Η πανδημία ήταν σκληρότερη για τις αναδυόμενες αγορές της Ασίας σε σχέση με τις προηγμένες οικονομίες... Η ύφεση ήταν σκληρότερη στις αναδυόμενες αγορές απ' ό,τι στις προηγμένες οικονομίες» δήλωσε η Atsi Sheth από τη Moody’s.
Με τους ρυθμούς εμβολιασμών να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και τη μετάλλαξη Omicron να εξαπλώνεται, η ζήτηση για πολλές αναδυόμενες αγορές δεν έχει επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα. Σύμφωνα με τη Sheth, η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής παγκοσμίως επίσης πλήττει τη ζήτηση.
Την περασμένη εβδομάδα, η Fed είπε ότι θα τερματίσει τη χαλαρή νομισματική πολιτική, ενώ προέβλεψε τρεις αυξήσεις επιτοκίων το επόμενο έτος για να συγκρατήσει τον αυξανόμενο πληθωρισμό. Επιπροσθέτως, η Bank of England προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.
«Κατά συνέπεια, η διαχείριση της ανάκαμψης αναμένεται να είναι πολύ δύσκολη για τις αναδυόμενες αγορές, αλλά θα υπάρξουν πολλές διαφοροποιήσεις» σημείωσε η ίδια και συμπλήρωσε «για παράδειγμα, η Ασία φαίνεται να τα πηγαίνει καλύτερα σε σχέση με κάποιες άλλες περιοχές».
Ενώ η δυναμική της ζήτησης παραμένει ισχυρή στην Ασία και ορισμένοι περιορισμοί από την πλευρά της προσφοράς μειώνονται, υπάρχουν επιπλοκές που ενέχουν κινδύνους, σύμφωνα με τη Sheth.
Ένας τομέας ανησυχίας είναι η επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας λόγω των σημερινών προβλημάτων στον τομέα των ακινήτων της χώρας. Ωστόσο, η Sheth είπε ότι οι κινεζικές αρχές διαθέτουν τα απαραίτητα εργαλεία πολιτικής για να διαχειριστούν την επιβράδυνση.
«Αυτό που υποθέτουμε είναι ότι αυτή η επιβράδυνση δεν θα έχει κανένα χαρακτηριστικό οικονομικής κρίσης», πρόσθεσε και τόνισε «αυτό που συμβαίνει στον τομέα των ακινήτων θα περιφραχτεί και δεν θα οδηγήσει σε μετάδοση σε ολόκληρο τον χρηματοπιστωτικό τομέα».
Σύμφωνα με τη Steth, ακόμα μία πρόκληση για τις χώρες της Ασίας θα μπορούσε να είναι ο πληθωρισμός. Αυτό ισχύει κυρίως για κάποιες κεντρικές τράπεζες, όσον αφορά το πόσο μπορούν να στηρίξουν την οικονομία εάν η Omicron απειλήσει την ανάπτυξη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης