Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

HellasFin: «Γερακίνα» η Fed στην τελευταία συνεδρίαση του 2021

tags :
HellasFin: «Γερακίνα» η Fed στην τελευταία συνεδρίαση του 2021
Ο πρόεδρος της Fed J.Powell αναγνώρισε ότι ουδόλως παροδική ήταν η αύξηση του πληθωρισμού

Στην τελευταία συνεδρίαση του έτους, η FED αποφάσισε την επιτάχυνση του ρυθμού μείωσης των αγορών ομολόγων (tapering), στα πλαίσια στήριξης του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Σύμφωνα με την απόφαση, οι αγορές οι οποίες ανήλθαν στα 90$ δις τον Δεκέμβριο, θα περιοριστούν στα 60$ δις τον Ιανουάριο και το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με 30$ δις τον Φεβρουάριο. Αυτό το γεγονός θα παρέχει πλέον την ευελιξία στην κεντρική τράπεζα να σκεφτεί ή να αποφασίσει μια ενδεχόμενη αύξηση των παρεμβατικών της επιτοκίων στις συνεδριάσεις της 16ης Μαρτίου ή της 4ης Μαΐου.
Στην συνέντευξη τύπου που ακολούθησε την συνεδρίαση, ο J.Powell αναγνώρισε ότι ουδόλως παροδική ήταν η αύξηση του πληθωρισμού. Εξήγησε τις αλλαγές που επέφερε η πανδημία στην οικονομία και ομολόγησε ότι η αγορά εργασίας πλησίασε ταχύτερα τους στόχους για πλήρη απασχόληση απότι αναμενόταν.
Το πλαίσιο πολιτικής της τράπεζας επικαιροποιήθηκε και διαμορφώθηκε ως εξής: “Με τον πληθωρισμό να έχει υπερβεί το 2% για κάποιο διάστημα, η διοικούσα επιτροπή θεωρεί ότι είναι κατάλληλο να διατηρήσει το παρεμβατικό επιτόκιο σταθερό, μέχρι οι συνθήκες της αγοράς εργασίας να προσεγγίσουν αυτό που η επιτροπή θεωρεί σαν επίπεδο πλήρους απασχόλησης”. Είναι διακριτή πλέον η εστίαση της FED στην καταπολέμηση του πληθωρισμού.
με τις εκτιμήσεις των με δικαίωμα ψήφου μελών της επιτροπής, οι προβλέψεις για τα παρεμβατικά επιτόκια ανέρχονται σε 3 αυξήσεις εντός του 2022 και 2023 και 2 αντίστοιχα για το 2024. Μάλλον σαν επιθετική μεταστροφή (Hawkish) θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κάποιος τίς προθέσεις τις FED, δεδομένων των προηγούμενων εκτιμήσεων για μία αύξηση εντός του 2022.
Πάντα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των μελών, η ανάπτυξη του ΑΕΠ προβλέπεται να διαμορφωθεί από 5,5% το 2021 σε 4%, 2,2% και 2% το 2022, 2023 και 2024 αντίστοιχα. Ο σκληρός πυρήνας του πληθωρισμού (PCE Core), αναμένεται να αποκλιμακωθεί από το φετινό 4,4%, σε 2,7% ,2.3% και 2,1%. Η ανεργία από 4,3% σε 3,5%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης