Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Σήμα να αγοράσουν οι επενδυτές ελληνικές τράπεζες έδωσε η Bank of America - Βλέπει άνοδο 20% έως 40%

Σήμα να αγοράσουν οι επενδυτές ελληνικές τράπεζες έδωσε η Bank of America - Βλέπει άνοδο 20% έως 40%
Οι τιμές στόχοι είναι 1,45 ευρώ για την Alpha Bank, 1,15 ευρώ για την Eurobank, 3,30 ευρώ για την Εθνική και 1,40 ευρώ για την Πειραιώς
Σήμα να αγοράσουν οι επενδυτές ελληνικές τράπεζες, πλην της Πειραιώς, έδωσε η Bank of America, καθώς για τις τρεις συστημικές, την Alpha Bank, την Eurobank και την Εθνική βλέπει άνοδο από 20% έως 40%.
Μάλιστα, οι τιμές στόχοι είναι 1,45 ευρώ για την Alpha Bank, 1,15 ευρώ για την Eurobank, 3,30 ευρώ για την Εθνική και 1,40 ευρώ για την Πειραιώς.
Η σύσταση είναι αγορά (buy) για τις τρεις πρώτες, αλλά underperform, ήτοι για αποδόσεις χαμηλότερες από αυτές της αγοράς, για την Πειραιώς, σύμφωνα με την Bank of America, η οποία αφιερώνει ειδικό κεφάλαιο για τις ελληνικές τράπεζες στην τελευταία έκθεσή της για τη στρατηγική του 2022 στην περιοχή της Ανατολής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής.
Image

Επιθετική μείωση κινδύνου και ενίσχυση κεφαλαίων

Στο σημείωμά της BofA τον περιασμένο Φεβρουάριο του 2021, είχε προειδοποιήσει ότι οι ελληνικές τράπεζες ήταν πιθανό να κληθούν να λάβουν έγκαιρα μέτρα για να αντιμετωπίσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs).
Έκτοτε, όμως, όλες οι τράπεζες έχουν καταλήξει σε επιθετικά σχέδια για να περικόψουν τα NPE σε μονοψήφιους δείκτες το 2021 (από περίπου 30% σε επίπεδο συστήματος) σε περίπου 5% το 2022.
Όσο για τις δύο τράπεζες που επισήμανε ότι έχουν κεφαλαιακά κενά, η Πειραιώς ολοκλήρωσε αύξηση κεφαλαίου 1,4 δισ. ευρώ και η Alpha εξασφάλισε επίσης 0,8 δισ. ευρώ.
Μετά την αύξηση κεφαλαίου αναβάθμισε τη σύσταση της Alpha Bank από Ουδέτερη σε Αγορά, ενώ Αγορά είναι και η σύσταση της Eurobank και της Εθνικής.
Διατηρεί όμως από την άλλη τη σύσταση underperform για την Πειραιώς, η οποία όμως έχει σημειώσει καλή πρόοδο στη μείωση των NPEs, αλλά το μετοχικό κεφάλαιο παραμένει χαμηλό.

Image

Πρόβλημα NPE = χαμηλές προβλέψεις ώστε να μπορεί να λυθεί

Τα NPEs αυξήθηκαν σε μη ρεαλιστικά επίπεδα και κατέληξε να είναι πολύ υψηλά για να μπορούν να διαχειριστούν.
Για το λόγο αυτό, κατά την άποψη της BofA, η ελληνική ποιότητα ενεργητικού λειτουργεί σαξν το σύστημα περιστρεφόμενης πόρτας, όπου το ίδιο απόθεμα αναδιαρθρωμένων δανείων περιστρέφεται γύρω από τη θέση PE/NPE.
Οι πωλήσεις μείωσαν το απόθεμα των NPE (μια διαδικασία που έχει ήδη ξεκινήσει αλλά τώρα έχει επιταχυνθεί σε σημαντικό βαθμό), ενώ θετικά συνέβαλαν στη βελτίωση των ποσοστών αθέτησης.

Image

Η μεταμόρφωση που έφερε ο Ηρακλής (HAPS)

Η υιοθέτηση στα τέλη του 2019 του Ελληνικού Σχεδίου Προστασίας Περιουσιακών Στοιχείων (HAPS), επίσης γνωστού ως σχέδιο Ηρακλής, επέτρεψε την περαιτέρω επιτάχυνση του σχεδίου διαχείρισης των NPEs.
Στο πλαίσιο του HAPS, το ελληνικό κράτος παρέχει εγγύηση για τα senior notes, με ιδιώτες επενδυτές να αποκτούν το μεγαλύτερο μέρος των τίτλων mezzanine και junior.
Οι senior τίτλοι είναι που συνήθως διατηρούνται από τις τράπεζες και παρέχουν μια ροή απόδοσης.
Παρόλα αυτά επιτρέπουν στις τράπεζες να απελευθερώσουν σταθμισμένα ως προς τον κίνδυνο στοιχεία ενεργητικού, καθώς είναι εγγυημένα από την ελληνική κυβέρνηση.
Η δομή του σχεδίου καθιστά τον Ηρακλή προσαρμόσιμο και στην πώληση μεγάλων
χαρτοφυλάκια NPEs.

Image

Η κερδοφορία χρειάζεται ανάπτυξη 

Το να καταφέρουν οι ελληνικές τράπεζες να επιστρέψουν στα παλαιού τύπου περιουσιακά στοιχεία σημαίνει ότι δεν θα κληθούν να αναλάβουν
έκτακτες απώλειες στο μέλλον, θα αυξήσουν τις κεφαλαιακές τους βάσεις, και σε κάποιο στάδιο θα είναι σε θέση να ανταμείψουν τους μετόχους μέσω μερισμάτων.
Ωστόσο, η συνεχής βελτίωση η κερδοφορία χρειάζεται ανάπτυξη.
Η BofA εκτιμά ότι οι νέοι όγκοι δανείων θα επανέλθουν δυναμικά με τη βοήθεια του Ταμείου Ανάκαμψης, οι προβλέψεις θα μειωθούν και το κόστος θα μειωθεί επίσης.
Από την άλλη πλευρά, οι τράπεζες θα χάσουν έσοδα από τα NPE, η πίεση των NIM είναι πιθανό να παραμείνει και σε κάποιο στάδιο εκτιμάται ότι όλες οι τράπεζες θα χρειαστεί να εκδώσουν AT1.
Ακόμα σε καθαρή βάση αναμένει ανάκαμψη της κερδοφορίας.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης