Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BNP Paribas: Από τις πιο πιεστικές στην ΕΕ οι συνθήκες για την ελληνική οικονομία, παρά τη βελτίωση - Αγκάθι τα NPEs

BNP Paribas: Από τις πιο πιεστικές στην ΕΕ οι συνθήκες για την ελληνική οικονομία, παρά τη βελτίωση - Αγκάθι τα NPEs
Οι συνθήκες στο οικονομικό, κοινωνικό και τραπεζικό μέτωπο παραμένουν από τις πιο πιεστικές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με την BNP Paribas
Σχετικά Άρθρα

Ιδιαίτερα θετικά είναι τα σημάδια που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία το 2021, σύμφωνα με report της γαλλικής τράπεζας BNP Paribas.
Η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ αναμένεται να ξεπεράσει το 7% φέτος, ενώ το ποσοστό ανεργίας έχει μειωθεί στο 13%.
Αυτή η βελτίωση επέτρεψε στον τραπεζικό τομέα να συνεχίσει την επιχείρηση αυτοεξυγίανσής του, με δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων κοντά στο όριο του 20% στις αρχές του καλοκαιριού.
Ωστόσο, οι συνθήκες στο οικονομικό, κοινωνικό και τραπεζικό μέτωπο παραμένουν από τις πιο πιεστικές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ δεν αποκλείται με την άρση των μέτρων στήριξης της οικονομίας να υπάρξει νέο κύμα αθετήσεων δανείων.
Σε κάθε περίπτωση, εάν δεν υπάρξει περαιτέρω επιπλοκή σε ό,τι αφορά την τρέχουσα κρίση υγείας, η Ελλάδα θα πάει στο 2022 πολύ καλύτερα από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια.

Ισχυρή ανάκαμψη

Ειδικότερα, η ελληνική οικονομία ανέκαμψε πολύ πιο γρήγορα από το αναμενόμενο, γεγονός που οδήγησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να πραγματοποιήσει σημαντικές επί τα βελτίω αναθεωρήσεις στις προβλέψεις της για την ανάπτυξη, από 4,3% (πρόβλεψη Ιουλίου) σε 7,1%.
Παρότι η Ελλάδα παρουσιάζει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης κατά της Covid-19 στην ΕΕ, το τρέχον κύμα κρουσμάτων λόγω πανδημίας στη χώρα δεν έφερε νέους περιορισμούς, ως εκ τούτου θα επιτραπεί στην οικονομική δραστηριότητα να συνεχίσει να αυξάνεται.
Η βελτίωση στο οικονομικό μέτωπο φαίνεται τόσο στα στοιχεία του ΑΕΠ όσο και στα στοιχεία για την απασχόληση.
Το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε το γ’ τρίμηνο του 2021 (+2,7% σε επίπεδο τριμήνο) για πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο, ωθώντας έτσι την οικονομία πάνω από τα επίπεδα που καταγράφηκαν πριν από την πανδημία.
Την ίδια στιγμή, όπως και σε πολλές άλλες χώρες, τα μέτρα για την προστασία της απασχόλησης (π.χ. «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ») ήταν εξαιρετικά αποτελεσματικά, παρότι είχαν σημαντικό κόστος για τα δημόσια οικονομικά.
Στις αρχές του φθινοπώρου, ο αριθμός των ανέργων βρισκόταν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2010, ενώ η απασχόληση ξεπέρασε τα προ πανδημίας επίπεδα.
Ωστόσο, η χώρα έχει ακόμη ένα τεράστιο έργο μπροστά της, με τα επίπεδα ΑΕΠ και απασχόλησης να είναι περίπου 25% και 10% χαμηλότερα, αντίστοιχα, από το 2008.
Πολλά από τα μέτρα που εισήχθησαν κατά τη διάρκεια της κρίσης της Covid-19 για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων θα λήξουν στα τέλη του 2021.
Αυτή η εξέλιξη θα οδηγήσει σε αισθητή μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος το 2022.
Το έλλειμμα αναμένεται να είναι 3,9% του ΑΕΠ το 2022 , από -9,9% το 2021 (στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής).
Ωστόσο, ορισμένα μέτρα θα διατηρηθούν, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του ΦΠΑ σε ορισμένους «ευάλωτους» τομείς (έως τον Ιούνιο του 2022), η περικοπή κατά 3 μονάδες στις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης (τέλη 2022) και η αναστολή της καταβολής εισφοράς αλληλεγγύης (τέλος 2022).
Από την άλλη, ο λόγος του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ θα πρέπει να μειωθεί το 2021, αλλά είναι πιθανό να παραμείνει πάνω από το όριο του 200%.
Ωστόσο, ο κίνδυνος επιβάρυνσης των δημόσιων οικονομικών και συνακόλουθα η απειλή μη χρηματοδότησης από τις αγορές θα παραμείνουν υπό έλεγχο το 2022, χάρη στη συνέχιση της πολύ χαλαρής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας παρά τον πληθωριστικό κίνδυνο.
Επιπλέον, η κυβέρνηση της Ελλάδας αύξησε τα ταμειακά της αποθέματα το 2021 (σε σχεδόν 40 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο), αξιοποιώντας τα χρήματα που διατέθηκαν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.
Από την πλευρά του, ο οργανισμός διαχείρισης δημόσιου χρέους της Ελλάδας (ΟΔΔΗΧ) στοχεύει να αποπληρώσει μέρος του χρέους της χώρας νωρίτερα από το αναμενόμενο (5,3 δισ. ευρώ που θα αποπληρωθεί το 2022 και το 2023), γεγονός που θα στείλει επίσης ένα θετικό μήνυμα στους επενδυτές σχετικά με την ικανότητα και την επιθυμία της Ελλάδας να αποζημιώσει τους πιστωτές της.
ad_8.JPG
Τράπεζες

Ο ισχυρός ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται το 2022 αναμένεται να διευκολύνει τη διαδικασία εξυγίανσης του τραπεζικού τομέα.
Μάλιστα, όπως αναφέρει η BNP Paribas, παρά τη συνεχιζόμενη ισχυρή πίεση, ήδη σημειώνει βελτιώσεις χάρη στο πρόγραμμα «Ηρακλής», που αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Αυτό το πρόγραμμα εισήχθη τον Οκτώβριο του 2019 και θα διαρκέσει έως τον Οκτώβριο του 2022 (αρχικά είχε προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2021).
Ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) μειώθηκε απότομα το δεύτερο τρίμηνο του 2021, φτάνοντας στο 21,3% (σε ενοποιημένα μεγέθη), λίγο πάνω από το ήμισυ του επιπέδου του 2019 (40,0%).
Η πτώση αυτή ήταν εν μέρει τεχνητή και συνδέθηκε με έκτακτα μέτρα επιδότησης για την εξόφληση ορισμένων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας (τα προγράμματα Γέφυρα και Γέφυρα ΙΙ).
Ως εκ τούτου, θα μπορούσε να υπάρξει ανάκαμψη στα ΝPLs όταν λήξουν αυτά τα μέτρα.
Ωστόσο, ο στόχος των τεσσάρων μεγάλων συστημικών ελληνικών τραπεζών (Eurobank, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς) για επίτευξη δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κάτω του 10% μέχρι το τέλος του 2022 φαίνεται να είναι ακόμη εφικτός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης