Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Τρίμηνο χάους βλέπει στις αγορές η Morgan Stanley, Santa Rally προεξοφλεί η Goldman Sachs

Τρίμηνο χάους βλέπει στις αγορές η Morgan Stanley, Santa Rally προεξοφλεί η Goldman Sachs

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο ο πληθωρισμός αποδεικνύεται πιο επίμονος καθώς οι αλυσίδες εφοδιασμού και οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού παραμένουν δύσκολο να διορθωθούν βραχυπρόθεσμα

Σχετικά Άρθρα
Μέχρι την περασμένη εβδομάδα, οι οικονομικές και αγοραίες απόψεις της Goldman Sachs και της Morgan Stanley δεν θα μπορούσαν να είναι πιο αντίθετες: η πρώτη, αισιόδοξη, αναμένει ότι η αμερικανική οικονομία θα αναπτυχθεί σε όλους τους τομείς το 2022 και παρά τη σύσφιξη της Fed, ενώ η δεύτερη πολύ λιγότερο αισιόδοξη, περιμένει -μέχρι τα τέλη της περασμένης εβδομάδας- η Fed να μην προχωρήσει σε Tapering.

Αλλά αυτό άλλαξε και η Morgan Stanley παραδέχτηκε την «ήττα» της.
Πλέον αναμένει δύο αυξήσεις επιτοκίων το 2022, παρόλο που ο επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας Michael Wilson βλέπει τον S&P να κλείνει το 2022 στις 4.400 μονάδες, περίπου 5% κάτω από τα τρέχοντα επίπεδα.

Έτσι, ενώ υπήρξε κάποια σύγκλιση στο μέτωπο της οικονομίας και της Fed, παραμένει μια μεγάλη απόκλιση όσον αφορά το τι πιστεύουν ότι θα κάνει η αγορά.
Ένα σχίσμα που έγινε πιο έντονο τις τελευταίες 24 ώρες, όταν η Goldman προέβλεψε ότι επίκειται ένα τεράστιο Santa Rally στο τέλος του έτους, ενώ η Morgan Stanley διπλασίασε την πτωτική της άποψη, προειδοποιώντας ότι «η στροφή της Fed σε ένα πιο επιθετικό πρόγραμμα μείωσης ενέχει μεγαλύτερο κίνδυνο για τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων από ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι επενδυτές».

Οι προτεραιότητες Biden

Σύμφωνα με την Morgan Stanley, η Fed στρέφεται σε μια πιο επιθετική κατάργηση της νομισματικής προσαρμογής.
«Η μείωση είναι σύσφιξη για τις αγορές, αν όχι για την οικονομία».

Και λόγω της πολύ μεγαλύτερης από την αναμενόμενη άνοδο του πληθωρισμού η Fed στρέφεται σε μια πιο επιθετική κατάργηση της νομισματικής προσαρμογής.
Ο Wilson πιστεύει ότι αυτό δικαιολογείται και υποστηρίζεται από μια διοίκηση που φαίνεται λιγότερο επικεντρωμένη στο χρηματιστήριο ως βαρόμετρο επιτυχίας.
Επιπλέον, ο στρατηγικός αναλυτής της Morgan Stanley πιστεύει ότι η μείωση είναι διαφορετική από το tapering του 2014 για 3 λόγους:

  • η Fed εξέρχεται από το QE δύο φορές πιο γρήγορα αυτή τη φορά,
  • οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων είναι πολύ πιο υψηλές σήμερα
  • η ανάπτυξη επιβραδύνεται παρά επιταχύνεται.

Ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός και η Fed ανταποκρίνεται πιο επιθετικά

Σύμφωνα με αυτό το σενάριο ο πληθωρισμός αποδεικνύεται πιο επίμονος καθώς οι αλυσίδες εφοδιασμού και οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού παραμένουν δύσκολο να διορθωθούν βραχυπρόθεσμα.

Η Fed αναγκάζεται να μειώσει ταχύτερα τη νομισματική της πολιτική και ακόμη και να αυξήσει τα επιτόκια σε μια πιο επιθετική πορεία από ό,τι αναμένουν οι επενδυτές.
Αυτό είναι πλέον και το βασικό σενάριο για την Morgan Stanley καθώς ήταν ουσιαστικά ευθυγραμμισμένη με την πιο καυτή αλλά συντομότερη προβολή κύκλου.
Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, τα επιτόκια συνεχίζουν να αυξάνονται το επόμενο έτος έως το 2-2,25% μέχρι το τέλος του έτους.
Ταυτόχρονα, η λειτουργική μόχλευση αρχίζει να εξασθενεί καθώς το κόστος αυξάνεται περισσότερο ανάλογα με τα έσοδα, αφήνοντας περιορισμένα ανοδικά περιθώρια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης