Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Omicron και Πανεπιστήμιο Οξφόρδης διασύρουν το αφήγημα της υποχρεωτικότητας των εμβολίων – Κινδυνεύουν και οι εμβολιασμένοι

Omicron και Πανεπιστήμιο Οξφόρδης διασύρουν το αφήγημα της υποχρεωτικότητας των εμβολίων – Κινδυνεύουν και οι εμβολιασμένοι
Πως μπορεί μια κυβέρνηση να επιβάλλει υποχρεωτικότητα στα εμβόλια όταν π.χ. η Omicron ξεπερνάει τα εμβόλια;
Σχετικά Άρθρα

Η Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες πρωτοστατούν στα σχέδια για υποχρεωτικότητα εμβολιασμού αλλά η πραγματικότητα καταρρίπτει το αφήγημα….

  • Η Omicron η νέα μετάλλαξη φαίνεται ότι χτυπάει κατά βάση τους εμβολιασμένους π.χ. στις ΗΠΑ σε 29 Πολιτείες που έχει εμφανιστεί… πλήττονται σε πλειοψηφικό ποσοστό οι εμβολιασμένοι.
  • Με βάση μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, τα εμβόλια για τον covid 19 προσφέρουν χαμηλότερα αντισώματα στην παράλλαξη Omicron, κοινώς η δραστικότητα των εμβολίων είναι περιορισμένη.

Μάλιστα το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης αναφέρει ότι όντως μπορεί να κινδυνεύουν και οι εμβολιασμένοι αλλά χωρίς να το προσδιορίζει επακριβώς.

  • Ο Fauci που εποπτεύει στις ΗΠΑ την διαχείριση της πανδημίας ως σύμβουλος της κυβέρνησης αναφέρει ότι η Omicron μπορεί να αποφύγει τα εμβόλια.
  • Το εντυπωσιακό της υπόθεσης είναι ότι καλλιεργήθηκε η εντύπωση ότι με τα εμβόλια και την 3η ενισχυτική δόση και ακολούθως την 4η δόση που έρχεται θα παρέχεται προστασία στους ανθρώπους από την πανδημία.

Όταν όμως οι μεταλλάξεις νικούν ή περιορίζουν την δράση των εμβολίων… τι νόημα έχει η υποχρεωτικότητα;
Πως μπορεί μια κυβέρνηση να επιβάλλει υποχρεωτικότητα στα εμβόλια όταν π.χ. η Omicron ξεπερνάει τα εμβόλια;
Τι νόημα έχουν τα πιστοποιητικά εμβολίων… όταν αυτά δεν παρέχουν επί της ουσίας προστασία;
Πως θα δικαιολογηθεί η υποχρεωτικότητα των εμβολίων με την Omicron που κατά τον αμερικανικό Fauci ξεπερνάει τα εμβόλια;
Το αφήγημα της υποχρεωτικότητας των εμβολίων έχει καταρρεύσει στην πράξη, ενώ την ίδια στιγμή μελέτες δείχνουν ότι η φυσική ανοσία είναι ισχυρότερη των εμβολίων με βάση τα αντισώματα που δημιουργεί και την διάρκεια τους…
Η φυσική ανοσία είναι ανώτερη των εμβολίων αυτό είναι ξεκάθαρο.

Μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης: Τα αντισώματα από τα εμβόλια καταρρέουν εμπρός στην Omicron, είναι λιγότερο αποτελεσματικά

Ένα χαμηλότερο επίπεδο αντισωμάτων κατά της παραλλαγής του ιού Omicron προκαλείται από τα εμβόλια για τον COVID-19, ανέφεραν οι ερευνητές σε μια νέα μελέτη.
Χρησιμοποιώντας δείγματα αίματος από άτομα που έλαβαν δύο δόσεις του εμβολίου Oxford-AstraZeneca ή του εμβολίου Pfizer-BioNTech, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης βρήκαν «σημαντική πτώση» στα εξουδετερωτικά αντισώματα, με ενδείξεις ότι ορισμένοι άνθρωποι δεν είχαν καν αντισώματα.
«Αυτό πιθανότατα θα οδηγήσει σε αυξημένες λοιμώξεις σε άτομα που είχαν μολυνθεί προηγουμένως ή διπλά εμβολιασμένα άτομα, τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα περαιτέρω κύμα μόλυνσης», αναφέρεται στην μελέτη.
Η μετάλλαξη Omicron είναι μια παραλλαγή του ιού SARS-CoV-2, που προκαλεί τον COVID-19.
Η παραλλαγή ανακαλύφθηκε από επιστήμονες στη Νότια Αφρική τον Νοέμβριο 2021 και χρονολογείται τουλάχιστον από τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τη γονιδιωματική αλληλουχία θετικών δοκιμών.
Οι πρώτες μελέτες, συμπεριλαμβανομένης και της Pfizer υποδεικνύουν ότι τα πρωταρχικά σχήματα εμβολιασμού έχουν δραματικά χαμηλότερο αποτέλεσμα όσον αφορά την πρόληψη των λοιμώξεων από τον COVID-19.

«Αν και έχουν χρησιμοποιηθεί διαφορετικές μεθοδολογίες και τύποι επιλεγμένων ορών, αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν σταθερά μειωμένη ικανότητα απέναντι στην Omicron σε σύγκριση με άλλες παραλλαγές SARS-CoV-2», ανέφερε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου.

Ορισμένες έρευνες προτείνουν ότι μια νέα δόση μπορεί να αποκαταστήσει μέρος της χαμένης προστασίας, ενώ άλλες υποδεικνύουν ότι η φυσική ανοσία ή η άμυνα που παρέχεται από την ανάρρωση δεν είναι τόσο καλή έναντι της λοίμωξης Omicron, αν και η πτώση της προστασίας δεν ήταν τόσο έντονη.

Τα επίπεδα των αντισωμάτων είναι το πρωταρχικό μέτρο προστασίας έναντι της μόλυνσης.

Πολύ πιο σημαντική, ωστόσο, είναι η προστασία από σοβαρές ασθένειες, καθώς πολλά κρούσματα COVID-19 ανιχνεύονται χωρίς ή ήπια συμπτώματα.

Κίνδυνος σοβαρής ασθένειας εμβολιασμένων

Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε νέα μελέτη δεν έδειξε ότι η Omicron έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια μεταξύ των εμβολιασμένων.
«Αυτά τα δεδομένα είναι σημαντικά, αλλά αποτελούν μόνο ένα μέρος της εικόνας.
Στην μελέτη εξετάζονται τα εξουδετερωτικά αντισώματα μόνο μετά τη δεύτερη δόση, αλλά δεν μας λένε για την κυτταρική ανοσία, και αυτό θα ελεγχθεί προσεχώς», δήλωσε ο Matthew Snape, καθηγητής παιδιατρικής και εμβολίων στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι η Omicron είναι πιο μεταδοτική από τα προηγούμενα στελέχη, αλλά δεν προκαλεί πιο σοβαρή ασθένεια.
Τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν ότι στην πραγματικότητα προκαλεί πιο ήπια κρούσματα κατά μέσο όρο από την μετάλλαξη Delta, το κυρίαρχο στέλεχος στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Fauci: Η Omicron μπορεί να αποφύγει τα εμβόλια

Ο A. Fauci, Επικεφαλής Ιατρικός Σύμβουλος της κυβέρνησης Biden, δήλωσε ότι η παραλλαγή Omicron του COVID-19 φαίνεται ότι μπορεί να «αποφύγει» την προστασία των αντισωμάτων που προκαλούνται από τα εμβόλια.
«Φαίνεται ότι μπορεί να αποφύγει κάποια από την ανοσολογική προστασία όπως τα μονοκλωνικά αντισώματα, το πλάσμα ανάρρωσης και τα αντισώματα που προκαλούνται από τα εμβόλια», είπε ο Fauci.
«Τα προκαταρκτικά δεδομένα δείχνουν ότι όταν χορηγείται τρίτο εμβόλιο τύπου mRNA, αυξάνει το επίπεδο προστασίας αρκετά υψηλό ώστε να αντιμετωπίσει την Omicron», πρόσθεσε ο Fauci.

Ενώ ο Fauci σημείωσε ότι το "επίπεδο σοβαρότητας" με την παραλλαγή Omicron φαίνεται να είναι "λίγο μικρότερο από ότι στη Delta", αναγνώρισε ότι μπορεί να υπάρξει παραπλάνηση στα δεδομένα.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η Pfizer/BioNTech αποκάλυψε ότι τρία εμβόλια με το εμβόλιο mRNA κατάφεραν να εξουδετερώσουν την παραλλαγή Omicron σε μια προκαταρκτική μελέτη.
«Αν και δύο δόσεις του εμβολίου μπορεί ακόμα να προσφέρουν προστασία έναντι σοβαρής νόσου που προκαλείται από το στέλεχος Omicron, είναι σαφές από αυτά τα προκαταρκτικά δεδομένα ότι η προστασία βελτιώνεται με μια τρίτη δόση του εμβολίου», δήλωσε ο Albert Bourla, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer.
Η μελέτη διαπίστωσε αύξηση στο επίπεδο των αντισωμάτων κατά 25 φορές σε όσους έχουν λάβει τρεία εμβόλια σε αντίθεση με δύο εμβόλια Pfizer/BioNTech.

Τι δείχνει μελέτη από την Νότια Αφρική;

Μια μελέτη από την Νότια Αφρική διαπίστωσε ότι με τα δύο εμβόλια της Pfizer είχε 25% αποτελεσματικότητα έναντι της συμπτωματικής λοίμωξης από την παραλλαγή Omicron, που αντικατοπτρίζει την ικανότητα του εμβολίου να παρέχει προστασία από μόλυνση.
Ερευνητές στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Υγείας της Αφρικής στο Durban συνέλεξαν δείγματα πλάσματος αίματος από 12 συμμετέχοντες.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η Omicron σημείωσε 41 φορές μείωση στο επίπεδο των εξουδετερωτικών αντισωμάτων σε όσους είχαν εμβολιαστεί δύο φορές με Pfizer/BioNTech σε σύγκριση με το αρχικό στέλεχος του covid 19.

Σύμφωνα με το Bloomberg , η ομάδα ήταν η πρώτη που απέδειξε ότι η παραλλαγή Omicron μπορούσε σε μεγάλο βαθμό, αλλά όχι πλήρως, να αποφύγει τα αντισώματα που προκαλούνται από το εμβόλιο Pfizer/BioNTech.
Η Pfizer/BioNTech αναμένει ότι ένα «εμβόλιο ειδικής παραλλαγής» για το Omicron θα είναι διαθέσιμο έως τον Μάρτιο του 2022.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης