Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η ΤτΕ ζητάει αμκ 100 εκατ από την FBBank – Η τράπεζα θα απορροφηθεί από την Πειραιώς/ΑΤΕ ώστε οι Ρέστης και Γερμανός να καταστούν μέτοχοι του νέου σχήματος ή η τράπεζα θα αυτονομηθεί;

tags :
 Η ΤτΕ ζητάει αμκ 100 εκατ από την FBBank – Η τράπεζα  θα απορροφηθεί από την Πειραιώς/ΑΤΕ ώστε οι Ρέστης και Γερμανός να καταστούν μέτοχοι του νέου σχήματος ή η τράπεζα θα αυτονομηθεί;
Η FBBank θα απορροφηθεί από την Πειραιώς/ΑΤΕ ώστε οι Ρέστης και Γερμανός να καταστούν μέτοχοι του νέου σχήματος ή η τράπεζα θα αυτονομηθεί;
Το ερώτημα αυτό έχει ενδιαφέρον όχι γιατί έχει βρεθεί στο επίκεντρο ο Βίκτωρας Ρέστης βασικός μέτοχος της FBBank και γνωστός εφοπλιστής με φορολογικά ζητήματα τα οποία και διέψευσε αλλά γιατί η Πειραιώς έχει λόγο να διαθέτει ισχυρούς μετόχους στο μετοχολόγιο της.

Ταυτόχρονα η ΤτΕ έχει ζητήσει από την διοίκηση και τους βασικούς μετόχους της FBBank να υλοποιήσουν αύξηση κεφαλαίου 100 εκατ ευρώ.
Ο Ρέστης και ο Γερμανός είναι δύο γνωστοί και ισχυροί επιχειρηματίες που συμμετέχουν στην FBBank και προφανώς ίσως να υπήρχε συμφέρον στην Πειραιώς να τους εντάξει στο μετοχολόγιο της.
Η Πειραιώς ερωτήθηκε για το ζήτημα και ανέφερε ότι ακόμη το θέμα της FBBank δεν έχει εξεταστεί ωστόσο είναι προφανές ότι θα υπάρξουν εξελίξεις….
Από την άλλη πλευρά να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της τράπεζας ο Ρέστης σχεδόν αποκλείεται καθώς μια τέτοια εξέλιξη δεν θα λάμβανε το πράσινο φως από την ΤτΕ.
Αν δεν απορροφηθεί από το σχήμα Πειραιώς / ΑΤΕ που θεωρείται και το πιθανότερο άλλη λύση είναι deal της FBBank με άλλη μικρή τράπεζα σενάριο που ενώ θεωρητικά έχει βάση πρακτικά προσκρούει σε πολλά εμπόδια.

Η εικόνα της FBBank

Η FBBank αντιμετωπίζει ζήτημα κεφαλαιακής ενίσχυσης εκ νέου.
Με core tier 1 κοντά στο 9% είναι προφανές ότι χρειάζεται νέα σημαντική αύξηση, που εκτιμάται κοντά στα 80-110  εκατ. ευρώ, ώστε να ενισχύσει το δείκτη στα όρια που θέτει η Τράπεζα της Ελλάδος.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι η ΤτΕ έχει θέσει το δείκτη στο 10% για το 2013, ωστόσο στο ποσοστό αυτό επί του σταθμισμένου ενεργητικού  πρέπει να προστεθούν και οι δικλείδες ασφαλείας για τις μικρές τράπεζες.
Κατ΄ ουσία οι μικρές τράπεζες πρέπει να έχουν core tier 1 πάνω από 13% με 14%.
Η FBBank  ολοκλήρωσε αύξηση κεφαλαίου ύψους 40 εκατ. πριν 6 μήνες, αυξάνοντας τότε το core tier 1 στο 11,3% για να υποχωρήσει στην συνέχεια λόγω PSI.
Από τα σημαντικά στοιχεία της τράπεζας, είναι ότι η οικογένεια Ρέστη έχει πραγματοποιήσει μια πολύ μεγάλη κατάθεση και έτσι στηρίζεται η ρευστότητα της τράπεζας.
Η κατάθεση εκτιμάται σε 150 με 200 εκατ.
Το ενδιαφέρον στοιχείο ωστόσο στην FBBank είναι ότι η μετοχική σύνθεση της τράπεζας εμπλουτίστηκε με τον  επιχειρηματία τον Π. Γερμανό μέσω της Olympia Development που ελέγχει το 6,24% της τράπεζας.
Η οικογένεια Ρέστη ελέγχει το 64,79% (από 14,24% 4 μέλη της οικογένειας Ρέστη) η ΑΤΕ έχει υποχωρήσει στο 17,23% καθώς δεν συμμετείχε στην τελευταία ΑΜΚ, ενώ το ελληνικό δημόσιο κατέχει το 12,12% και μάλλον προέρχεται από τις προνομιούχες μετοχές περίπου 49 εκατ ευρώ.
Η τράπεζα με 377 εκατ μη καλυμμένα δάνεια και με επιβεβλημένη νέα κεφαλαιακή ενίσχυση είναι προφανές ότι θα βρεθεί εμπρός σε εξελίξεις….

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης