Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch Ratings: Θετικές οι προοπτικές της οικονομίας το 2022 - Οι κίνδυνοι και οι ευκαιρίες για την Ευρωζώνη

Fitch Ratings: Θετικές οι προοπτικές της οικονομίας το 2022 - Οι κίνδυνοι και οι ευκαιρίες για την Ευρωζώνη
Ο οίκος Fitch προβλέπει μέση αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ στη Δυτική Ευρώπη κατά 3,9% το 2022
Σχετικά Άρθρα

Η Fitch Ratings αναμένει βελτίωση των πιστωτικών συνθηκών για τα κράτη της Δυτικής Ευρώπης, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα, το 2022.
Οι προοπτικές για τους δείκτες του δημόσιου χρέους είναι αποκλίνουσες, ωστόσο γενικά η τάση είναι πτωτική.
Σε ό,τι αφορά τη νομισματική και δημοσιονομική πολιτική, αναμένεται σύσφιξη, με την αυστηροποίηση των συνθηκών να είναι σταδιακή.
Από την άλλη, οι κρατικές δαπάνες θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα καθώς τα μέτρα ελάφρυνσης αντικαθίστανται σταδιακά από δημοσιονομικά προγράμματα με συγκεκριμένη και πέρα από το 2022 στοχοθεσία.
Στην ευρωζώνη, υπάρχει απροθυμία να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα.
Σε κάθε περίπτωση, η αποτελεσματική χρήση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης (NGEU) θα είναι το κλειδί για τις υπερχρεωμένες χώρες.
Υπενθυμίζεται πως το χρέος της Ελλάδος επί του ΑΕΠ ξεπερνά το 200%.
Ο οίκος Fitch προβλέπει μέση αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ στη Δυτική Ευρώπη κατά 3,9% το 2022, από 4,5% το 2021.
Όμως, οι δυσχέρειες σε ό,τι αφορά την προσφορά σε έναν μεγάλο αριθμό βιομηχανιών και οι υψηλότερες τιμές στην ενέργεια και τα εμπορεύματα έχουν επιπτώσεις στο κόστος, τα περιθώρια κέρδους και τα πραγματικά εισοδήματα των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών και, ως εκ τούτου, αποτελούν κίνδυνο για τις μέλλουσες οικονομικές προοπτικές.
Αν και είναι νωρίς για να ενσωματωθεί ο αντίκτυπος της παραλλαγής Omicron στις προβλέψεις, η εξέλιξη της πανδημίας αποτελεί καταλύτη.
Παρόλο που τα ποσοστά εμβολιασμού στη Δυτική Ευρώπη είναι υψηλά, πολλά ευρωπαϊκά κράτη έχουν επιβάλει περιορισμούς.
Η οικονομική δραστηριότητα είναι πλέον ανθεκτική στα lockdown, αλλά η πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης θα επηρεάσει αρνητικά τις συναλλαγές στο εμπόριο.
Πάντως, οι αυξημένες αποταμιεύσεις των νοικοκυριών στην Ευρώπη δείχνουν ότι η οικονομική θέση των νοικοκυριών παραμένει ευνοϊκή.
Σε αυτό το κλίμα, το Ταμείο Ανάκαμψης προώρισται να δώσει σημαντική ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη της ευρωζώνης, όμως η επίδρασή του είναι αβέβαιη.
Η Fitch εκτιμά ότι ο αντίκτυπός του στο ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα είναι +2,3% έως το 2026, το τελευταίο έτος του σχεδίου.
Επίσης, οι δαπάνες RRP θα περιορίσουν τα μεγάλα κενά παραγωγής.
χζχζ.JPG
Βραχυπρόθεσμες δημοσιονομικές βελτιώσεις έναντι μακροπρόθεσμων κινδύνων

Η επιδείνωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων σε ολόκληρη τη Δυτική Ευρώπη λόγω της πανδημικής κρίσης θα ακολουθηθεί από μια απότομη μείωση των ελλειμμάτων το 2022 εξαιτίας της άρσης των μέτρων ελάφρυνσης.
Σύμφωνα με τη Fitch, δεν θα υπάρξει ουσιαστική δημοσιονομική εξυγίανση.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ είναι απρόθυμα να αποσύρουν τα μέτρα τόνωσης πρόωρα – ίσως γιατί επιδιώκουν να εξασφαλιστεί η ανάπτυξη ώστε κατόπιν το χρέος να τεθεί σε πτωτική τροχιά.
Με άλλα λόγια, στοχεύουν σε υψηλότερη ανάπτυξη σε βάρος υψηλότερων ελλειμμάτων.
Για χώρες με υψηλά επίπεδα χρέους όπως η Ελλάδα, ο συνδυασμός διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης θα είναι στο πυρήνα της στρατηγικής τους.
Ωστόσο, υπάρχουν κίνδυνοι που αφορούν στην ικανότητα των εγχώριων θεσμών να «περάσουν» τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις.
Αυτός είναι επίσης εν μέρει ο λόγος για τον οποίο η εκταμίευση εξαρτάται από την εκπλήρωση των μεταρρυθμιστικών ορόσημων.

Πιθανές αλλαγές στους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ

Το μέγεθος και ο χρόνος της μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής εξυγίανσης είναι εξαιρετικά αβέβαιοι, κυρίως επειδή οι δημοσιονομικοί κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης είναι σε αναστολή έως το 2023.
Δεδομένης της ισχυρότερης από την αναμενόμενη οικονομική ανάκαμψη, ορισμένες χώρες της Βόρειας Ευρώπης υποστήριξαν πρόσφατα ότι οι κανόνες πρέπει να επανεισαχθούν.
Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άνοιξε εκ νέου τη διαδικασία διαβούλευσης για το μέλλον του δημοσιονομικού πλαισίου και πρόκειται να παραθέσει πρόταση έως την άνοιξη του 2022.
Οι κανόνες της Συνθήκης του Μάαστριχ ενδέχεται να αναθεωρηθούν για να ληφθούν υπόψη οι πρόσθετες δημόσιες ανάγκες που απαιτούνται για την επίτευξη των στόχων της ΕΕ27 για το κλίμα.
Ανεξάρτητα από το Σύμφωνο Σταθερότητας, οι δαπάνες που σχετίζονται με το κλίμα θα επηρεάσουν τα δημόσια οικονομικά, υποχρεώνοντας τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να λάβουν δύσκολες αποφάσεις σχετικά με τις δημοσιονομικές προτεραιότητες.

Περί πληθωρισμού

Σε ό,τι αφορά τη νομισματική, γενικά, αναμένεται σύσφιξη, με την αυστηροποίηση των συνθηκών να είναι σταδιακή.
Ειδικότερα, σε βραχρυπρόθεσμη βάση, η Fitch αναμένει από την ΕΚΤ να διατηρήσει μια χαλαρή στάση το επόμενο έτος.
Τα επιτόκια θα παραμείνουν αμετάβλητα και οι αγορές ομολόγων υπό την ποσοτική χαλάρωση θα μπορούσαν να συνεχιστούν μέχρι το 2024.
Αναμένεται μικρή αλλαγή στα διάμεσα πραγματικά επιτόκια: π.χ. το γερμανικό bund θα υποχωρήσει κατά 100 μονάδες βάσης στο 2,7%, ενώ το διάμεσο επιτόκιο στις αναδυόμενες οικονομίες θα αυξηθεί κατά 200 μονάδες βάσης, στο 3,9%.
Οι δείκτες επιτοκίων - υπηρεσιών σε σχέση τόσο με τα κρατικά έσοδα όσο και με το ΑΕΠ προβλέπεται να είναι παρόμοιοι με το 2021, όπερ σημαίνει ότι τα μεγάλα χάσματα μεταξύ των περιφερειών και των κατηγοριών αξιολόγησης θα συνεχιστούν.
Αν και ο πληθωρισμός συνεχίζει να εκπλήσσει ανοδικά, ο οίκος θεωρεί ότι οι πληθωριστικές πιέσεις είναι παροδικές και ο μεσοπρόθεσμος πληθωρισμός παραμένει χαμηλός.
Σε κάθε περίπτωση, δεν αναμένεται αυτές οι εντάσεις να οδηγήσουν σε αλλαγή των προσδοκιών της αγοράς για τον πληθωρισμό και σε ανατιμολόγηση των κρατικών ομολόγων, αλλά αποτελούν κίνδυνο για τις οικονομικές προοπτικές των χωρών.
j_2.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης