Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Προειδοποίηση Scope προς Ελλάδα: Ανάπτυξη +4,3% το 2022 και +2,5% το 2023, αλλά φτιάξτε χρέος, τράπεζες, οικονομία

Προειδοποίηση Scope προς Ελλάδα: Ανάπτυξη +4,3% το 2022 και +2,5% το 2023, αλλά φτιάξτε χρέος, τράπεζες, οικονομία
Η Ελλάδα πρέπει να μειώσει το αυξημένο χρέος που αγγίζει περίπου 200% του ΑΕΠ
Σχετικά Άρθρα

Προειδοποιητικά μηνύματα για το υψηλό χρέος, τις ευπάθειες του εγχώριου τραπεζικού τομέα αλλά και την αδύναμη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη αποστέλλει σε νέα έκθεσή της η Scope Ratings.
Πιο συγκεκριμένα, όπως επισημαίνει ο γερμανικός πιστοληπτικής αξιολόγησης, η Ελλάδα εμφάνισε ισχυρή ανάκαμψη μετά την πανδημική κρίση (εκτίμηση για +8,9% το 2021).
Επίσης, η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με +4,3% το 2022 και 2,5% το 2023.
Ταυτόχρονα, όμως, αναγνωρίζεται η πιθανότητα λήψης νέων περιοριστικών μέτρων εξαιτίας της έξαρσης κρουσμάτων κορωνοϊού (αύξηση), έπειτα από οικονομική ανάπτυξη 8,9% το 2021 –σημαντικά υψηλότερη σε σχέση με τον μέσο όρο στη Ευρωζώνη– που μπορεί να αποτελέσουν game changer σε ό,τι αφορά τις προσδοκίες. 
Σύμφωνα με τη Scope Ratings, σε μακροπρόθεσμη βάση, η ελληνική οικονομία θα επεκταθεί με ρυθμό περίπου +1,8% τον χρόνο κατά το χρονικό διάστημα 2023-2026 χάρη και στα προς επένδυση ευρωπαϊκά κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης, των οποίων αντίκτυπος θα ξεπεράσει εύκολα το αποτέλεσμα που έφεραν σωρευτικά οι ελληνικές δημόσιες επενδύσεις των τελευταίων πέντε χρόνων. 
Ωστόσο, η μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή δυναμική της Ελλάδας είναι πιο χαμηλή - 1% ετησίως.
Οι δαπάνες για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της τρέχουσας κρίσης δημόσιας υγείας, αλλά και για την αύξηση της ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα, αντιστοιχούν σε εκτιμώμενο δημοσιονομικό έλλειμμα 10,2% του ΑΕΠ φέτος, μετά από έλλειμμα 10,1% του 2020.
Αυτό το έλλειμμα εκτιμάται πως θα μειωθεί το 2022 στο 5,2%, πριν φτάσει στο επιδιωκόμενο 3%, όπως ορίζει το Σύμφωνο Σταθερότητας της Συνθήκης του Μάαστριχ.
scope1_2.JPG
Δημόσιο χρέος 

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα πρέπει να περιορίσει το χρέος της, που ξεπερνά το 200% του ΑΕΠ.
Όπως αναφέρει ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης, η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να μειώσει το χρέος στο 194,5% το 2022, μετά την «κορυφή» του 206,3% το 2020 - αλλά θα παραμένει πολύ πάνω από το 180% του ΑΕΠ προ κρίσης (2019).
Το υψηλό απόθεμα του χρέους της Ελλάδας αφήνει τη χώρα ευάλωτη σε οποιαδήποτε επανεκτίμηση των αγορών μετά από αυτήν την κρίση σχετικά με τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους και τα ελλείμματα, ειδικά καθώς η στήριξη της ΕΚΤ σταδιακά θα αρχίσει να μειώνεται.
Αυτή η ευπάθεια που έχει η χώρα απέναντι σε μία διόρθωση στις αγορές παραμένει βασικός περιορισμός του αξιόχρεου και της πιστοληπτικής της ικανότητας, αναφέρει η Scope Ratings. 
Σε αυτή τη βάση, πολλά θα εξαρτηθούν από τις επικείμενες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σχετικά με τη νομισματική πολιτική που ασκείται και τη μετάβαση σε ένα πιο αυστηρό πλαίσιο.
Υπενθυμίζεται πως η ΕΚΤ έλαβε μια σειρά από πρωτοφανή μέτρα νομισματικής χαλάρωσης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας Covid 19, μεταξύ άλλων κρίνοντας ως επιλέξιμα για αγορά (στο πλαίσιο του πανδημικού προγράμματος PEPP, ύψους 1,85 τρισ. ευρώ) και τα ελληνικά ομόλογα, παρότι δεν έχουν επενδυτική βαθμίδα. 
Εάν η ΕΚΤ διατηρήσει την ευελιξία της σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του ισολογισμού της και συνεχίσει να υποστηρίζει τη Ελλάδα, η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα διατηρηθεί.
Τον Σεπτέμβριο του 2021, η Scope Ratings αναβάθμισε την Ελλάδα κατά μία βαθμίδα, σε ΒΒ+ με σταθερή προοπτική.
Έτσι έγινε ο πρώτος οργανισμός αξιολόγησης που έφερε τη χώρα μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, επισημαίνει ο οίκος, η συνέχιση της οικονομικής ανάκαμψης εξαρτάται από την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών δυσκολιών της χώρας, όπως η συνεχιζόμενη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών, η δημοσιονομική εξυγίανση, η ανοδική τροχιά που διαγράφει το χρέος, η μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή δυναμική και οι υπολειπόμενες μεταρρυθμίσεις που προορίζονται να εδραιώσουν τη μακροοικονομική βιωσιμότητα παράλληλα με την επίλυση των αδυναμιών του τραπεζικού συστήματος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης