Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Τα χειρότερα δεν πέρασαν για τις ισπανικές τράπεζες προειδοποιούν Citibank, Moody’s, BNP Paribas – Αρνητική για τις μετοχές η επικείμενη άρση της απαγόρευσης του short selling – Κρίσιμης σημασίας οι εξελίξεις στην ευρωζώνη

Τα χειρότερα δεν πέρασαν για τις ισπανικές τράπεζες προειδοποιούν Citibank, Moody’s, BNP Paribas – Αρνητική για τις μετοχές η επικείμενη άρση της απαγόρευσης του short selling – Κρίσιμης σημασίας οι εξελίξεις στην ευρωζώνη
Πλανάστε αν θεωρείτε ότι τα χειρότερα για τις ισπανικές τράπεζες πέρασαν, τουλάχιστον σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι αναλυτές της Citibank. Μπορεί τα αποτελέσματα του stress test να μην έκρυβαν αρνητικές εκπλήξεις, ωστόσο άσχημα νέα βρίσκονται στον ορίζοντα για τον τραπεζικό κλάδο της Ισπανίας.
Στις 23 Οκτωβρίου λήγει η απαγόρευση του short selling, με τους αναλυτές να προειδοποιούν ότι αυτή η εξέλιξη θα προκαλέσει σοβαρές αρνητικές επιδράσεις στις μετοχές του χρηματοοικονομικού κλάδου.
Καταγράφοντας κέρδη γύρω στο 1%, οι μετοχές στη Μαδρίτη προσπαθούσαν σήμερα να ακολουθήσουν την ανοδική πορεία των ευρωπαϊκών τίτλων.
Άλλωστε σήμερα, η Moody’s προειδοποίησε ότι το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης των ισπανικών τραπεζών είναι καλό για την επιστροφή της αξιοπιστίας στον εύθραυστο τραπεζικό κλάδο, ωστόσο μπορεί να μην είναι αρκετό για την πλήρη αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. Αυτό αναφέρει σε σημερινή της έκθεση η Moody’s.
«Η ανακεφαλαιοποίηση θα συνδράμει στην ενίσχυση της αξιοπιστίας των οργανισμών και στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα στο σύνολό του» αναφέρει η Moody’s. Ωστόσο, όπως προειδοποιεί, το νέο μέτρο θα περιλαμβάνει «περισσότερες τράπεζες και περισσότερα κεφάλαια σε σχέση με το παρελθόν».
Σύμφωνα με το διεθνή οίκο αξιολόγησης, «εάν οι συμμετέχοντες εμφανιστούν επιφυλακτικοί σχετικά με τα stress test, τότε το αρνητικό κλίμα θα ροκανίσει τις προσπάθειες της κυβέρνησης για αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις ισπανικές τράπεζες».
Η Moody’s παραδέχθηκε, πάντως, ότι τα αποτελέσματα των stress test ήταν καλύτερα από τα αναμενόμενα. «Τα ποσά ανακεφαλαιοποίησης που δημοσίευσε η Ισπανία ήταν χαμηλότερα από αυτά που εκτιμούσαμε πως θα χρειαστούν προκειμένου να διατηρηθεί η σταθερότητα».
Εντούτοις, κάποιοι αναλυτές παραμένουν επιφυλακτικοί, εκτιμώντας πως τα stress tess δεν θα καταφέρουν να πείσουν πως η ισπανική κρίση είναι υπό έλεγχο.
Ο Pierre-Olivier Beffy, επικεφαλής οικονομολόγος της BNP Paribas, σχολιάζει από την πλευρά του ότι οι εξελίξεις δείχνουν πως οι διαπραγματεύσεις για την τραπεζική ένωση και τη πιθανότητα άμεσης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών μέσω ESM, είναι ζητήματα κρίσιμης σημασίας για τα δημοσιονομικά της Ισπανίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης