Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΔΝΤ: Θα επιτύχει η «συνταγή» της Fed και της ΕΚΤ για την τιθάσευση του πληθωρισμού; - Οι αυξήσεις τιμών δεν αποδεικνύονται προσωρινές…

ΔΝΤ: Θα επιτύχει η «συνταγή» της Fed και της ΕΚΤ για την τιθάσευση του πληθωρισμού; - Οι αυξήσεις τιμών δεν αποδεικνύονται προσωρινές…
Γιατί η Fed, σε αντίθεση με την ΕΚΤ, έχει τη δυνατότητα για ταχύτερη άρση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής;
Σχετικά Άρθρα

Απάντηση στο ερώτημα κατά πόσον οι πολιτικές της ΕΚΤ και της Fed αναμένεται να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό επιχείρησε να δώσει το ΔΝΤ σε μελέτη των Tobias Adrian and Gita Gopinath στο blog του ταμείου.
Οπως επισημαίνεται στην μελέτη, οι οικονομικές συνθήκες στις ΗΠΑ δικαιολογούν την πρόθεση της Fed να επισπεύσει τη μείωση και τον τερματισμό του αμερικανικού προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης καθώς και την αύξηση των επιτοκίων.
Τονίζει, όμως, πως δεν ισχύει το ίδιο για την Ευρωζώνη, όπου οι συνθήκες εξελίσσονται διαφορετικά.
Όπως επισημαίνεται, στις ΗΠΑ υπάρχουν περιθώρια για επιβολή περιοριστικής νομισματικής πολιτικής, καθώς το ΑΕΠ της χώρας πλησιάζει σταδιακά τα προ πανδημίας επίπεδα παρά τα προβλήματα από την παραλλαγή Omicron, η αγορά εργασίας έχει δημιουργήσει πολλές νέες θέσεις και οι πληθωριστικές πιέσεις κλιμακώνονται.
Έτσι η Fed έχει δυνατότητα «να δώσει προτεραιότητα στην αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων, σε αντίθεση με όσα συμβαίνουν σε άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωζώνης».

Προσεκτικές κινήσεις 

Το Ταμείο αφήνει βέβαια ανοικτό το ενδεχόμενο, σε περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσης των πληθωριστικών πιέσεων σε άλλες χώρες, να αναγκαστούν και άλλες κεντρικές τράπεζες να προχωρήσουν στην επιβολή περιοριστικής νομισματικής πολιτικής συντομότερα από όσο αναμένεται σήμερα.
Καλεί πάντως τις κεντρικές τράπεζες των μεγάλων οικονομιών να προσέξουν τον τρόπο με τον οποίο γνωστοποιούν και παρουσιάζουν τις κινήσεις τους στην αγορά, προκειμένου να μην πυροδοτήσουν πανικό.
Κάτι τέτοιο, τονίζει το Ταμείο, θα είχε δυσάρεστες συνέπειες «εντός και εκτός των συνόρων και ειδικότερα στις αναδυόμενες αγορές και στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, που έχουν επωμισθεί δυσανάλογα μεγάλο χρέος». Καλεί έτσι τους ιθύνοντες που χαράσσουν πολιτική να παραμείνουν σε επαγρύπνηση, να παρακολουθούν τις εξελίξεις στα οικονομικά μεγέθη και να είναι έτοιμοι να μεταβάλουν την πορεία τους αν χρειαστεί, δεδομένου ότι η εμφάνιση της μετάλλαξης «Ομικρον» αυξάνει δραματικά την αβεβαιότητα.

Η μεχρι τώρα δράση

Κατά την έναρξη της πανδημίας, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σε όλο τον κόσμο συγχρονίστηκαν με τη δραστική χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής και τη δημοσιον0μική επέκταση της δημοσιονομικής πολιτικής.
Αυτές οι ενέργειες συνέβαλαν στην αποτροπή μιας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, παρά τα lockdown και τα πρωτοφανή υγειονομικά μέτρα που προκάλεσαν μια ιστορική ύφεση.
Η συνύπαρξη του πολύ χαμηλού πληθωρισμού και της ασθενούς ζήτησης παρείχε ισχυρά επιχειρήματα για την επιβολή της νομισματικής χαλάρωσης

Πληθωριστικές εντάσεις

Νωρίτερα φέτος, ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε, εξαιτίας της ταχείας ανόδου των τιμών σε ορισμένους τομείς όπως η ενέργεια και η αυτοκινητοβιομηχανία, μεγάλο μέρος του οποίου αναμενόταν να αναστραφεί μέχρι το τέλος του έτους καθώς μειώθηκαν οι διαταραχές στην προσφορά  που σχετίζονται με την πανδημία.
Οι κεντρικές τράπεζες, με μακρύ ιστορικό διατήρησης του πληθωρισμού σε χαμηλά επίπεδα και διασφάλισης της νομισματικής σταθερότητας, θα μπορούσαν να «εξετάσουν» κατάλληλα μέτρα την εξέλιξη του πληθωρισμού και να διατηρήσουν τα επιτόκια χαμηλά για να στηρίξουν την οικονομική ανάκαμψη, επισημαίνει η μελέτη του ΔNT.

Οι κίνδυνοι για τη νομισματική σταθερότητα

Ωστόσο, οι κίνδυνοι περαιτέρω επιτάχυνσης του πληθωρισμού που είχαν προηγουμένως επισημανθεί στις παγκόσμιες δημοσιεύσεις μας και στις εκθέσεις μας για συγκεκριμένες χώρες υλοποιούνται, με διαταραχές της προσφοράς και την αυξημένη ζήτηση να διαρκούν περισσότερο από το αναμενόμενο.
Ο πληθωρισμός είναι πιθανό να είναι υψηλότερος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι πιστευόταν προηγουμένως, πράγμα που σημαίνει ότι τα πραγματικά επιτόκια είναι ακόμη χαμηλότερα από πριν, υποδηλώνοντας μια ολοένα και πιο επεκτατική τάση της νομισματικής πολιτικής.

 Σημαντική και επίπονη η άνοδος των τιμών

Αν και εξακολουθούμε να αναμένουμε ότι οι ανισορροπίες προσφοράς-ζήτησης θα υποχωρήσουν το επόμενο έτος, η μοναδική εστίαση της νομισματικής πολιτικής στη στήριξη της ανάκαμψης μπορεί κάλλιστα να τροφοδοτήσει σημαντικές και επίμονες πληθωριστικές πιέσεις, με κάποιο κίνδυνο αποδέσμευσης των προσδοκιών για τον πληθωρισμό.
Αντίστοιχα, σε χώρες όπου οι οικονομικές ανακάμψεις προχωρούν και οι πληθωριστικές πιέσεις πιο έντονες, θα ήταν σκόπιμο να επιταχυνθεί η εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής.

Η εφοδιαστική αλυσίδα

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, μια ιδιαιτέρως εσπευσμένη αντίδραση της Federal Reserve θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλη αστάθεια στις αγορές και να πλήξει τις αναδυόμενες οικονομίες.Οσον αφορά τα αίτια που πυροδοτούν την άνοδο του πληθωρισμού, το Ταμείο υπογραμμίζει τη στιβαρή ανάκαμψη της ζήτησης, συνεπακόλουθο των προγραμμάτων στήριξης που επιστράτευσαν κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες για να ενισχύσουν τις οικονομίες τους εν μέσω πανδημίας.
Αποδίδει επίσης τις πληθωριστικές πιέσεις και στα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα και στην αιφνίδια στροφή των καταναλωτών στα προϊόντα και όχι στις υπηρεσίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης