Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Το «πυρηνικό όπλο» της ΕΚΤ λειτουργεί αποτρεπτικά στη δράση των κερδοσκόπων – Έτοιμη δηλώνει η κεντρική τράπεζα να παλέψει με όποιον σπεκουλάρει τη διάλυση της ευρωζώνης – Υπάρχει η πολιτική θέληση για την εφαρμογή του OMT;

tags :
Το «πυρηνικό όπλο» της ΕΚΤ λειτουργεί αποτρεπτικά στη δράση των κερδοσκόπων – Έτοιμη δηλώνει η κεντρική τράπεζα να παλέψει με όποιον σπεκουλάρει τη διάλυση της ευρωζώνης – Υπάρχει η πολιτική θέληση για την εφαρμογή του OMT;
Οι απεριόριστες αγορές ομολόγων περιγράφονται κάποιες φορές ως το «πυρηνικό όπλο» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το οποίο αναπτύσσει μια εκρηκτική δύναμη που απειλεί με αφανισμό τους κερδοσκόπους.
Όπως τα ατομικά όπλα, η δύναμη της Κεντρικής Τράπεζας να τυπώνει χρήματα και να αγοράζει ομόλογα, αποτελούν εφεδρικά όπλα. Αν χρησιμοποιηθούν για την υπεράσπιση μιας χώρας ή μιας πολιτικής, τότε μπορούν να προκαλέσουν καταστροφή και να εκθέσουν τη θανάσιμη αδυναμία της πολιτικής θέλησης για διατήρηση της δράσης, όπως σχολιάζει χαρακτηριστικά το Reuters σε ανάλυσή του.
Οι μαχητικές δηλώσεις του επικεφαλής της ΕΚΤ, Mario Draghi, ότι θα κάνει ότι μπορεί για να διαφυλάξει το ευρώ, αμφισβητήθηκαν σύντομα από τους σκεπτικιστές των αγορών.
Είχε όντως τα κατάλληλα όπλα; Πως θα τα χρησιμοποιούσε; Μπορούσε να εξασφαλίσει τη στήριξη στα σχέδιά του;  Ο Draghi έκλεισε τα στόματα κι απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις όταν ανακοίνωσε το OMT, δηλαδή το πρόγραμμα απεριόριστων αγορών ομολόγων.
Η λέξη «απεριόριστες» είχε σκοπό να λειτουργήσει ως προειδοποίηση που σήμαινε «μην σκεφτείτε καν να τα βάλετε με την κεντρική τράπεζα».
Αξιωματούχος της ΕΚΤ, ερωτώμενος αν η νέα νομισματική πολιτική της ΕΚΤ ισοδυναμεί με πυρηνικό όπλο, τόνισε ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να παλέψει με όποιον σπεκουλάρει τη διάλυση της Ευρώπης.
Ωστόσο το μεγάλο μπαζούκα της ΕΚΤ υπονομεύθηκε από την αντίθεση της Bundesbank.  Το στοιχείο κλειδί είναι η αξιοπιστία, δηλαδή να είσαι σε θέση να κάνεις όσους αντιτίθενται,  να πιστέψουν ότι δεν έχει την πολιτική θέληση να εφαρμόσεις τις αποφάσεις. Αλλά η «πυρηνική αξιοπιστία» της ΕΚΤ είναι δύσκολο να εδραιωθεί. Η προηγούμενη παρέμβαση της τράπεζας κατάφερε να σταθεροποιήσει το κόστος δανεισμού στις αδύναμες χώρες της ευρωζώνης και δεν κατάφερε να προλάβει τις εξελίξεις στην Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.
Όπως σχολιάζει ο Richard Portes, καθηγητής Οικονομικών στο London Business School, η ΕΚΤ υπονομεύει μόνη της το πρόγραμμά της, καθώς καθιστά τον ευαυτό της εξαρτημένο από τους υπόλοιπους «παίκτες».
«Για να υπερασπιστεί το ευρώ, πρέπει να πραγματοποιήσει μια παρέμβαση χωρίς όρους, να θέσει ένα συγκεκριμένο cap στα spreads των ομολόγων και να τίθενται οι χώρες που δεν τηρούν τις δεσμεύσεις τους στην κρίση της ΕΚΤ», τόνισε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης