Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Bank: Σε αρνητικό έδαφος -3,1% και στις τελευταίες θέσεις των assets το Χρηματιστήριο Αθηνών τον Νοέμβριο 2021

Deutsche Bank: Σε αρνητικό έδαφος -3,1% και στις τελευταίες θέσεις των assets το Χρηματιστήριο Αθηνών τον Νοέμβριο 2021
Σε έδαφος κρίσης βρέθηκε το ελληνικό χρηματιστήριο τον Νοέμβριο

Σε έδαφος κρίσης βρέθηκε το Ελληνικό Χρηματιστήριο τον Νοέμβριο, καταγράφοντας αρνητικά πρόσημα (-3,1%), όπως αναφέρει σε έκθεσή της Deutsche Bank, επισημαίνοντας ωστόσο πως σε ετήσια βάση είναι στο +9,1%…
Σε κάθε περίπτωση, ο Νοέμβριος ήταν ένας ταραχώδης μήνας για τις χρηματοπιστωτικές αγορές, δεδομένης της εμφάνισης της παραλλαγής Omicron του Covid-19.
3_114.JPG
Σε αυτό το πλαίσιο, 28 από τα 38 μη συναλλαγματικά περιουσιακά στοιχεία του δείγματός που εξετάζει η Deutsche Bank βρέθηκαν σε αρνητική περιοχή, με την όρεξη των επενδυτών για ανάληψη κινδύνου να αποδυναμώνεται λόγω της αύξησης των περιορισμών λόγω έξαρσης της Covid.
Μέχρι να προκύψει η Οmicron τα πράγματα πήγαιναν σχετικά καλά, με τον Νοέμβριο να αποδεικνύεται ένας «αξιοπρεπής» μήνας.
Η πλειοψηφία των υπό εξέταση assets κινούνταν σε θετικό έδαφος – μέχρι που διαδόθηκαν ευρέως τα νέα για τη νέα παραλλαγή.
H Omicron αποτέλεσε game changer, με τις τιμές του πετρελαίου να σημειώνουν στροφή και να εισέρχονται μετά από πολύ καιρό σε αρνητικό έδαφος, όπως και οι μετοχές.
Από την άλλη πλευρά, τα κρατικά ομόλογα σημείωσαν καλύτερες επιδόσεις καθώς οι επενδυτές μετακινήθηκαν σε ασφαλή καταφύγια, αξιολογώντας την πιθανότητα μελλοντικών αυξήσεων στα επιτόκια, παρόλο που ο πληθωρισμός παρέμεινε ισχυρότερος από ό,τι περίμεναν πολλοί.
Σε κάθε περίπτωση μένει ακόμα να φανεί σε ποιον βαθμό τα εμβόλια είναι λιγότερο αποτελεσματικά, καθώς και αν είναι η Omicron είναι πιο μεταδοτική και, γενικότερα, πιο επικίνδυνη.
Προς το παρόν, οι αγορές αντιδρούν αρνητικά καθώς οι κυβερνήσεις προχωρούν στην επιβολή αυστηρότερων περιορισμών για άλλη μια φορά.
Στους μεγάλους χαμένους του Νοεμβρίου συγκαταλέγεται το πετρέλαιο, τα futures του οποίου είχαν μακράν τις χειρότερες επιδόσεις από άλλα τα assets που εξετάζει η Deutsche Bank.
Πράγματι, τόσο το αργό WTI (-20,8%) όσο και το αργό Brent (-16,4%) υπέστησαν τη χειρότερη μηνιαία πτώση τους από τον Μάρτιο του 2020, όταν ξέσπασε η πανδημική κρίση του κορωνοϊού.
Ωστόσο, αυτές οι κινήσεις χαμηλότερα δεν οφείλονταν εξ ολοκλήρου στην Omicron.
Σημαντικό ρόλο στην πτώση του μαύρου χρυσού έπαιξε η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden να αποδεσμεύσει 50 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου από το στρατηγικό απόθεμα της χώρας, για να ρίξει τις τιμές.
Ωστόσο, ακόμη και έτσι, το αμερικανικό αργό WTI και το Brent εξακολουθούν να βρίσκονται στην κορυφή του δείγματος της γερμανικής τράπεζας σε ετήσια βάση, με αποδόσεις +36,4% και +36,2%, αντίστοιχα.
Στον αντίποδα, τα κρατικά ομόλογα ήταν από τα λίγα περιουσιακά στοιχεία που είχαν θετική απόδοση τον περασμένο μήνα, καθώς οι επενδυτές μετακόμισαν σε ασφαλή καταφύγια, στα οποία δόθηκε πρόσθετη στήριξη από το γεγονός ότι η εμφάνιση της Omicron απώθησε την πιθανότητα επικείμενης αύξησης επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες.
Επίσης, μέχρι το τέλος του μήνα, ο χρυσός (+2,8%) ήταν το περιουσιακό στοιχείο με τις καλύτερες επιδόσεις.
Σημειώνεται πως τον Νοέμβριο συνεχίστηκε η κουβέντα για ταχύτερη μείωση των μέτρων τόνωσης νομισματικής πολιτικής, δεδομένου του υψηλότερου από το αναμενόμενο πληθωρισμού, με τον ΔΤΚ των ΗΠΑ να διαμορφώνεται στο 6,2% σε ετήσια βάση και στην Ευρωζώνη στο 4,9%.
Την ίδια στιγμή, οι σημαντικότεροι παγκόσμιοι δείκτες μετοχών κινούνται κινήθηκαν καθοδικά κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου.
Η αρχή ήταν καλή, με τον S&P 500 να αγγίζει νέο ιστορικό ρεκόρ και τον Dow Jones να ξεπερνά για πρώτη φορά το όριο των 36.000 μονάδων.

Xρηματιστήρια

Ωστόσο η άφιξη της Omicron αντέστρεψε την τάση: Ο S&P 500 (-0,7%), ο STOXX 600 (-2,5%) και ο Nikkei (-3,7%) έχασαν έδαφος τον Νοέμβριο σε όρους συνολικής απόδοσης.
Στην αγορά συναλλάγματος, η μετακίνηση σε επενδυτικά καταφύγια ευνόησε το δολάριο, το οποίο σημείωσε αύξηση 2% και επέκτεινε τα κέρδη του σε ετήσια βάση, στο +6,7%.
Αντίθετα, το ευρώ σημείωσε πτώση, πριν σημειώσει ανάκαμψη, από το 1,12 δολ. στο 1,134 δολ.
Στους μεγάλους χαμένους η τουρκική λίρα, με πτώση -28,7% έναντι του δολαρίου, καθώς η κεντρική τράπεζα στην Τουρκία συνέχισε να μειώνει τα επιτόκια, στο 15%.
1_173.JPG
2_161.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης