Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JP Morgan: Σε καλό δρόμο ο μετασχηματισμός της Εθνικής Τράπεζας - Σύσταση overweight

JP Morgan: Σε καλό δρόμο ο μετασχηματισμός της Εθνικής Τράπεζας - Σύσταση overweight
Στα 3,30 ευρώ η τιμή στόχος που δίνει η JP Morgan για την Εθνική
Ένα δυνατό γ' τρίμηνο του 2021 εμαφάνισε η Εθνική Τράπεζα σύμφωνα με την JP Morgan, με τα καθαρά κέρδη να διαμορφώνονται στα 192 εκατ. ευρώ, υψηλότερα από τις εκτιμήσεις της, μέγεθος που μεταφράζεται σε τριμηνιαίο ROE 13,7%.
Επίσης, το υπόλοιπο Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (ΜΕΑ) στην Ελλάδα μειώθηκε σε €3,7 δισ.
Ο δείκτης κάλυψης ΜΕΑ από σωρευμένες προβλέψεις ανήλθε σε 70%, δείχνοντας σημαντική βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού.
Ο δείκτης CET1 ανήλθε σε 16,4%3, ενισχυμένος κατά 70μ.β. περίπου σε σχέση με την αρχή του έτους, με το Συνολικό Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας να διαμορφώνεται σε 17,0%.
Με πλήρη επίδραση του ΔΠΧΑ 9 (fully loaded - FL), ο δείκτης CET1 FL ανήλθε σε 14,2%2, αυξημένος κατά 140μ.β. από την αρχή του έτους.

Σε καλό δρόμο το πρόγραμμα μετασχηματισμού

Σύμφωνα με την JP Morgan, το Πρόγραμμα Μετασχηματισμού αποτελεί την κινητήρια δύναμη για τη βελτιστοποίηση του λειτουργικού μοντέλου της Εθνικής Τράπεζας και είναι σε καλό δρόμο.
Το Γ’ τρίμηνο 2021, ο αριθμός των τραπεζικών συναλλαγών αυξήθηκε κατά 6% σε ετήσια βάση, με τις συναλλαγές e-banking να ενισχύονται κατά 24% σε ετήσια βάση, αντικαθιστώντας τις συναλλαγές στα καταστήματα, οι οποίες έχουν μειωθεί κατά 44% σε σύγκριση με το Γ’ τρίμηνο 2020.
Σε επίπεδο κερδοφορίας, η πρόοδος που επιτεύχθηκε στο πρώτο μισό του έτους επιταχύνθηκε κατά το τρίτο τρίμηνο, με τα οργανικά κέρδη να σημειώνουν αύξηση κατά 20% περίπου για δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο, ανερχόμενα σε €134 εκατ., με ισχυρή ανάκαμψη στα έσοδα, καθώς και εντυπωσιακή περιστολή στις λειτουργικές δαπάνες και τις προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις.
Η μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων, τόσο από οργανικά μέσα όσο και μέσω συναλλαγών, που είχε θετικό αντίκτυπο στην κεφαλαιακή επάρκεια της ΕΤΕ, σε συνδυασμό με την ισχυρή κερδοφορία, ώθησε τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας σε υψηλότερα επίπεδα, στο 17,8% και 19% περίπου σε επίπεδο CET1 και Συνολικού Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας αντίστοιχα, συμπεριλαμβανομένης της θετικής επίπτωσης από την ολοκλήρωση της τιτλοποίησης Frontier και της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Αποτίμηση

Οι μετοχές της Εθνικής διαπραγματεύονται σε επίπεδα 0,47x σε όρους P/TBV με βάση τις εκτιμήσεις του 2022 για 7,6% ROTE.
Με χαμηλό δείκτη NPE στο 6% το 2022, θα έχει η Εθνική τράπεζα τον καλύτερο δείκτη CET1 στο 15,4% το 2023.
Σε αυτό το πλαίσιο η JP Morgan πιστεύει ότι οι μετοχές της Εθνικής προσφέρουν έναν ελκυστικό τρόπο για να τοποθετηθεί κανείς την αναμενόμενη μακροοικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας, δίνοντας σύσταση overweight και τιμή στόχο στα 3,30 ευρώ.
Οι μετοχές δεν έχουν ακόμη κάποιο premium, το οποίο εν μέρει αποδίδει η JP Morgan στο μεγάλο μερίδιο του κράτους (40,4% μέσω του ΤΧΣ), το οποίο μπορεί να χρησιμεύσει ως δυνητικό απόθεμα στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου σχεδίου αποεπένδυσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης