Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

H επαναφορά των lockdown στην Ευρώπη στοιχειώνει τις αγορές - Φρένο στους «ταύρους»

H επαναφορά των lockdown στην Ευρώπη στοιχειώνει τις αγορές - Φρένο στους «ταύρους»
Οι εξελίξεις με την πανδημία ανέτρεψαν την έντονη επενδυτική διάθεση στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών
Σχετικά Άρθρα
Η ολική επαναφορά των lockdown στην Ευρώπη για να περιορσιτεί η πανδημία, στοιχειώνει τις οικονομικές προοπτικές της Ευρώπης, αναγκάζοντας τους επενδυτές να επανεκτιμήσουν τα χαρτοφυλάκια και να πουλήσουν ευάλωτα περιουσιακά στοιχεία όπως το ευρώ και οι τραπεζικές μετοχές.
Η Ολλανδία, η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Τσεχική Δημοκρατία επέβαλαν εκ νέου περιορισμούς, η Αυστρία τέθηκε ξανά σε εθνικό lockdown και ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας αρνήθηκε να αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Οι αγορές ελάχιστα καθησυχάστηκαν από τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας που απέκλεισε το lockdown και τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς για όλους, μιλώντας στην Bild, όπως μεταδίδει το Reuters.

«Φρένο» στους ταύρους

Οι εξελίξεις ανέτρεψαν την έντονη επενδυτική διάθεση στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών, όπου οι γαλλικές και γερμανικές μετοχές είχαν φτάσει σε μια σειρά από υψηλά ρεκόρ, χάρη στην ισχυρή ανάκαμψη των κερδών.
«Ένα πράγμα είναι βέβαιο, εάν ολόκληρη η Ευρώπη έπρεπε να μπει σε lockdown για άλλη μια φορά και ανάλογα με το πόσο θα διαρκούσε αυτό, θα έπρεπε να επανεξετάσουμε τα σενάρια για την ανάπτυξη», δήλωσε ο Stephane Ekolo, στρατηγικός αναλυττής μετοχών στη χρηματιστηριακή Tradition.
Καθώς οι αγορές άρχισαν να μειώνουν τα στοιχήματα για τις αυξήσεις των επιτοκίων της ευρωζώνης για το επόμενο έτος, ο δείκτης των ευρωπαϊκών τραπεζών σημείωσε βουτιά 2,5%, τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του από τα τέλη Σεπτεμβρίου.
Το ερώτημα τώρα είναι σε ποιο βαθμό τα lockdown θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις προσδοκίες για τα κέρδη του τέταρτου τριμήνου.
Το Refinitiv I/B/E/S επισημαίνει επί του παρόντος μια άνοδο 51% για τον δείκτη αναφοράς STOXX 600, οριακά μόνο κάτω από το 60% του τρίτιυ τριμήνου.
Εξακολουθεί να συγκρίνεται ευνοϊκά με τις προβλέψεις για αύξηση κερδών 21% για τις εταιρείες του S&P 500.
Αλλά κάποια δυσοίωνα σημάδια είχαν εμφανιστεί για την Ευρώπη ακόμη και πριν από την τελευταία αναζωπύρωση της πανδημίας.
Τα ευρωπαϊκά δεδομένα υστερούν έναντι των ΗΠΑ με το υψηλότερο margin σε διάστημα άνω του έτους, σύμφωνα με δείκτες της Citi.
Ο κύκλος εργασιών του κλάδου της φιλοξενίας επίσης αποδυναμώνεται, επεσήμανε η Oxford Economics, σημειώνοντας την πτώση 3,5% στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο.
«Οι αγορές γνωρίζουν εδώ και μερικές εβδομάδες ότι ο φετινός χειμώνας θα είναι δύσκολος και ότι ο εμβολιασμός δεν μειώνει τον κίνδυνο lockdown κατά 100%,» δήλωσε ο Emmanuel Cau, επικεφαλής στρατηγικής ευρωπαϊκών μετοχών στην Barclays.

Θα υπάρξουν νικητές;

Εάν επιδεινωθεί το setback στις αγορές, θα αποδειχθεί επώδυνο για πολλούς.
Ωστόσο, ο Cau σχολιάζει είναι πολύ νωρίς για να δούμε τα lockdown ως game changer  και ότι οι επενδυτές κρατούν κέρδη από τα πρόσφατα ραγδαία ράλι.
Και οι βαθύτατα αρνητικές αποδόσεις των ομολόγων προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό πιθανότατα σημαίνουν  ότι το τσουνάμι των μετρητών που κυνηγούν τις παγκόσμιες μετοχές δεν θα υποχωρήσει εντελώς.
Και θα υπάρξουν νικητές: οι μετοχές της υγειονομικής περίθαλψης σημείωσαν άνοδο 1% την Παρασκευή, ενώ ο κλάδος της τεχνολογίας κέρδισε 0,6%.

Στροφή στα ομόλογα και στο βάθος... οι ΗΠΑ

Την ίδια ώρα, οι επενδυτές έδωσαν ώθηση στα ομόλογα, μετατρέποντας ολόκληρη την καμπύλη αποδόσεων της Γερμανίας σε αρνητική για πρώτη φορά από τον Αύγουστο, καθώς το κόστος δανεισμού του 30ετούς κρατικού δανεισμού έπεσε κάτω από το 0%.
Οι αποδόσεις του δεκετούς ομολόγου, ο δείκτης αναφοράς της ζώνης του ευρώ, υποχώρησαν έως και 6 μονάδες βάσης στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Σεπτεμβρίου στο -0,342%.
Το ευρώ υποχώρησε σε χαμηλά άνω των έξι ετών έναντι του ελβετικού φράγκου και πλησίασε τα χαμηλά 16 μηνών έναντι του δολαρίου.
Ορισμένοι παρατηρητές της αγοράς αρχίζουν να κοιτάζουν πέρα ​​από την Ευρώπη.
Η Deutsche Bank σημείωσε ότι στην αιχμή του χειμώνα, τα ποσοστά εμβολιασμού στην Αυστρία και τη Γερμανία στο 64% και 69% ήταν πολύ πάνω από το επίπεδο του 58% των ΗΠΑ.
«Αν και όλα τα πρωτοσέλιδα είναι στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή, θα είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες πιο ευάλωτες από πολλές ευρωπαϊκές χώρες κατά τη διάρκεια του χειμώνα;» διερωτάται η γερμανική τράπεζα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης