Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

H τιτλοποίηση Helix 3 επιταχύνει την εξυγίανση του ισολογισμού της Τράπεζας Κύπρου

H τιτλοποίηση Helix 3 επιταχύνει την εξυγίανση του ισολογισμού της Τράπεζας Κύπρου
Η συναλλαγή, που ονομάζεται Helix 3, θα μειώσει το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) της Τράπεζας Κύπρου κατά 36%

Στις 15 Νοεμβρίου, η Τράπεζα Κύπρου ανακοίνωσε συμφωνία για την πώληση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων μεικτής λογιστικής αξίας 577 εκατ. ευρώ, καθώς και την πώληση χαρτοφυλακίου ακινήτων με λογιστική αξία 121 εκατομμυρίων ευρώ (στις 30 Ιουνίου 2021), στην Pacific Investment Management Company LLC (PIMCO), έναν παγκόσμιο διαχειριστή επενδύσεων σταθερού εισοδήματος.
Η συναλλαγή, που ονομάζεται Helix 3, θα μειώσει το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) της Τράπεζας Κύπρου κατά 36% και θα περιορίσει το απόθεμά της σε ακίνητα κατά 9%, σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2021.
Παρά τις δύσκολες συνθήκες της αγοράς, αυτή είναι η τρίτη πώληση NPE της Τράπεζας Κύπρου τους τελευταίους 15 μήνες, μετά από συμφωνίες πώλησης χαρτοφυλακίων NPE με ακαθάριστη λογιστική αξία κοντά στα €1,3 δισ. στην PIMCO, που ανακοινώθηκαν τον Αύγουστο του 2020 και τον Ιανουάριο του 2021 (γνωστό ως Helix 2).
Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής Helix 3, η Τράπεζα Κύπρου θα λάβει 385 εκατ. ευρώ.
Αναμένει δε ότι η συναλλαγή θα προσθέσει 66 μονάδες βάσης στον δείκτη Common Equity Tier 1, ο οποίος ήταν στο 14,2% τον Ιούνιο του 2021.
Η τράπεζα αναμένει να ολοκληρώσει τη συναλλαγή το πρώτο εξάμηνο του 2022.
Ακόμα, με αυτή τη συναλλαγή η τράπεζα επιτυγχάνει τον στρατηγικό της στόχο να μειώσει τα NPE της σε μονοψήφιο αριθμό έως το 2022 ενώ μπαίνει σε καλό δρόμο για την επίτευξη του στόχου για δείκτη NPE 5% από το 2023 και μετά.
Τέλος, οι πωλήσεις NPE μειώνουν σημαντικά τους κινδύνους περιουσιακών στοιχείων και κεφαλαίων για την Τράπεζα Κύπρου, με τον δείκτη Texas (τα NPEs διαιρούμενα με το άθροισμα των ιδίων κεφαλαίων και των συσσωρευμένων προβλέψεων) να μειώνεται περί το 40% μετά από αυτήν την πώληση, από πάνω από 150% το 2015.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης