Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Προειδοποίηση από τον CEO της Goldman Sachs: Ακραία η απληστία στις μετοχές, η ευφορία δεν κρατά για καιρό

Προειδοποίηση από τον CEO της Goldman Sachs: Ακραία η απληστία στις μετοχές, η ευφορία δεν κρατά για καιρό
«Φούσκες» και υπερβολικές αποτιμήσεις «βλέπει» στον χρηματοπιστωτικό τομέα  ο διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs, David Solomon

«Φούσκες» και υπερβολικές αποτιμήσεις διακρίνει στον χρηματοπιστωτικό τομέα ο διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs, David Solomon.
Ειδικότερα, ο διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής τράπεζας δήλωσε ότι η απληστία υπερισχύει του φόβου στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές, προειδοποιώντας ότι τέτοιες περίοδοι παράλογης πληθωρικότητας δεν μπορεί να είναι μακροχρόνιες.
«Όταν γυρίζω πίσω στον χρόνο και σκέφτομαι την 40χρονη καριέρα μου, βλέπω ότι υπήρξαν χρονικές περίοδοι που η απληστία ξεπερνούσε κατά πολύ τον φόβο…
Βρισκόμαστε σε μία από αυτές τις περιόδους» είπε ο Solomon κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο Bloomberg New Economy Forum στη Σιγκαπούρη.
«Η εμπειρία μου λέει ότι αυτές οι περίοδοι δεν είναι μακροχρόνιες.
Κάτι θα την εξισορροπήσει εκ νέου.
Δεδομένου ότι ο πληθωρισμός “τρέχει” πάνω από την τάση, οι πιθανότητες είναι ότι τα επιτόκια θα ανέβουν και αυτό θα οδηγήσει σε διόρθωση τις αγορές» είπε ο κ. Solomon.

 

Ο Solomon επισημαίνει ακριβώς αυτό που επεσήμανε ο θρυλικός «Βασιλιάς των ομολόγων» Bill Gross νωρίτερα αυτή την εβδομάδα σε συνέντευξη στους FT:
Τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια και τα προγράμματα αγοράς ομολόγων της κεντρικής τράπεζας έχουν προκαλέσει ευφορία σε μετοχές, ομόλογα, κρυπτονομίσματα, ακίνητα και οτιδήποτε άλλο.
Προειδοποίησε δε ότι οι κεντρικές τράπεζες που τροφοδοτούν με τρισεκατομμύρια τις αγορές έχουν προκαλέσει μια «επικίνδυνη» κατάσταση για τα υπερτιμημένα περιουσιακά στοιχεία.
Η κεντρική τράπεζα θα χρειαστεί να ενεργήσει το συντομότερο δυνατόν.
Αυτή την άποψη συμμερίζεται επίσης ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz, Mohamed El-Erian. 
«Το πιθανότερο είναι ότι τα επιτόκια θα ανέβουν και εάν τα επιτόκια αυξηθούν, αυτό από μόνο του θα αφαιρέσει μέρος της πληθωρικότητας από ορισμένες αγορές», είπε ο Solomon.
Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής αναλυτής της Goldman, David Kostin, είπε στους πελάτες της τράπεζας την Τρίτη 17 Νοεμβρίου ότι ο δείκτης S&P 500 της Wall Street θα «ανέβει» 9%, στις 5.100, στο τέλος του 2022, «αντανακλώντας μια μελλοντική συνολική απόδοση 10% συμπεριλαμβανομένων των μερισμάτων».
Με τα κέρδη να έχουν ήδη αυξηθεί και τον επικεφαλής της Goldman να προειδοποιεί για παράλογη πληθωρικότητα, ο Kostin προβλέπει ότι ο S&P500 θα συνεχίσει να οδηγεί τις αποδόσεις το 2022.

Μια πολύ καλύτερη εικόνα της πληθωρικότητας που υπάρχει παρέχει το παρακάτω διάγραμμα, που δείχνει το ARK Innovation ETF, τις μη κερδοφόρες εταιρείες τεχνολογίας, τον δείκτη μακροπρόθεσμης ορμής, τον δείκτη IPO και SPAC, το Grayscale Bitcoin Trust και, φυσικά, την Tesla.


Οι αγορές βρίσκονται σε μια περιοχή απληστίας που μπορεί να διατηρηθεί για κάποιο χρονικό διάστημα.
Το μόνο που απομένει είναι υπάρξει κάποιος καταλύτης που θα κάνει τον φόβο να επιστρέψει.
Τέλος, ο Solomon ανέφερε ότι τέτοιες περίοδοι διαρκούν μόνο για μικρό χρονικό διάστημα και φαίνεται να συμφωνεί με τους Gross και El-Erian ότι η νομισματική σύσφιξη για την τιθάσευση του πληθωρισμού θα μπορούσε να καταστρέψει το χρηματιστήριο.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης