Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Χαμηλά επιτόκια «για πάντα» βλέπει η GAM Investments

Χαμηλά επιτόκια «για πάντα» βλέπει η GAM Investments
Θα παραμείνουν σε ιστορικά χαμηλά τα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών;
Σχετικά Άρθρα
Τα επιτόκια θα μπορούσαν να παραμείνουν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα «για πάντα», σύμφωνα με την ελβετική fund manager GAM Investments, παρά την πρόσφατη βιασύνη για ομαλοποίηση της πολιτικής πολλών από τις κεντρικές τράπεζες του κόσμου.
Ο Julian Howard της GAM Investments ανέφερε στο «Squawk Box Europe» του CNBC την περασμένη εβδομάδα ότι είναι «εξαιρετικά συνεπές ιστορικά να μιλάμε για χαμηλά επιτόκια για πάντα».
Ο Howard είναι ο επικεφαλής επενδυτικός διευθυντής της GAM, η οποία έχει υπό διαχείριση 103 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (112 δισεκατομμύρια δολάρια).
O Howard επικαλέστηκε την έρευνα του οικονομικού ιστορικού Paul Schmelzing, ο οποίος ήταν επισκέπτης μελετητής στην Τράπεζα της Αγγλίας όταν δημοσιεύτηκε η εργασία το 2020.
Η έρευνα εξέτασε τα επιτόκια παγκοσμίως που χρονολογούνται από τον 14ο αιώνα, εντοπίζοντας μια πτωτική τάση, με τον Schmelzing να προβλέπει ότι «τα πραγματικά επιτόκια θα μπορούσαν σύντομα να εισέλθουν σε μόνιμα αρνητικό έδαφος».
Ο διευθυντής της GEM σημείωσε ότι τα χαμηλότερα επιτόκια που βλέπουμε τα τελευταία χρόνια, είναι «στην πραγματικότητα μια επιστροφή σε μια πολύ, πολύ μακροπρόθεσμη τάση πτώσης των αποδόσεων για εκτεταμένη χρονική περίοδο».

Η ζημιά λόγω πανδημίας

Ο fund manager επεσήμανε την οικονομική ζημιά που προκαλείται από την πανδημία του κορωνοϊού και την κλιματική αλλαγή, η οποία αναμένεται να έχει «πολύ, πολύ αρνητική επίδραση στα επιτόκια».
«Δεν υπάρχει πλαίσιο στο οποίο μια κεντρική τράπεζα θα είναι σε θέση να ομαλοποιήσει, όπως το στυλ της δεκαετίας του 1990, τα επιτόκια όταν δεν πρόκειται να υπάρξει καμία απολύτως ανάπτυξη», εξήγησε ο Howard.
Όπως τόνισε, θα περίμενε ότι η Federal Reserve πιθανότατα θα άρχιζε να αυξάνει τα επιτόκια από το δεύτερο εξάμηνο του 2022.

Οι κίνδυνοι των χαμηλών επιτοκίων

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της D-Conn, Jim Himes, D-Conn, ανέφερε στο CNBC ότι τα χαμηλά επιτόκια και τα «δωρεάν χρήματα» που βλέπαμε εδώ και πολλά χρόνια, απειλούν να δημιουργήσουν φούσκες περιουσιακών στοιχείων.
Αυτό συμβαίνει όταν η τιμή μιας επένδυσης αυξάνεται γρήγορα, αλλά το άλμα δεν αντανακλά απαραίτητα την υποκείμενη αξία του περιουσιακού στοιχείου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης