Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ING: Μεγάλη η υστέρηση των ελληνικών τραπεζών στη δημιουργία αποθεμάτων απορρόφησης ζημιών

ING: Μεγάλη η υστέρηση των ελληνικών τραπεζών στη δημιουργία αποθεμάτων απορρόφησης ζημιών
Ενώ οι ελληνικές τράπεζες έχουν περισσότερο χρόνο για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις, το έλλειμμα είναι σημαντικό
Σημαντικό έλλειμμα για τη δημιουργία αποθεμάτων απορρόφησης ζημιών βλέπει η ING στις ελληνικές τράπεζες, όπως επισημαίνει στην αναφορά της για την Ελλάδα στην ανάλυση για τις λεγόμενες Ελάχιστες Απαιτήσεις Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων (MREL).
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει οι ελληνικές τράπεζες υστερούν ιδιαίτερα όσον αφορά τη δημιουργία αποθεμάτων απορρόφησης ζημιών.
Ενώ οι ελληνικές τράπεζες έχουν περισσότερο χρόνο για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις, το έλλειμμα είναι σημαντικό για τον κλάδο και η επίτευξη των στόχων, κατά την άποψή μας, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις προοπτικές της αγοράς, που μέχρι τώρα παραμένουν υποστηρικτικές, αναφέρει χαρακτηριστικά η ING.
Image

Πως μετράται το MREL

Υπενθυμίζεται εδώ ότι οι ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές των τραπεζών έχουν προσδιορίσει το καταλληλότερο εργαλείο εξυγίανσης, καθώς και την Ελάχιστη Απαίτηση Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων (MREL) που οφείλει να τηρεί η κάθε τράπεζα.
Η Ελάχιστη Απαίτ​ηση Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων κάθε πιστωτικού ιδρύματος εκφράζεται ως ποσοστό των συνολικών υποχρεώσεων και ιδίων κεφαλαίων του πιστωτικού ιδρύματος και καθορίζεται από την Αρχή Εξυγίανσης.
Στόχος είναι να διασφαλίζεται η επάρκεια της απορρόφ​​ησης ζημιών από τους ιδιοκτήτες/μετόχους και τους πιστωτές του πιστωτικού ιδρύματος, κατά την εφαρμογή της αναδιάρθρωσης παθητικού, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η χρηματοπιστωτική σταθερότητα ή να απαιτείται η παροχή κρατικής ενίσχυσης.​
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης