Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Αναθεώρηση επί τα βελτίω της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη το 2021, στο +5,2% από +5% - Στο +3,3% ο πληθωρισμός

Fitch: Αναθεώρηση επί τα βελτίω της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη το 2021, στο +5,2% από +5% - Στο +3,3% ο πληθωρισμός
Εντός ευρωζώνης αναμένεται αύξηση του πληθωρισμού στο 3,3%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για πληθωρισμό 2,4%
Σχετικά Άρθρα

Επί τα βελτίω αναθεώρησε το ΑΕΠ της Ευρωζώνης για το 2021 η Fitch Ratings, δεδομένου ότι το β’ τρίμηνο του 2021 σημειώθηκε ανάπτυξη +2,2% έναντι εκτίμησης +1,7%.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης, η ευρωπαϊκή οικονομία αναμένεται να επεκταθεί κατά +5,2% το 2021, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για ανάπτυξη +5%.
Επίσης, το 2022 προβλέπεται επέκταση της οικονομικής δραστηριότητας κατά +4,5%.
Σύμφωνα με τη Fitch Ratings, η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη το β’ τρίμηνο του 2021 εδραιώθηκε καθώς ήρθησαν πλήρως τα μέτρα περιορισμού σε ό,τι αφορά την κινητικότητα αλλά και την εν εν γένει οικονομική δραστηριότητα.
Εύλογα η ζήτηση σημείωσε εκθετική αύξηση, ενώ ο δείκτης PMI κατέγραψε υψηλό 15ετίας τον Ιούλιο και παρέμεινε σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και τον Αύγουστο, με τις υπηρεσίες να ακολουθούν κατά πόδας και τη βιομηχανία.
Όπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης, παρότι οι δυσκολίες που παρατηρούνται ενδέχεται να συμβάλουν αρνητικά στη μελλοντική πορεία της βιομηχανικής δραστηριότητας, εντούτοις αναμένεται η ανάκαμψη της κατανάλωσης να οδηγήσει σε σταθερή ανάπτυξη το β’ εξάμηνο του 2021.
Μάλιστα, η παράλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού, όση αβεβαιότητα και αν προκαλεί, κατά τις εκτιμήσεις της Fitch Ratings, δεν θα επηρεάσει αυτή την προοπτική.
Επισημαίνεται πως, μετά την αρχική αύξηση τον Ιούλιο, τα νέα κρούσματα της Covid-19 μειώθηκαν ελαφρώς τον Αύγουστο, σε απόλυτη συναρμογή με τη βελτίωση των ποσοστών των εμβολιασθέντων.
Την ίδια στιγμή, η μείωση στον αριθμό των νοσηλευόμενων «υπόσχεται» έναν χειμώνα χωρίς lockdown και, γενικότερα, δίχως αυστηρά περιοριστικά μέτρα.

Πληθωρισμός

Σε ό,τι αφορά την ένταση των πληθωριστικών πιέσεων, ο αμερικανικός οίκος εκτιμά ότι οι συνεχιζόμενες διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες και τα υψηλά κόστη παραγωγής θα «διατηρήσουν» τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή σε υψηλά επίπεδα για περισσότερο από ό,τι αναμέναμε τον Ιούνιο.
Πέρα από την αύξηση των τιμών στον κλάδο της Ενέργειας, εντός ευρωζώνης αναμένεται αύξηση του πληθωρισμού στο 3,3%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για πληθωρισμό 2,4%.
Ωστόσο, οι τιμές θα υποχωρήσουν στη συνέχεια κάτω από τον στόχο του 2% που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Ως εκ τούτου, δεδομένης της προοπτικής του χαμηλού πληθωρισμού, η Fitch Ratings «βλέπει» ελάχιστες πιθανότητες για αυξήσεις επιτοκίων πριν από το 2025.
Οι αγορές ομολόγων είναι πιθανό να συνεχιστούν με τις μηνιαίες αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος APP να ανέρχονται σε περίπου 50 δισεκατομμύρια ευρώ άμα τη λήξει του πανδημικού προγράμματος (PEPP) τον Μάρτιο του 2022.
Βέβαια, αν μη τι άλλο, θα υπάρξει μια κάποια σύσφιξη νομισματικής πολιτικής, λαμβανομένου υπόψη ότι οι τρέχουσες πράξεις ανοιχτής αγοράς φτάνουν τα 90 δισεκατομμύρια ευρώ (PEPP και APP).
Η επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη το β’ τρίμηνο του 2021 οδήγησε σε ταχύτερη του αναμενομένου ζήτηση για εργατικό δυναμικό.
Ο δείκτης ανεργίας θα «πέσει» στο 8%, αναθεωρημένη επί τα βελτίω σε σχέση με προηγούμενη πρόβλεψη για ανεργία στο ύψος του +8,9%
Ωστόσο, η Fitch Ratings εξακολουθεί να αναμένει αύξηση της ανεργίας, αν και από χαμηλότερη βάση από πριν, αφού τα προγράμματα στήριξης της απασχόλησης να ολοκληρώνονται τα επόμενα τρίμηνα.
Πράγματι, αν και οι άνεργοι μειώνονται, σημαντικό ποσοστό παραμένει υπό τη σκέπη των προγραμμάτων στήριξης – ειδικά στις τέσσερις μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης.
Eurozone.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης