Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Επιβεβαίωσε την αξιολόγηση της Κύπρου σε BBB (low) - Θετικό το trend από σταθερό

DBRS: Επιβεβαίωσε την αξιολόγηση της Κύπρου σε BBB (low) - Θετικό το trend από σταθερό
Ο οίκος αξιολόγησης DBRS αναβάθμισε σε θετικό το trend από σταθερό
Ο οίκος αξιολόγησης DBRS επιβεβαίωσε σήμερα 22/10 την αξιολόγηση της Κύπρου σε BBB (low) και αναβάθμισε σε θετικό το trend από σταθερό. 

Το θετικό trend αντανακλά την προσδοκία της DBRS Morningstar ότι ο δείκτης δημόσιου χρέους της Κύπρου πιθανότατα θα επιστρέψει στην καθοδική πορεία, χάρη στη σταθερή οικονομική ανάπτυξη.
Η νόσος του κορωνοϊού (COVID-19) συνεχίζει να επιφυλάσσει προκλήσεις και να δημιουργεί αβεβαιότητες στις οικονομικές και δημοσιονομικές προοπτικές.
Ωστόσο, η DBRS Morningstar βλέπει θετικά τις σχετικές οικονομικές επιδόσεις της Κύπρου, αλλά και την κατάσταση στον χώρο της υγείας.
Παρά την ισχυρή εξάρτηση από τον τουρισμό, που δέχθηκε μεγάλο πλήγμα λόγω της Covid, η κυπριακή οικονομία έχει αποδειχθεί πιο ανθεκτική από ό,τι αναμενόταν, θέτοντας τις προϋποθέσεις για ισχυρή ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα.
Παράλληλα, ισχυρή είναι η ώθηση που θα δοθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Μεγάλο πρόβλημα εξακολουθούν να είναι τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα των τραπεζών, το δημόσιο χρέος, το μικρό μέγεθος της οικονομίας που βασίζεται στην παροχή υπηρεσιών και οι εξωτερικές ανισορροπίες.
Σε ό,τι αφορά την οικονομία, αναμένεται άναπτυξη +5,5 για το 2021, λόγω των ισχυρών επιδόσεων στους τομείς της πληροφορικής, των επικοινωνιών και της μεταποίησης.
Ο δείκτης χρέους θα μειωθεί κατά 11,4 ποσοστιαίες μονάδες, στο 107,7% του ΑΕΠ, το 2021 και κατά σχεδόν 7,0 ποσοστιαίες μονάδες στο 100,9% του ΑΕΠ το 2022.
Το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να παραμείνει υψηλό το 2021, περίπου στο 5,0% του ΑΕΠ, καθώς η κυβέρνηση επέκτεινε τη δημοσιονομική της στήριξη στην οικονομία μέσω τριών πρόσθετων συμπληρωματικών προϋπολογισμών, με εκτιμώμενο κόστος 1,2% του ΑΕΠ το 2021.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης