Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Standard & Poor's για Ιταλία: Αναβάθμιση του outlook από σταθερό σε θετικό - Στο ΒΒΒ η αξιολόγηση

Standard & Poor's για Ιταλία: Αναβάθμιση του outlook από σταθερό σε θετικό - Στο ΒΒΒ η αξιολόγηση

Στην επιβεβαίωση της βαθμολογίας ΒΒΒ της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας προέβη ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poors

Σε «ΒΒΒ/Α2» διατήρησε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ιταλίας o αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s, μεταβάλλοντας τις προοπτικές επαναξιολόγησης 12μήνου (outlook) από σταθερές σε θετικές. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον αμερικανικό ελεγκτικό οίκο, η ιταλική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 6% το 2021 και 4% το 2022, χάρη στη δημοσιονομική επέκταση, στα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ και την αναζωπύρωση της ιδιωτικής κατανάλωσης καθώς επιταχύνονται οι εμβολιασμοί.
Το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2021 αναμένεται να φτάσει στο 8,8% του ΑΕΠ έναντι 9,4% περίπου το 2020.
Το καθαρό χρέος προς το ΑΕΠ θα αυξηθεί στο 149% στα τέλη του 2021, από 127%.
Η κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σύστημα, στη δημόσια διοίκηση, στο επιχειρηματικό περιβάλλον, στους νόμους περί ανταγωνισμού, και στο φορολογικό σύστημα. 
Με το 80% του ενήλικου πληθυσμού της να είναι πλήρως εμβολιασμένο και την πρώτη δόση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) να έχει ήδη εκταμιευτεί, η Ιταλία αναμένεται να σημειώσει μια εντυπωσιακή οικονομική ανάκαμψη το 2021 και το 2022.
Οι κινητήριες δυνάμεις της Ιταλίας είναι τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού, οι αυξημένες ιδιωτικές αποταμιεύσεις, η βελτίωση της εμπιστοσύνης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, τα γενναία κονδύλια της ΕΕ και η ανάκαμψη του τουρισμού.
Σε αντίθεση με την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-2013, κατά την οποία οι πάγιες επενδύσεις στην Ιταλία συρρικνώθηκαν κατά 21%, η μεταπανδημική οικονομική ανάκαμψη έφτασε νωρίς και χαρακτηρίζεται από επιτάχυνση των κεφαλαιουχικών δαπανών. 
1_140.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης