Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Το χάος στην εφοδιαστική αλυσίδα πλήττει την παγκόσμια ανάπτυξη - Η κατάσταση θα επιδεινωθεί

Το χάος στην εφοδιαστική αλυσίδα πλήττει την παγκόσμια ανάπτυξη - Η κατάσταση θα επιδεινωθεί
Λόγω των εμβολίων για τον κορωνοϊό, η παγκόσμια οικονομία έχει αρχίσει να ανακάμπτει από την πανδημία

Αν και η παγκόσμια οικονομία έχει αρχίσει να ανακάμπτει από την πανδημία, ο κορωνοϊός έχει προκαλέσει μια βαθιά πληγή που δεν είναι άλλη από τη διαταραχή της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Η ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού το 2020 προκάλεσε εκτεταμένες διακοπές στη λειτουργία βιομηχανιών σε όλο τον κόσμο λόγω του lockdown, με αποτέλεσμα τη μικρότερη καταναλωτική ζήτηση αλλά και τη μειωμένη βιομηχανική δραστηριότητα.
Καθώς τα lockdowns ήρθησαν, η ζήτηση εκτοξεύθηκε. Και οι εφοδιαστικές αλυσίδες που διαταράχτηκαν κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τεράστιες προκλήσεις και δίνουν μάχη για να ανακάμψουν.
Όπως αναφέρεται σε ανάλυση του CNBC, η κατάσταση έχει προκαλέσει χάος στους κατασκευαστές και τους διανομείς αγαθών που δεν μπορούν να παράγουν ή να προμηθεύουν τόσο πολύ όσο πριν την πανδημία για διάφορους λόγους, μεταξύ των οποίων η έλλειψη εργαζομένων αλλά και η έλλειψη βασικών υλικών και πρώτων υλών.
Διάφορες χώρες του κόσμου έχουν αντιμετωπίσει ζητήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού που έχουν επιδεινωθεί για διαφορετικούς λόγους επίσης. Για παράδειγμα, η έλλειψη ηλεκτρικού ρεύματος στην Κίνα έχουν επηρεάσει την παραγωγή τους τελευταίους μήνες, ενώ το Brexit ήταν ένας από τους βασικούς παράγοντες για την έλλειψη οδηγών φορτηγών. Επίσης, οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν έλλειψη στους οδηγούς φορτηγών, όπως και η Γερμανία, με τους πρώτους να αντιμετωπίζουν επίσης μεγάλες καθυστερήσεις στα λιμάνια.

Η κατάσταση θα επιδεινωθεί

Παρ' όλα αυτά, αναλυτές όπως ο Tim Uy από τη Moody’s Analytics εκτιμούν ότι τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες «θα επιδεινωθούν πριν να βελτιωθούν».
«Καθώς η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη συνεχίζεται, αυτό που γίνεται ολοένα και πιο εμφανές είναι ότι οι διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες θα είναι εμπόδιο» αναφέρεται σε σχετική ανάλυση του οίκου αξιολόγησης.
«Οι έλεγχοι στα σύνορα και οι περιορισμοί κινητικότητας, η μη διαθεσιμότητα ενός διεθνούς vaccine pass σε συνδυασμό με τη συσσωρευμένη ζήτηση από το lockdown έχουν προκαλέσει μια τέλεια καταιγίδα που θα πλήξει την παγκόσμια παραγωγή διότι οι παραδόσεις δεν θα γίνονται εγκαίρως, το κόστος και οι τιμές θα αυξηθούν, και ως αποτέλεσμα, η αύξηση του ΑΕΠ παγκοσμίως δεν θα είναι τόσο ισχυρή», είπε ο Tim Uy.
Εν μέσω της υψηλότερης ζήτησης των καταναλωτών για αγαθά που ήταν σε έλλειψη, τα ναύλα για τα αγαθά που προέρχονται από την Κίνα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη έχουν αυξηθεί, ενώ η έλλειψη οδηγών φορτηγών έχει επιδεινώσει το πρόβλημα της μεταφοράς αγαθών στους τελικούς προορισμούς τους και έχει οδηγήσει σε υψηλές τιμές στα ράφια των καταστημάτων.
Η πανδημία χρησίμευσε μόνο για να αναδείξει πόσο αλληλένδετες και πόσο εύκολα αποσταθεροποιούνται οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού.
Όταν δεν υπάρχει πρόβλημα, οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού περιορίζουν το κόστος για τις επιχειρήσεις, λόγω του συχνά χαμηλότερους κόστους εργασίας και λειτουργίας που συνδέεται με τον κατασκευαστή των προϊόντων που θέλουν και μπορούν να ωθήσουν την καινοτομία και τον ανταγωνισμό.

Η κρίση στην εφοδιαστική αλυσίδα έπληξε την ανάπτυξη

Καθώς, οι οικονομίες ανακάμπτουν, η κρίση στην εφοδιαστική αλυσίδα ήρθε στο προσκήνιο ως μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τώρα οι κυβερνήσεις. Οι πολίτες που έχουν κουραστεί από τον κορωνοϊό είναι πρόθυμοι να ξοδέψουν ξανά, αλλά είτε υπάρχουν ελλείψεις στα αγαθά είτε είναι πολύ ακριβά.
Κίνα και Ευρώπη παρουσιάζουν προβλήματα ανάπτυξης λόγω των ζητημάτων της αλυσίδας εφοδιασμού. Σήμερα, η Κίνα ανακοίνωσε ότι το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά μόλις 4,9% το γ' τρίμηνο του 2021 έναντι του προηγούμενου τριμήνου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης