Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Πειραιώς: Ανατράπηκε η ανοδική τάση των κρατικών ομολόγων - Κίνδυνος για Ελλάδα η αλλαγή της νομισματικής στάσης της ΕΚΤ

Πειραιώς: Ανατράπηκε η ανοδική τάση των κρατικών ομολόγων - Κίνδυνος για Ελλάδα η αλλαγή της νομισματικής στάσης της ΕΚΤ

Με απώλειες κινήθηκε το ελληνικό 10ετές τον Σεπτέμβριο 2021 με την απόδοση στη λήξη να σημειώνει αύξηση της τάξης των 9.3 μονάδων βάσης στο 0,87%

Η πτωτική πορεία το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου ανέκοψε την ανοδική τάση του Δείκτη Κρατικών Ομολόγων, με αποτέλεσμα να καταγραφεί χαμηλότερο επίπεδο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, επισημαίνει η έκδοση Greek Fixed Income Monitor της Πειραιώς.

Συγκεκριμένα, ο Δείκτης σημείωσε πτώση της τάξης του 0,48%, φτάνοντας τις 702 μονάδες στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Η μεσοσταθμική απόδοση στη λήξη παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα στο 0,51%, καταγράφοντας αύξηση 8 μονάδων βάσης σε σχέση με τον Αύγουστο, κάτι που αποδίδεται στις ανησυχίες για τις πληθωριστικές πιέσεις και την αβεβαιότητα της δυναμικής της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη.
Με απώλειες κινήθηκε το ελληνικό 10ετές τον Σεπτέμβριο, με την απόδοση στη λήξη να σημειώνει αύξηση της τάξης των 9,3 μονάδων βάσης, στο 0,87%.
Απώλειες άνω των 10 μονάδων βάσης κατέγραψαν τον Σεπτέμβριο και τα ομόλογα με λήξη το 2026 (13,4 μ.β.), το 2035 (12,1 μ.β.) και το 2052 (13,7 μ.β.).
Παρά τον υψηλό ρυθμό μεταβολής των τιμών που ήδη έχει αρχίσει να γίνεται εμφανής στην ελληνική αγορά, η αναβάθμιση σε υψηλότερη πιστοληπτική βαθμίδα με θετικές προοπτικές από δύο οίκους αξιολόγησης, Scope (ΒΒ+) και DBRS (ΒΒ), σε συνδυασμό και με τις εκτιμήσεις για ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας το 2021 και τους πρόδρομους δείκτες σε υψηλά επίπεδα, εξομαλύνουν τις πιέσεις στα spread.
Συγκεκριμένα, το 10ετές spread σημείωσε πτώση της τάξης των 8 μ.β. φτάνοντας στις 108 μ.β. στα τέλη Σεπτεμβρίου, σε απόσταση αναπνοής από το ιστορικό χαμηλό επίπεδο των 100 μ.β. τον Μάιο του 2021.
Καθώς το spread παραμένει σε επίπεδα χαμηλότερα της τιμής που δικαιολογείται από τα θεμελιώδη της ελληνικής οικονομίας (116 μ.β.) δείχνει ότι οι αγορές τιμολογούν μια συνέχεια στη στήριξη των ελληνικών κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη συζήτηση αναμένεται τον Δεκέμβριο του 2021 ή στις αρχές του 2022.
Οι επερχόμενες αποφάσεις πιστοληπτικής διαβάθμισης από Moody’s και S&P τον Οκτώβριο και Νοέμβριο αντίστοιχα θα δώσουν το σήμα για τις ενδεχόμενες μελλοντικές κινήσεις των συγκεκριμένων οίκων, υπό το πρίσμα των αναθεωρήσεων του ΑΕΠ για το 2021.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει η απόφαση της Moody's καθώς υπολείπεται των άλλων οίκων κατά μία βαθμίδα.
Παρά την αναμενόμενη ισχυρή δυναμική ανάπτυξης για το 3ο τρίμηνο του 2021 και το ευνοϊκό περιβάλλον στήριξης των κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ, οι κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία παραμένουν.
Οι σημαντικότεροι κίνδυνοι την τρέχουσα χρονική στιγμή συνοψίζονται στην αλλαγή της νομισματικής στάσης της ΕΚΤ που θα εκπλήξει τις αγορές αλλά και η σημαντική επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας της Κίνας με σοκ τύπου Evergrade να διαχέονται και στην ελληνική οικονομία, λόγω της ευαισθησίας σε εξωτερικά σοκ.
Η πλειοψηφία των εταιρικών ομολόγων του δείκτη της Τράπεζας Πειραιώς κατέγραψε αρνητικές αποδόσεις τον Σεπτέμβριο, με λίγες εξαιρέσεις να κινούνται οριακά θετικά.
Ως αποτέλεσμα, η διάμεση απόδοση του Δείκτη Εταιρικών Ομολόγων αυξήθηκε κατά 7 μ.β. στο 2,61%.
Σε πιο θετικό κλίμα, η θετική αξιολόγηση του οίκου Moody's για το νέο ομόλογο της Intralot ύψους 244 εκατ. με λήξη το 2025 αναμένεται να μειώσει τη μεταβλητότητα του δείκτη που είχε δημιουργηθεί από τη συμφωνία εξυγίανσης της εταιρείας. Το επόμενο διάστημα αναμένονται νέες προσθήκες ομολόγων από τη ναυτιλιακή Capital Product Partners L.P. (CPLP), το οποίο αναμένεται να έχει ύψος της τάξης των 150 εκατομμυρίων ευρώ και πενταετή διάρκεια ενώ αντίστοιχη ομολογιακή έκδοση δρομολογεί και η Noval Property.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης