Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΔΝΤ: Αναθεώρηση επί τα χείρω την παγκόσμια ανάπτυξη το 2021, στο 5,9% από 6%

tags :
ΔΝΤ: Αναθεώρηση επί τα χείρω την παγκόσμια ανάπτυξη το 2021, στο 5,9% από 6%
Για το επόμενο έτος, το ΔΝΤ διατήρησε την πρόβλεψή του για παγκόσμια ανάπτυξη 4,9%
 

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι πλέον λιγότερο αισιόδοξο για την παγκόσμια οικονομία το 2021, παρότι εξακολουθεί να «βλέπει» εύλογη ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα.
Στο report της για την Παγκόσμια Οικονομική Προοπτική, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη 12 Οκτωβρίου, το Ταμείο δήλωσε ότι αναμένει το παγκόσμιο ΑΕΠ να αυξηθεί κατά 5,9% φέτος - 0,1 ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερα από την εκτίμηση του Ιουλίου.
Για το επόμενο έτος, το ΔΝΤ διατήρησε την πρόβλεψή του για παγκόσμια ανάπτυξη 4,9%.
Οι αναθεωρημένες προοπτικές ανακοινώθηκαν εν μέσω ζητημάτων στις αλυσίδες εφοδιασμού και της επιδείνωσης της υγειονομικής κρίσης στις αναδυόμενες χώρες.
«Οι προοπτικές για τις αναπτυσσόμενες χώρες χαμηλού εισοδήματος έχουν σκοτεινιάσει σημαντικά λόγω της επιδείνωσης της πανδημίας.
Η υποβάθμιση αντικατοπτρίζει επίσης τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές, εν μέρει λόγω διαταραχών στην προσφορά ».
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μία από τις χώρες που αντιμετωπίζει τέτοια προβλήματα .
Το ΔΝΤ αναθεώρησε επί τα χείρω τις εκτιμήσεις του για την ανάπτυξη στη χώρα το 2021 κατά 1 ποσοστιαία μονάδα, στο 6%.
Οι προοπτικές ανάπτυξης για την Ισπανία και τη Γερμανία μειώθηκαν επίσης κατά 0,5% .
Πέρα από το 2022, το ΔΝΤ προβλέπει ένα μέτριο παγκόσμιο επίπεδο ανάπτυξης 3,3%, μεσοπρόθεσμα.

Κενό ανάκαμψης - Πληθωρισμός

Το ΔΝΤ δήλωσε ότι ανησυχεί ιδιαίτερα για τους διαφορετικούς ρυθμούς ανάκαμψης στις προηγμένες και αναδυόμενες οικονομίες.
Οι εκτιμήσεις του δείχνουν ότι ενώ οι προηγμένες οικονομίες θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα προπανδημικά επίπεδα το 2024, οι αναπτυσσόμενες χώρες, εξαιρουμένης της Κίνας, ίσως να παραμείνουν 5,5% κάτω από τις προ-πανδημικές προβλέψεις τους.
Οι δείκτης καταναλωτή αυξήθηκε σημαντικά τους τελευταίους δύο μήνες λόγω των διαταραχών στις εφοδιαστικές αλυσίδες εφοδιασμού και τις υψηλότερες τιμές στην Ενέργεια.
Ο αυξανόμενος πληθωρισμός έχει αυξήσει την πίεση στις κεντρικές τράπεζες να μειώσουν τα προγράμματα νομισματικών στήριξης τους ταχύτερα από το αναμενόμενο.
Ως εκ τούτου, το ΔΝΤ προειδοποίησε ότι οι κεντρικές τράπεζες «θα πρέπει να είναι έτοιμες να ενεργήσουν γρήγορα εάν η ανάκαμψη ενισχυθεί ταχύτερα από το προσδοκώμενο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης