Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Τα δύο σενάρια της Morgan Stanley: Φωτιά και πάγος για τις αγορές - Πτώση -10% στον δείκτη S&P 500, στις 4.000 μονάδες

Τα δύο σενάρια της Morgan Stanley: Φωτιά και πάγος για τις αγορές - Πτώση -10% στον δείκτη S&P 500, στις 4.000 μονάδες

Ραγδαία πτώση αναμένει για τον δείκτη S&P 500 η αμερικανική τράπεζα Morgan Stanley

Σχετικά Άρθρα
Με την ανησυχία για τις μετοχές να διογκώνεται λόγω της ραγδαίας αύξησης του πληθωρισμού και του σοκ που έχει προκαλέσει η άνοδος στις τιμές των εμπορευμάτων του κλάδου της Ενέργειας, η Morgan Stanley αναφέρει ότι ο δείκτης-βαρόμετρο του αμερικανικού χρηματιστηρίου S&P 500 θα σημειώσει μεγάλη πτώση στις 4.000 μονάδες (πτώση 10% από τα τρέχοντα επίπεδα, δηλαδή τις 4.390 μονάδες), μέχρι το τέλος του 2021. 
Σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα, που στην προηγούμενη ανάλυσή της για τη Wall Street εκτιμούσε πτώση στον δείκτη S&P 500 -20% -λόγω και της υπόθεσης της κινεζικής Evergrande-, «τους τελευταίους μήνες έχουμε μια λιγότερο αισιόδοξη εικόνα για τις αγορές, βάσει του μοτίβου που σχετίζεται με τη μετάβαση στον μέσο κύκλο».

Κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων είναι σύνηθες για την αγορά να απομακρύνεται από τους «νικητές» του πρώιμου κύκλου προς μετοχές υψηλότερης ποιότητας και μεγάλης κεφαλαιοποίησης.
Επίσης, λαμβάνει χώρα, συνήθως, μια διαδικασία καθοδικής αποτίμησης για την ευρύτερη αγορά. 
Αυτό προμηνύει ότι τα κέρδη ανά μετοχή (P/E) θα μειωθούν από το 21,3x στο 18x – όπερ σημαίνει μεγάλη πτώση στον S&P 500 σε σύγκριση με τα τρέχοντα επίπεδα.
«Η πτωτική πεποίθησή μας παραμένει υψηλή με βάση άλλες κινήσεις που έχουμε παρατηρήσει στις αγορές» αναφέρει η Morgan Stanley.
«Στην πραγματικότητα, θα μπορούσε κανείς να πει ότι βιώνουμε μια εκ περιτροπής «διόρθωση», παρότι ο δείκτης παρουσιάζει μια ισχυρή ανοδική τάση.
Οι δε χρηματοπιστωτικές αγορές «έχουν πάρει μια αμυντική στάση που είναι σύμφωνη με το αφήγημα του μέσου κύκλου», κάτι που γίνεται αντιληπτό από την απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς» συμπληρώνει η επενδυτική τράπεζα.

Τα σενάρια 

Όπως στο προηγούμενο report, έτσι και τώρα η Morgan Stanley αναφέρει ότι η τρέχουσα κρίσιμη συγκυρία θα τελειώσει βάσει δύο σεναρίων: είτε με «φωτιά», δηλαδή με απότομη διόρθωση της αγοράς, είτε με «πάγο», που είναι το χειρότερο δυνατό σενάριο για τις αγορές, δεδομένης της πτώσης της καταναλωτικής πίστης και της επιβράδυνσης του δείκτη PMI.
«Ο "μέσος κύκλος" πρόκειται να υποστεί μια επώδυνη διόρθωση καθώς μεταβαίνουμε σταδιακά στον όψιμο κύκλο. 
Το σενάριο της "φωτιάς" θα οδηγούσε σε μια μέτρια και υγιή διόρθωση -10% στον S&P 500.
MS_fire_1.jpg
Από την άλλη, το σενάριο του "πάγου" θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο καταστροφικό αποτέλεσμα, δηλαδή διόρθωση -20%», σημείωνε πριν από έναν μήνα η Morgan Stanley.
MS_ice_1.jpg
Ως αποτέλεσμα, συνεχίζουμε να προτείνουμε μια αμυντική στρατηγική, προσανατολισμένη σε ποιοτικές μετοχές.
Η μετάβαση στον μέσο του κύκλου θα τελειώσει με κυλιόμενη διόρθωση στον S&P 500». 
Πίσω στο παρόν, με τις μετοχές να έχουν πάρει την ανιούσα, η επενδυτική τράπεζα αναθεώρησε τις εκτιμήσεις της και τη στρατηγική της για το σενάριο «πάγος και φωτιά».
Ως εκ τούτου, τα δύο πιθανά σενάρια έχουν ως εξής:
Φωτιά: σύσφιξη των οικονομικών συνθηκών
Πάγος: απογοήτευση λόγω επιβράδυσης, ιδιαίτερα από την πλευρά των κερδών
Αποτέλεσμα; Γίνεται ολοένα και πιο πιθανό αυτά τα σενάρια να συμβούν ταυτόχρονα και να έχουμε μια διόρθωση περίπου 10%.
Η Fed πιθανότατα θα ανακοινώσει τα σχέδιά της στην επόμενη συνεδρίασή της FOMC, που μάλλον θα σκορπίσει… απογοήτευση.
Και δεδομένου ότι έχει χυθεί πολύ μελάνι συζητώντας τον αντίκτυπο των αποφάσεών της, θα επικεντρωθούμε στα εταιρικά κέρδη, που απηχούν ό,τι έλεγε η επενδυτική τράπεζα πριν από ένα μήνα... 

Πρόβλημα… τα εταιρικά κέρδη

Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, μεγάλος αριθμός εταιρειών αντιμετωπίζουν ζητήματα σε ό,τι αφορά τις εφοδιαστικές αλυσίδες, με αποτέλεσμα τόσο οι εκτιμήσεις των προσδοκώμενων κερδών όσο και οι τιμές να αναθεωρηθούν επί τα χείρω.
earnings_leading.jpg
Πηγαίνοντας προς τη γραμμή διάτρησης, ο αναλυτής της τράπεζας πιστεύει ότι αυτό θα αποκτήσει δυναμική κατά τη διάρκεια του 3ου τριμήνου και θα προκαλέσει αρνητικά σοκ στα κέρδη σε επίπεδο δείκτη.
2021-10-08_10-50-51.jpg
Τέλος, κοιτάζοντας πέρα από το 3ο τρίμηνο, βλέπει τον κίνδυνο των κερδών να προέρχεται περισσότερο από (1) την αδυναμία των εταιρειών να αλλάξουν εγκαίρως τις τιμές των προϊόντων τους (2) τον κίνδυνο περιθωρίου που σχετίζεται περισσότερο με υψηλότερους μισθούς και (3) μια αναστροφή (χαμηλότερη) στην κατανάλωση αγαθών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης