Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Αυξάνει την εκτίμησή της για την ανάπτυξη της Ελλάδας η Fitch - Στο 6% το 2021, χαμηλότερο και το χρέος

Αυξάνει την εκτίμησή της για την ανάπτυξη της Ελλάδας η Fitch - Στο 6% το 2021, χαμηλότερο και το χρέος
Σύμφωνα με την Fitch, υπάρχουν αρκετοί λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν σε μία ακόμη αναβάθμιση των προβλέψεων για την ελληνική οικονομία
Οι ισχυρότερες, από το αναμενόμενο, οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας το πρώτο εξάμηνο του 2021 οδήγησαν την Fitch Ratings να αυξήσει την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη του 2021 στο 6%, από 4,3% προηγουμένως.
Αυτό αναφέρει στη σημερινή, 1η Οκτωβρίου 2021, ανάλυσή του ο οίκος αξιολόγησης, ο οποίος τονίζει ότι η αλλαγή της πρόβλεψης για το ΑΕΠ δεν μειώνει την πρόβλεψή της για το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2021, αλλά υπονοεί ότι ο δείκτης χρέος/ΑΕΠ έχει κορυφωθεί σε χαμηλότερο επίπεδο και ότι η ανάπτυξη θα υποστηρίξει τη μείωση του ελλείμματος από το επόμενο έτος.
Επίσης, για το 2022, η Fitch μείωσε την πρόβλεψή της για αύξηση του ΑΕΠ σε 4,0% από 5,3%, λόγω της λιγότερο θετικής επίδρασης από το 2021.

Η συμβολή των επενδύσεων και της κατανάλωσης

Σύμφωνα με την Fitch, το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 4,5% στο πρώτο τρίμηνο του έτους και κατά 3,4% το δεύτερο τρίμηνο, ολοκληρώνοντας τέσσερα συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης μετά την απότομη πτώση του ΑΕΠ το 2ο τρίμηνο του 2020 που προκλήθηκε από περιορισμούς που σχετίζονται με την πανδημία.
Η ανάπτυξη ήταν περίπου 7% το πρώτο εξάμηνο του 2021 και το πραγματικό ΑΕΠ επέστρεψε στο προ πανδημικό επίπεδο το δεύτερο τρίμηνο.
Η εγχώρια ζήτηση φαίνεται να έχει οδηγήσει την αύξηση του ΑΕΠ, με τις επενδύσεις και την ιδιωτική κατανάλωση να αυξάνονται σε σύγκριση με το 2020.
Η απότομη αύξηση των εξαγωγών αντισταθμίστηκε από την αύξηση των εισαγωγών, αναφέρει η Fitch.

Δεν θα λείψει η αβεβαιότητα

Η πορεία του ΑΕΠ το πρώτο εξάμηνο του 2021 αντικατοπτρίζεται στην επικαιροποιημένη εκτίμηση της Fitch για την αύξηση του ΑΕΠ φέτος, στο 6% από 4,3% που είχε εκτιμήσει όταν επιβεβαίωσε την ελληνική αξιολόγηση στο «ΒΒ» τον Ιούλιο.
Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει κάποια αβεβαιότητα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, που μπορεί να περιορίσει την ανοδική αναθεώρηση.
Οι περιορισμοί της αλυσίδας εφοδιασμού στους κυριότερους εμπορικούς εταίρους της Ελλάδας και στους εγχώριους τομείς που εκτίθενται περισσότερο στο αυξανόμενο κόστος εισροών, θα μπορούσαν να περιορίσουν την ανάπτυξη.
Πηγή αβεβαιότητας είναι μια αύξηση των κρουσμάτων από κορωνοϊό.

Οι τομείς με σημαντικές επιδόσεις

Σύμφωνα με την Fitch, υπάρχουν αρκετοί λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν σε μία ακόμη αναβάθμιση των προβλέψεων για την ελληνική οικονομία.
Περίπου τα δύο τρίτα του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένα, μειώνοντας την ανάγκη για νέους περιορισμούς.
Οι πρόδρομοι οικονομικές δείκτες το 3ο τρίμηνο υποδηλώνουν συνεχή ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας και οι διαθέσιμες πληροφορίες για την τουριστική περίοδο υποδηλώνουν κάποια ανάκαμψη.
Οι αφίξεις από το εξωτερικό τον Ιούνιο και τον Ιούλιο ήταν περίπου το 40% των επιπέδων του 2019, αλλά πάνω από 3,5 φορές τα περσινά στοιχεία.
Αυτό βέβαια σημαίνει ότι το 2022 η ανάπτυξη θα είναι μικρότερη, στο 4% από 5,3% προηγουμένως, λόγω της λιγότερο θετικής επίδρασης μεταφοράς από το 2021.
Αλλά η ανάκαμψη θα συνεχιστεί καθώς η εισροή των κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ θα επιταχύνει και θα αυξήσει τις πραγματικές δαπάνες.
Οι επιχορηγήσεις NGEU που διατίθενται στην Ελλάδα ανέρχονται σε 18,4 δισ. ευρώ (10,1% του ονομαστικού ΑΕΠ του 2019, καθιστώντας την έναν από τους σημαντικότερους δικαιούχους).

Image
Θα μειωθούν οι ρυθμοί ανάπτυξης, αλλά θα είναι υψηλοί

Αν και η Fitch αναμένει ακόμη ότι η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί στο 3,5% το 2023, αυτό θα παραμείνει πολύ πάνω από τον πιθανό ρυθμό ανάπτυξης λόγω της σημαντικής πλεονάζουσας ικανότητας στην οικονομία.
Οι βελτιωμένες προοπτικές ανάπτυξης για το 2021 δεν μεταφράζονται σε χαμηλότερη πρόβλεψη δημοσίου ελλείμματος.
Στην πραγματικότητα ο οίκος ανέβασε την πρόβλεψη για το έλλειμμα το 2021 στο 10,0% του ΑΕΠ από 9,5% στην ανάλυση του Ιουλίου λόγω των υψηλότερων εκτιμήσεων για το κόστος της κυβερνητικής στήριξης στην οικονομία, η οποία θα υπερτερεί των θετικών επιπτώσεων των εσόδων από την ισχυρή ανάπτυξη.
Αναμένει επίσης ότι το έλλειμμα θα μειωθεί από το επόμενο έτος, φτάνοντας το 3,3% του ΑΕΠ το 2023, καθώς δεν θα εφαρμόζονται μέτρα στήριξης της πανδημίας.
Επίσης, εκτιμά ότι το δημόσιο χρέος κορυφώθηκε το 2020 στο 205,6% του ΑΕΠ, αντί να κορυφωθεί στο 207% το 2021 σύμφωνα με τις προβλέψεις τον Ιούλιο.
Προβλέπει επίσης ότι το χρέος θα αρχίσει να μειώνεται φέτος, φτάνοντας το 196,2% έως το 2023.
Το υψηλό ακαθάριστο χρέος πληθωρίζεται από την πολύ μεγάλη ταμειακή θέση του ελληνικού κράτους (περίπου 18% του προβλεπόμενου ΑΕΠ για το 2021).

Πρόοδος στις τράπεζας

Η οικονομική ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας συνοδεύτηκε από την απότομη πτώση τόσο του συνολικού επιπέδου των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) στον ελληνικό τραπεζικό τομέα (σε 29,4 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου από 47,2 δισ. ευρώ στο τέλος του 2020) όσο και στον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων (20,3% από 30,1%).
Αυτό οφείλεται κυρίως στις συνεχιζόμενες πωλήσεις χαρτοφυλακίων τιτλοποιημένων NPLs από τις τράπεζες, οι οποίες διευκολύνονται από το σύστημα κρατικών εγγυήσεων στο πλαίσιο του Προγράμματος Προστασίας Περιουσιακών Στοιχείων - Ηρακλής.

Θα υπάρξει αναβάθμιση;

Η επόμενη προγραμματισμένη αξιολόγηση της Ελλάδας αναμένεται τον Ιανουάριο του 2022.
Η καλύτερη επίδοση στο δημόσιο χρέος/ΑΕΠ, η οποία θα επιστρέφει σε σταθερή καθοδική πορεία και η συνεχιζόμενη βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού του τραπεζικού τομέα θα μπορούσε να οδηγήσει σε θετική αξιολόγηση.
Αντίθετα, η αποτυχία μείωσης του δημόσιου χρέους/ΑΕΠ βραχυπρόθεσμα θα μπορούσε να οδηγήσει σε αρνητικές αξιολογήσεις, καταλήγει η Fitch.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης