Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: H Warren έχει δίκιο, ο πρόεδρος Powell και τα στελέχη της Fed είναι επικίνδυνοι

Rabobank: H Warren έχει δίκιο, ο πρόεδρος Powell και τα στελέχη της Fed είναι επικίνδυνοι
Σύμφωνα και με τη Rabobank, στην καρέκλα του επικεφαλής τη Fed δεν κάθεται ο James Bond αλλά ο Jerry English
Σχετικά Άρθρα

Τους λόγους για τους οποίους η γερουσιαστής Warren είχε δίκιο που έστρεψε τα πυρά της κατά του προέδρου Powell αναφέρει με ανάλυσή της η ολλανδική τράπεζα Rabobank.
Όπως επισημαίνει, η Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου ήταν μια άσχημη ημέρα για τις αγορές.
Οι μετοχές στο αμερικανικό χρηματιστήριο κατρακύλησαν περίπου 2%, ενώ το αξιοπρόσεκτο είναι πως ακόμα και μεγαλύτερα «ονόματα» δεν άντεξαν.
Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων συνεχίζουν να αυξάνονται, με την καμπύλη να έχει πάρει την ανηφόρα, για τα καλά.
Το δολάριο, από την άλλη, παραδόξως αυξήθηκε, ενώ τόσο ο χρυσός όσο και τα κρυπτονομίσματα πήρα την κατιούσα. Αναπληθωρισμός; Στασιμοπληθωρισμός; Απόγνωσή; Ουδείς γνωρίζει…
Στην Ευρώπη, οι τιμές στο φυσικό αέριο αυξάνονται… καθέτως (+12% μέχρι στιγμής).
Αυτό υπογραμμίζει την αβεβαιότητα στον κόσμο της αγοράς Ενέργειας.
Η μόνη «διαβεβαίωση» προέρχεται από το Κρεμλίνο, το οποίο δήλωσε ότι, παρά την περαιτέρω πτώση στις «αποστολές»-εξαγωγές φυσικού αερίου στην ΕΕ, επρόκειτο για ένα προσωρινό φαινόμενο και ότι η Ρωσία «δεν θα χρησιμοποιούσε ποτέ το φυσικό αέριο ως όπλο.
Στο μεταξύ, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Janet Yellen, τόνισε ενώπιον της Γερουσίας τα ρευστά διαθέσιμα εξαντλούνται στις 18 Οκτωβρίου και πως η κυβέρνηση θα μπορούσε να αθετήσει τα χρέη της – κάτι το οποίο θα ήταν καταστροφικό.
Φυσικά, αυτό μπορεί να αποφευχθεί εάν οι Δημοκρατικοί αυξήσουν το ανώτατο όριο του χρέους, με τη διαδικασία «συμφιλίωσης».
Το ανώτατο όριο του χρέους θα μπορούσε να συνδεθεί με άλλα νομοσχέδια - αλλά οι Δημοκρατικοί δεν έχουν τις ψήφους γι' αυτά.
Στη Γερουσία εμφανίστηκε και ο πρόεδρος της Fed, Powell, ο οποίος σχεδόν παραδέχτηκε ότι δεν καταλαβαίνει τι ακριβώς συμβαίνει με τις αλυσίδες εφοδιασμού.
Αυτό υπογραμμίστηκε από τον ίδιο λέγοντας με υλικοτεχνικές γκρίνιες ότι η αύξηση του πληθωρισμού έχουν επιδεινωθεί, ότι όλα αυτά είναι ευρύτερα και πιο δομικά από ό, τι νωρίτερα φέτος, αλλά αποτυπώνονται μόνο σε πολύ περιορισμένο αριθμό στοιχείων και ότι ο πληθωρισμός θα εξασθενήσει στο μέλλον.
Άλλοι συμμετέχοντες πρέπει να «είδαν» τη γερουσιαστή Warren να προτείνει νομοσχέδιο για την απαγόρευση διαπραγμάτευσης μετοχών της Fed και να αντιτάσσεται στην επανεκλογή Powell, χαρακτηρίζοντάς τον «επικίνδυνο άνθρωπο».
Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα και με τη Rabobank, στην καρέκλα του επικεφαλής τη Fed δεν κάθεται ο James Bond αλλά ο Jerry English, καθώς και άλλοι βλακώδεις τύποι οι οποίοι ανατινάσσουν πράγματα…
Ας υποθέσουμε ότι το ανώτατο όριο του χρέους στις ΗΠΑ θα αυξηθεί και θα αποφευχθεί η καταστροφή…
Ποιες είναι οι πιθανότητες για νέο δημοσιονομικό πακέτο και να τελειώσει το χάος στις εφοδιαστικές αλυσίδες, με δύο μέλη της FOMC, τον Kaplan και τον Rosengren, να αποχωρούν… εάν παραμείνει ο Powell. 
Ο εν λόγω πρόεδρος της Fed είναι αρκετά κοντά στο να παραδεχτεί ότι τα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού είναι δομικά, δεν είναι κυκλικά, επομένως δεν θα επιλυθούν σε ημέρες, εβδομάδες ή μήνες, αλλά χρόνια. 
Εν προκειμένω πρέπει να επισημανθεί πως ο τρέχων πληθωρισμός είναι καταστρεπτικός για τη ζήτηση.
Όπως επισημαίνει η ομάδα αναλυτών της Rabobank, η καμπύλη απόδοσης των ομολόγων επιπεδώνεται.
Και, πράγματι, η καταστροφή της ζήτησης πρόκειται να επηρεάσει αρνητικά το ΑΕΠ λόγω αυτής της κοινωνικοοικονομικής οπισθοδρόμησης.
Το τι συνεπάγεται αυτό για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες με την πάροδο του χρόνου είναι διαφορετικό θέμα.
Εξαρτάται από το ποιος έχει τις αλυσίδες εφοδιασμού και ποιος όχι.
Συνεπώς, η Warren έχει δίκιο, o Powell είναι επικίνδυνος, όπως και η υπόλοιπη Fed. Και υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες. Και το Κογκρέσο. Και η νεοφιλελεύθερη εμμονή με τις οικονομίες κλίμακας. Και οι traders. Είναι όλοι επικίνδυνοι…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης