Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Eurobank Equities: Το ΧΑ θα διορθώσει και από το 2022 θα αρχίσει να αποτιμά τις καλύτερες οικονομικές προοπτικές

Eurobank Equities: Το ΧΑ θα διορθώσει και από το 2022 θα αρχίσει να αποτιμά τις καλύτερες οικονομικές προοπτικές
Από τον Μάιο το ΧΑ έχει "κολλήσει" σε ένα περιορισμένο εύρος συναλλαγών
Οι ελληνικές μετοχές αποδίσουν 12% από την αρχή του έτους, αλλά από τον Μάιο έχουν "κολλήσει" σε ένα περιορισμένο εύρος συναλλαγών, υποαποδίδοντας σε σχέση με τις αντίστοιχες χώρες της ΕΕ (Stoxx 600 +4% από τότε).
Και αυτό είναι απόρροια αντίρροπων δυνάμεων, σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση της Eurobank Equities.

Οι αντίρροπες δυνάμεις

Από τη μία πλευρά, οι ανησυχίες σχετικά με τις συνέπειες της παραλλαγής Δέλτα και τα σημάδια επιβράδυνσης της παγκόσμιας ανάπτυξης - σε συνδυασμό με τις ανησυχίες για τη νομισματική πολιτική - έχουν επηρεάσει το κλίμα της αγοράς.
Οι αυξήσεις κεφαλαίου και η σημαντική δραστηριότητα εκδόσεων τίτλων έχουν επίσης αποστραγγίσει τη ρευστότητα, αποτελώντας έναν επιπλέον ιδιότυπο αντίθετο άνεμο για την ελληνική αγορά μετοχών.
Από την άλλη πλευρά, η δυναμική των εταιρικών κερδών φαίνεται ισχυρή (ανοδικές αναθεωρήσεις μετά το δεύτερο τρίμηνο), ενώ οι αποτιμήσεις είναι αρκετά ελκυστικές.
Image

Ελκυστικές οι επενδυτικές επιλογές στο ΧΑ

Παρά την βραχυπρόθεσμη αβεβαιότητα γύρω από την παραλλαγή Δέλτα, σύμφωνα με την Eurobank Equities, οι επενδυτικές επιλογές στις ελληνικές μετοχές παραμένουν αρκετά ελκυστικές.
Και αυτό διότι:
1) Η ελληνική οικονομία βιώνει ισχυρότερη οικονομική δυναμική (ΑΕΠ 2ο τρίμηνο +16%) σε σχέση με την ΕΕ (2ο τρίμηνο ΑΕΠ 13%),
2) οι πλεονάζουσες αποταμιεύσεις (30 δισ. ευρώ που συσσωρεύτηκαν από τον Μάρτιο του 2020) είναι πιθανό να στηρίξουν τις καταναλωτικές δαπάνες τα επόμενα τρίμηνα.
3) Ο δείκτης PMI/οικονομική διάθεση φαίνεται πιο ισχυρή από ό,τι στην Ευρώπη
4) η ελληνική οικονομία είναι σε πρώιμο κύκλο (και όχι στο μέσο του κύκλου)
5) Οι ελληνικές μετοχές διαπραγματεύονται, κατά μέσο όρο, με discount 30-35% έναντι των ομοτίμων τους στην ΕΕ.
6) εκτός από την εξομάλυνση που σχετίζεται με τον COVID, η εγχώρια οικονομία θα ενισχυθεί περαιτέρω από την εισροή κεφαλαίων που σχετίζονται με το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ

Τα top picks

Σε ένα κάπως λιγότερο ευνοϊκό διεθνές περιβάλλον δεδομένης της ανησυχίας για την ανάπτυξη/ρευστότητα, η Eurobank Equities δεν βλέπει πολλά περιθώρια για θετική υπέρβαση στο εγγύς μέλλον, αλλά υποστηρίζει ότι πιθανόν να δούμε κάποια διόρθωση, η οποία θα ανοίξει πιο ελκυστικά σημεία εισόδου, δεδομένης της βελτίωσης των μακροπρόθεσμων προοπτικών που δεν έχει ακόμη τιμολογηθεί.
Η Eurobank Equities είναι επίσης αρκετά εποικοδομητική για το 2022, καθώς τα ασφάλιστρα των ιδίων κεφαλαίων συμπιέζονται και η μακροπρόθεσμη ανάκαμψη ενισχύεται.
Από τακτική άποψη, υποστηρίζει μια ισορροπημένη έκθεση, εστιάζοντας σε ξεχωριστές περιπτώσεις με σημαντικούς καταλύτες (ΔΕΗ, ΟΠΑΠ), ισχυρή υποστήριξη απόδοσης (ΟΠΑΠ) και ισχυρή ορμή κέρδους (Μυτιληναίος).
Παραμένει στον ΟΠΑΠ, στη ΔΕΗ και στον Μυτιληναίος ως τις κορυφαίες επιλογές της, ενώ αφαιρεί την ΕΧΑΕ καθώς η δυναμική της συναλλακτικής δραστηριότητας φαίνεται να έχει σταματήσει.
Image
Από τις τράπεζας, διατηρεί την προτίμησή της για την Εθνική Τράπεζα, δεδομένου ότι ο ισχυρός ισολογισμός της προσφέρει έναν σαφή τρόπο ανάκτησης των κερδών, σε συνδυασμό με μια ελκυστική αποτίμηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης