Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Αυγή ενεργειακής κρίσης με αυξήσεις και blackout - Βαρύ το κόστος σε νοικοκυριά και βιομηχανία

Goldman Sachs: Αυγή ενεργειακής κρίσης με αυξήσεις και blackout - Βαρύ το κόστος σε νοικοκυριά και βιομηχανία
Το κόστος του φυσικού αερίου ανά τόνο έχει αυξηθεί κατά 40% τον τελευταίο μήνα
Σχετικά Άρθρα

Η πράσινη εμμονή της Ευρώπης, οι ελλείψεις που παρατηρούνται στα αποθέματα και η ενεργειακή πολιτική της Ρωσίας έχουν ωθήσει την τιμή του φυσικού αερίου στα ύψη, γεγονός το οποίο δείχνει ότι βρισκόμαστε στην αρχή μιας νέας ενεργειακής κρίσης που θα έχει ιδιαίτερα αρνητικό αντίκτυπο τόσο στις βιομηχανίες όσο και στα νοικοκυριά, με τρομακτικές αυξήσεις και blackout.
Όπως αναφέρει η Goldman Sachs, το κόστος του φυσικού αερίου ανά τόνο έχει αυξηθεί κατά 40% τον τελευταίο μήνα, ενώ μόνο την τελευταία εβδομάδα τρέχει με +14%.
Φυσικά, εν όψει του χειμώνα, που φέρνει αυξημένες ενεργειακές ανάγκες, η δαπάνη για φυσικό αέριο θα μεγεθυνθεί – ειδικά στη βορειοδυτική Ευρώπη – με το risk premium να αγγίζει τα 3 δολ. / mmBtu.
Ως αποτέλεσμα ο δείκτης Title Transfer Facility (ΤΤF), δηλαδή το Ταμείο Μεταφοράς Τίτλων της Ολλανδίας, που χρησιμοποιείται ως αγορά αναφοράς φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο και εμπορεύεται σε €/MWh, προεξοφλεί πιθανότητα 21% για ράλι στα 32 δολ./mm Btu.

Πιο πρόσφατα, τα ισοζύγια φυσικού αερίου της Βορειοδυτικής Ευρώπης αυστηροποιήθηκαν λόγω της διακοπής λειτουργίας μιας ρωσικής μονάδας στο Urengoy που επηρέασε την παραγωγή και τις εξαγωγές φυσικού αερίου.
Η πτώση των ρωσικών ροών προς τη ΒΔ Ευρώπη κορυφώθηκε στα 60 mcm/d (2Bcf/d) στα μέσα Αυγούστου ενώ η αποστολή αερίου στη Γερμανία μέσω του αγωγού Yamal έφτασε περίπου στα 20 mcm/d κάτω για δύο εβδομάδες αυτόν τον μήνα, πριν υπάρξει ομαλοποίηση.

Προσφορά - Ζήτηση

Το ράλι στις τιμές του TTF οδήγησε σε υψηλότερη προσφορά και χαμηλότερη ζήτηση φυσικού αερίου αυτό το καλοκαίρι.
Από την πλευρά της προσφοράς, είχε ως συνέπεια 40 mcm/d πρόσθετων διαθέσιμων όγκων - συνδυασμός υψηλότερων εισαγωγών από τη Νορβηγία και μειωμένων εξαγωγών αγωγών προς τη Νότια Ευρώπη.
Επιπλέον, οι ροές φυσικού αερίου με δείκτη πετρελαίου από τη Ρωσία και τη Βόρεια Αφρική προς τη Γηραιά Ήπειρο έχουν επίσης αυξηθεί σε ετήσια βάση, λόγω της βελτιωμένης ανταγωνιστικότητας έναντι του φυσικού αερίου, προκαλώντας πτώση εξαγωγών 25 mcm/d προς τη Νότια Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι.

Από την πλευρά της ζήτησης, η κύρια απάντηση στις υψηλότερες τιμές προήλθε από τις καύσεις ενέργειας, που μειώθηκαν κατά 38 mcm/d σε ετήσια βάση από τον Ιούνιο.
Τα δεδομένα επίσης υποδηλώνουν ότι η βιομηχανική ζήτηση για φυσικό αέριο έχει επίσης μειωθεί λόγω των υψηλότερων τιμών - αν και το μέγεθος των επιπτώσεων ήταν σημαντικά μικρότερο από αυτό που παρατηρήσαμε για εγκαύματα ισχύος, περίπου 7 mcm/ημέρα, αναφέρει η Goldman Sachs.

Έπειτα, όμως, έρχεται ο χειμώνας: Οι προαναφερθείσες αναφορές περί προσφοράς και ζήτησης βοήθησαν την αποθεματοποίηση φυσικού αερίου, ωστόσο αυτή είναι ανεπαρκής για να αντισταθμίσει πλήρως τους κύριους παράγοντες σύσφιξης που συζητήθηκαν παραπάνω.
Ως αποτέλεσμα, η Goldman Sachs έχει αναθεωρήσει επί τα χείρω τα εκτιμώμενα επίπεδα αποθεμάτων στο τέλος Οκτωβρίου κατά σχεδόν 2 Bcm έως 42 Bcm (78% της εκτιμώμενης επάρκειας).
Αυτό είναι 8 Bcm και 6 Bcm κάτω σε σχέση με το προηγούμενο έτος και σε σχέση με το προηγούμενο χαμηλό των 18 Οκτωβρίου, αντίστοιχα.

Και ενώ γνωρίζουμε για ποιον λόγο οι τιμές είναι αυξημένες, δεν γνωρίζουμε ακόμη μέχρι πού θα φτάσουν.
Το ασφάλιστρο του TTF για την παραγωγή άνθρακα κοστίζει 4,00 δολ./mmBtu σύμφωνα με τις παραμέτρους του μοντέλου καύσης, από 1,15 δολ., έναντι του τρέχοντος προσδοκώμενου spread κοντά στα 7 δολ.
Επιπλέον, δεδομένου του ράλι στις διεθνείς τιμές του άνθρακα, η Goldman Sachs αυξάνει την εκτίμησή της για την παραγωγή άνθρακα τον χειμώνα στα 13,60 δολ./mmBtu από 10,50 δολ.
Σε ό,τι αφορά την πρόβλεψη τιμής στον δείκτη TTF για τον χειμώνα 2021/22 (που ισοδυναμεί με το κόστος παραγωγής άνθρακα συν το ασφάλιστρο TTF) θα αγγίξει τα 17,60 δολ/mmBtu από 11,60 δολ. προηγουμένως.
Και, φυσικά, όπως επισημαίνει η επενδυτική τράπεζα, η αγορά της Ευρώπης είναι πολύ πιο εκτεθειμένη λόγω της ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία, ενώ π.χ. οι ΗΠΑ έχουν ως εναλλακτική το φυσικό αέριο που παίρνουν από τα Απαλάχια Όρη και τον Καναδά.
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με την Goldman Sachs, οι απογοητευτικές ροές προσφοράς τους επόμενους μήνες θα επιδεινώσουν τον αντίκτυπο ενός πολύ ψυχρού ευρωπαϊκού χειμώνα.

Ποια η «συμβουλή» της Goldman Sachs

Σημειώνεται πως η εμμονή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην πράσινη ανάπτυξη θα φέρει… διακοπές λειτουργίες και black out, σύμφωνα με την τράπεζα.
Δηλαδή, «υπάρχει ένας μη αμελητέος κίνδυνος ότι αυτές οι ροές ανακατεύθυνσης μπορεί να είναι ανεπαρκείς για να αποτρέψουν την εξάντληση αποθεμάτων αερίου μέχρι το τέλος του χειμώνα.
Σε αυτή την περίπτωση, ο μοναδικός μηχανισμός εξισορρόπησης θα ήταν μια σημαντική περαιτέρω άνοδος των ευρωπαϊκών τιμών φυσικού αερίου που θα αντικατοπτρίζει την ανάγκη περιορισμού της ζήτησης μέσω διακοπών λειτουργίας».
Αλλά το χειρότερο δεν είναι αυτό…
Η Goldman Sachs προτείνει ως εναλλακτική πηγή ενέργειας το πετρέλαιο…
«Συνιστούμε στους καταναλωτές φυσικού αερίου να προστατεύονται μέσω out-of-the-money calls για αυτό το χειμώνα.
Επιπλέον, συνιστούμε ιδιαίτερα στους Ευρωπαίους καταναλωτές να αντισταθμίσουν την έκθεσή τους στο φυσικό αέριο απομακρυνόμενοι από την καμπύλη, στην οποία το TTF φαίνεται ιδιαίτερα υποτιμημένο σε σχέση με τον άνθρακα»
Φυσικά, η τράπεζα απευθύνεται σε hedge funds και όχι σε καταναλωτές…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης