Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DoubleLine: Η ανάπτυξη παγκοσμίως είναι μια φενάκη, στην ουσία το ΑΕΠ σας είναι ασιατικό

DoubleLine: Η ανάπτυξη παγκοσμίως είναι μια φενάκη, στην ουσία το ΑΕΠ σας είναι ασιατικό
Η οικονομία των ΗΠΑ δεν είναι πραγματικά τόσο ισχυρή, αναφέρει ο ο ιδρυτής του DoubleLine Capital, Jeffrey Gundlach

Mε βάση τη συλλογιστική του ότι το δολάριο είναι καταδικασμένο, ο ιδρυτής του DoubleLine Capital, Jeffrey Gundlach, επανέλαβε στις 15 Σεπτεμβρίου 2021 ότι «η οικονομική ανάπτυξη που βλέπουμε δεν είναι πραγματική, αλλά είναι μόνο δαπάνες που χρηματοδοτούνται από τα πρωτοφανή χρηματοδοτικά εργαλεία των κεντρικών τραπεζών».
Σύμφωνα με τον Gundlach, η οικονομία δεν έχει να κάνει με την κατανάλωση, αλλά με την παραγωγή.
«Και όταν αγοράζετε αγαθά που παράγονται στην Ασία με χρήματα που αποκομίσατε από επιδόματα, εμφανίζεται ως ΑΕΠ.
Όμως, στην πραγματικότητα, είναι ασιατικό ΑΕΠ.
Η οικονομία δεν είναι πραγματικά τόσο ισχυρή με τόσα εκατομμύρια λιγότερες θέσεις εργασίας».

«Η Fed αποφάσισε να προχωρήσει πολύ νωρίς», είπε ο Gundlach και προειδοποίησε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής διαχειρίζονται την οικονομία των ΗΠΑ με τέτοιο τρόπο που είναι σαν να μην τους ενδιαφέρει να διατηρήσουν την πρωτοκαθεδρία του δολαρίου.
Όπως σημειώνει ο βασιλιά των ομολόγων, πήρε μόλις 20 εβδομάδες να διοχετεύσουμε στην αγορά χρήματα που κατά τη διάρκεια της μεγάλης χρηματοπιστωτικής κρίσης δόθηκαν σε διάστημα 80 εβδομάδων.

Πέρα από τη μαζική επέκταση του ισολογισμού της Fed (και ταυτόχρονη χειραγώγηση επιτοκίων), τα επιτόκια του Real Fed Fund είναι εξαιρετικά αρνητικά (την τελευταία φορά που είχαμε αρνητικά επιτόκια αυτού του μεγέθους δεν ήταν επειδή τα επιτόκια ήταν χαμηλά, αλλά επειδή ο πληθωρισμός ήταν υψηλός), και ενώ έχουμε «υψηλό πληθωρισμό», ο Gundlach προειδοποιεί ότι τα πράγματα δεν είναι όπως τη δεκαετία του '70...

«Έχουμε τη χαλαρότερη νομισματική πολιτική από τη δεκαετία του 1960, δεν έχουμε ξαναδεί τόσο μεγάλη ρευστότητα».
Στην αγορά εργασίας, ο Gundlach προειδοποιεί ότι η πολιτική ήταν «βαριά» και είχε ως αποτέλεσμα κάθε είδους στρεβλώσεις στην οικονομία, σημειώνοντας ότι η αδυναμία των επιχειρήσεων να προσλάβουν εργαζόμενους είναι «πληγή».
Θα πρέπει να περιμένουμε και να δούμε αν η λήξη των επιδομάτων ανεργίας έχει αποτέλεσμα.
Ο Gundlach λέει ότι οι μετοχές είναι τελείως ασύγχρονα με την πορεία της οικονομικής δραστηριότητας.

Μια άλλη στρέβλωση είναι η «φούσκα» στην αγορά κατοικίας - ένα πράγμα που θα μπορούσε να αντισταθμίσει το αφήγημα περί παροδικού πληθωρισμού είναι το ότι «αναμένουμε ότι τα ενοίκια θα αυξηθούν».
Και ο λόγος που θα αυξηθούν είναι ότι θα υπάρξει κύμα εξώσεων όταν τελειώσει το μορατόριουμ.
Ο πληθωρισμός θα ήταν στο 12% σε ετήσια βάση αν τα στατιστικά στοιχεία χρησιμοποιούσαν πραγματικές τιμές κατοικίας και όχι ισοδύναμα, λέει ο Gundlach.
Ως εκ τούτου, αναφέρει: «Δεν νομίζω ότι το βιβλίο ιστορίας θα αναφέρει ότι ο πληθωρισμός ήταν παροδικός».

Τέλος, ο Gundlach δηλώνει πως για πρώτη φορά στην Ιστορία αγόρασε ευρωπαϊκές μετοχές, ενώ παράλληλα συμβουλεύει τους επενδυτές να μην παλέψουν τη… Fed.
«Θα ήμουν ισχυρός υποστηρικτής της αγοράς μετοχών των αναδυόμενων αγορών εάν το δολάριο δώσει σήμα ότι θα σπάσει προς τα κάτω», καταλήγει ο Gundlach.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης