Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Commerzbank: Πώς ο Mario Draghi ορίζει ακόμη το νομισματικό μέλλον της Ευρώπης

Commerzbank: Πώς ο Mario Draghi ορίζει ακόμη το νομισματικό μέλλον της Ευρώπης
Στο χέρι του πρωθυπουργού της Ιταλίας Mario Draghi είναι το νομισματικό μέλλον της Ευρώπης, σύμφωνα με την Commerzbank
Σχετικά Άρθρα

Αποκλειστικός ρυθμιστής της νομισματικής πολιτικής σε επίπεδο Ευρωζώνης είναι ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Mario Draghi, σύμφωνα με όσα αναφέρει η γερμανική Commerzbank.
Ο Mario Draghi υπήρξε Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) μέχρι το 2019.
Έτσι, τουλάχιστον μακροπρόθεσμα, ήταν υπεύθυνος για τον πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ.
Το 2021 έγινε πρωθυπουργός της Ιταλίας, με τις ενέργειές του να εξακολουθούν να επηρεάζουν τον πληθωρισμό.
Εάν προωθήσει τις επείγουσες μεταρρυθμίσεις και κάνει την πατρίδα του ξανά οικονομικά ισχυρή, η ΕΚΤ δεν θα είναι πλέον υποχρεωμένη να υποστηρίξει το τεράστιο εθνικό χρέος της Ιταλίας, που φτάνει στο 160%, αγοράζοντας κρατικά ομόλογα.
Από την άλλη πλευρά, εάν ο Draghi δεν τα καταφέρει, η ΕΚΤ θα συνεχίσει να συμμετέχει ως υπεύθυνη χάραξης οικονομικής πολιτικής και ο σημερινός υψηλός πληθωρισμός θα αποτελέσει πιθανώς μια πρόγευση ενός διαρκούς και επίμονου υψηλού πληθωρισμού.
Είναι απορίας άξιο αν οι μεταρρυθμίσεις του Draghi θα λειτουργήσουν.
Σε σύγκριση με τους περισσότερους προκατόχους του, ο Draghi έχει πετύχει αρκετά.
Για παράδειγμα, προώθησε μια δικαστική μεταρρύθμιση στο κοινοβούλιο, που αποσκοπεί στη συντόμευση των διαδικασιών, οι οποίες συχνά διαρκούν δύο φορές περισσότερο από τον μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δημιουργούν αβεβαιότητα στους επενδυτές.
Ωστόσο, απομένει να δούμε αν η δικαστική μεταρρύθμιση του Ιταλού πρωθυπουργού, σε αντίθεση με τις προσπάθειες των προηγούμενων κυβερνήσεων τα χρόνια μετά την οικονομική κρίση, είναι πραγματικά επιτυχής.
Υπάρχουν επίσης αμφιβολίες για τη σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση σε επίπεδο διοίκησης.
Σύμφωνα με την Commerzbank, υπήρξε κάποια πρόοδος σε αυτόν τον τομέα στο παρελθόν κυρίως επειδή το ιταλικό Σύνταγμα δεν επιτρέπει στην κεντρική κυβέρνηση να παρέμβει στις περιφερειακές αρχές.
Σημειώνεται πως μεγάλο χρηματικό ποσό από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ δύσκολα θα επιδράσουν θετικά τόσο, ώστε να ανατραπούν τα τρέχοντα προβλήματα.
Σημαντικά λιγότερα από το ήμισυ των 312 δισ. ευρώ που θα δαπανήσει η Ιταλία έως το 2026 θα διοχετευθούν σε περιοχές που έχουν τη δυνατότητα να ενισχύσουν την οικονομική ισχύ της χώρας.
Τα ευρωπαϊκά κεφάλαια θα μπορούσαν ακόμη και να αποδειχτούν αντιπαραγωγικό εάν η ιταλική οικονομία, που είναι σε μεγάλο βαθμό κρατικοδίαιτη, δεν δεχτεί τη θετική επίδραση συγκεκριμένων προαναγγελθεισών μεταρρυθμίσεων. 

Η Ιταλία παραμένει εξαρτημένη από την ΕΚΤ

Συνολικά, στην Ιταλία είναι πιθανό να υπάρξουν βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση από τον Draghi, όπως έγιναν και στην κυβέρνηση του Monti, κατά τη διάρκεια της οποίας όμως δεν έλαβε χώρα καμία ουσιαστική μεταρρύθμιση (διάγραμμα).
Η Ιταλία εξακολουθεί να εξαρτάται από τη βοήθεια της ΕΚΤ, η οποία εξασφαλίζει χαμηλό κόστος χρηματοδότησης, αρνητικά επιτόκια και αγορές ομολόγων του ιταλικού δημοσίου.
Σε αυτό το περιβάλλον, το χρήμα θα συνεχίσει να ρέει άφθονο, με αποτέλεσμα ο πληθωρισμός να ξεφύγει πέραν του εύρους του 2%
Αν, όμως, η αγορά εργασίας αντιμετωπίσει σύσφιξη σε λίγα χρόνια λόγω της συνεχιζόμενης χαλαρής νομισματικής πολιτικής και οι μισθοί αυξηθούν ξανά πιο έντονα, αυτό το πλεόνασμα χρημάτων είναι πιθανό να οδηγήσει σε μόνιμα υψηλότερο πληθωρισμό.
Σε κάθε περίπτωση, ο Mario Draghi εξακολουθεί να επηρεάζει τον πληθωρισμό, καταλήγει η Commerzbank.
φδσαφδσασδφ.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης