Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ING: Παραμένουμε θετικοί για τα ελληνικά ομόλογα, παρά τις τελευταίες αποφάσεις της ΕΚΤ για το PEPP

ING: Παραμένουμε θετικοί για τα ελληνικά ομόλογα, παρά τις τελευταίες αποφάσεις της ΕΚΤ για το PEPP

Υπάρχει μια ευρέως διαδεδομένη εκτίμηση ότι η ΕΚΤ θα παραμείνει υποστηρικτική περαιτέρω τον Δεκέμβριο

Σημάδια αποκλιμάκωσης δείχνουν οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με τους επενδυτές να ξεπερνούν την επιφυλακτική στάση λόγω των τελευταίων αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στα ομόλογα της Νότιας Ευρώπης, τον μεγαλύτερο δικαιούχο του προγράμματος αγοράς τίτλων λόγω έκτακτης ανάγκης.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δήλωσε την Πέμπτη ότι θα μειώσει τον ρυθμό στις αγορές ομολόγων μέσω του PEPP, αλλά όπως τόνισε η επικεφαλής Christine Lagarde δεν πρόκειται να σταματήσει την προσφορά χρήματος.
«Δεν πρόκειται για tapering, δηλαδή σύσφιξη πολιτικής», ανέφερε η Lagarde.

Η εξαίρεση της Ελλάδας

Όπως αναφέρει το Reuters, η Ελλάδα συμπεριλήφθηκε στις αγορές ομολόγων της ΕΚΤ στο πλαίσιο του προγράμματος της κεντρικής τράπεζας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης COVID-19, για πρώτη φορά από την έναρξη των αγορών περιουσιακών στοιχείων το 2014, αφού είχε αποκλειστεί προηγουμένως λόγω της έλλειψης βαθμολογίας επενδυτικού βαθμού.
«Υπάρχει μια ευρέως διαδεδομένη εκτίμηση ότι η ΕΚΤ θα παραμείνει υποστηρικτική περαιτέρω τον Δεκέμβριο - είτε με την αύξηση του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων είτε απλώς με παράταση του PEPP κατά τρεις ή έξι μήνες», δήλωσε ο αναλυτής της ING, Antoine Bouvet.
«Εάν επεκτείνουν το PEPP αυτό είναι προφανώς υποστηρικτικό για τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου ιδιαίτερα.
Γενικά παραμένουμε αισιόδοξοι για το χρέος της Νότιας Ευρώπης λόγω της στήριξης της ΕΚΤ», ανέφερε ο Bouvet.

Αποκλιμακώνονται οι αποδόσεις

Τα ομόλογα του ελληνικού και του ιταλικού κράτους οδήγησαν την αποκλιμάκωση των αποδόσεων της ζώνης του ευρώ την Πέμπτη, με τις αποδόσεις των 10 ετών να πέφτουν επτά μονάδες βάσης το καθένα.
Οι ελληνικές αποδόσεις των 10ετών μειώθηκαν περαιτέρω 3,5 μονάδες βάσης το πρωί της Παρασκευής στο 0,754%.
Η επίδοση αυτή αντιστρέφει ορισμένες από τις απότομες αυξήσεις των αποδόσεων πριν από τη συνεδρίαση της Πέμπτης της ΕΚΤ, καθώς οι επενδυτές πόνταραν στο σενάριο ότι ο αυξανόμενος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη μπορεί να οδηγήσει την ΕΚΤ να αντιστρέψει τη χαλαρή πολιτική της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης