Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Οι νέες τιμές - στόχοι για τις τράπεζες με περιθώρια ανόδου 10% έως 26% - Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα

Morgan Stanley: Οι νέες τιμές - στόχοι για τις τράπεζες με περιθώρια ανόδου 10% έως 26% - Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα
Ισχυρό recovery play «βλέπει» για τις ελληνικές τράπεζες η Morgan Stanley
Σχετικά Άρθρα

Σε κρίσιμη καμπή βρίσκονται οι ελληνικές τράπεζες, που έπειτα από μια δεκαετία ισχυρής απομόχλευσης, στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον με αναπτυξιακή προοπτική και επεκτεινόμενες πιστωτικά, συνεπικουρούμενες από το Ταμείο Ανάκαμψης, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η αμερικανική τράπεζα Morgan Stanley
Σε αυτό το πλαίσιο, όπως αναφέρει ο επενδυτικός οίκος, τα δάνεια πρόκειται να αυξηθούν.
Η Ελλάδα αποτελεί μία από τις κυρίως ωφελούμενες του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς έχει λαμβάνειν χρηματοδότηση 31 δισ. ευρώ (19% του ΑΕΠ για το οικονομικό έτος 2021), ενώ τα πρώτα 4 δισ. ευρώ τα πήρε τον Αύγουστο.
Αυτό σηματοδοτεί αύξηση των χορηγήσεων στη χώρα, που εκτιμάται ότι θα κινηθούν με ετήσιο ρυθμό της τάξης του 5,5% (εξυπηρετούμενα δάνεια) το διάστημα 2021-2024, κυρίως λόγω των επιχειρηματικών δανείων.
Όπως τονίζει η αμερικανική τράπεζα, οι εκτιμήσεις της για 6,5-8,5 δισ. ευρώ αύξηση των εξυπηρετούμενων δανείων το 2020-2024 είναι συντηρητικές σε σχέση με τους στόχους των τραπεζών (στα 10 δισ. ευρώ περίπου), καθώς αναμένει απτά στοιχεία εκτέλεσης στα επόμενα τρίμηνα, ωστόσο υποδηλώνει ότι υπάρχει πιθανότητα ανοδικής έκπληξης. 
Από την άλλη, τα καθαρά έσοδα από τόκους, σύμφωνα με τη Morgan Stanley, θα παραμένουν υπό πίεση.
Το α’ εξάμηνο του 2021, το 7%-25% των τραπεζικών εσόδων στην Ελλάδα προέρχονται από NPEs, γεγονός που συνεπάγεται πιέσεις λόγω εκκαθαρίσεων.
Ενώ προς το παρόν οι τράπεζες επωφελούνται από τα TLTRO (-100 μονάδες βάσης), αυτή η βοήθεια αναμένεται να λήξει τον Ιούνιο του 2022.
Πιθανόν δε το κόστος χρηματοδότησης να αυξηθεί το 2023.
Βάσει των προαναφερομένων, η Morgan Stanley εκτιμά ότι ο μέσος όρος των ΝΙΙ θα κυμανθεί από -2% έως 6% μεταξύ του 2020-2024, καθώς θα υπάρξει αντιστάθμιση από την αύξηση των νέων χορηγήσεων. 
Ωστόσο, η βελτιστοποίηση των λειτουργικών εξόδων και οι προσπάθειες ομαλοποίησης του κόστους κινδύνου γεννούν αισιοδοξία.
Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην Ελλάδα θα συνεχίσουν να εστιάζουν στον εξορθολογισμό της λειτουργίας τους (μείωση υποκαταστημάτων, μείωση FTE, χαμηλότερο κόστος εξυπηρέτησης NPE) για να αντιμετωπίσουν τα χαμηλότερα έσοδα από τόκους.
Σε αυτό το πλαίσιο, τα λειτουργικά έξοδα θα κινηθούν με μέσο ετήσιο ρυθμό 0% έως -5% το 2020-2024, ενώ παράλληλα ο δείκτης NPE θα φτάσει κατά μέσο όρο περίπου στο 6% τράπεζες έναντι ~ 41% από το οικονομικό έτος 2019.
Υποστηρικτικά σε αυτό τον στόχο δρουν τα μάκρο και οι τιτλοποιήσεις.
Τα παραπάνω οδηγούν σε ομαλοποίηση του cost of risk περίπου στις 65 μ.β. κατά μέσο όρο έως το 2024, έναντι 2%-3% το 2016-2020.
2σ.JPG
Oι τιμές-στόχοι

Ειδικότερα, αναφορικά με την «αγαπημένη» ελληνική τράπεζα της Morgan Stanley, προκρίνεται η Eurobank, η οποία παρουσιάζει ένα «ισχυρό» recovery play, που όμως ενέχει ρίσκα εκτέλεσης και εφαρμογής.
Αυτό αντανακλάται στις αποτιμήσεις σε 0,3-0,5 φορές την ενσώματη λογιστική αξία του 2022 (P/BV).
Εύλογα, με την πιο θετική ανταμοιβή κινδύνου από τις τρεις (Αlpha Bank, Πειραιώς, Εθνική) και τη μεγαλύτερη πρόοδο στην εξυγίανση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, η Morgan Stanley τοποθετεί την Eurobank ως προτιμώμενη εντός του κλάδου. 
Κατά τ' άλλα, οι τιμές-στόχοι είναι:
-1,07 ευρώ για τη Eurobank (Overweight) με περιθώριο ανόδου 26%,
-1,40 ευρώ για την Alpha Βank
 (Equal-weight) με περιθώριο ανόδου 20%
-1,52 ευρώ με περιθώριο ανόδου 10% για την Tράπεζα Πειραιώς  (Equal-weight)

Η ελληνική οικονομία ανακάμπτει

Η Ελλάδα παρουσίασε ύφεση -8% το 2020, λόγω του ισχυρού αντικτύπου της πτώσης του Τουρισμού, ο οποίος συνεισφέρει με 20% στο ΑΕΠ, ωστόσο η οικονομία υποστηρίχθηκε από δημοσιονομικά μέτρα και στήριξη ρευστότητας ισοδύναμη με ~ 8,7% του ΑΕΠ, η οποία απέτρεψε τις επιχειρηματικές δυσχέρειες.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2021 θα είναι 4,3%, ακολουθούμενη από ανάπτυξη +6,0% το 2022.
Οι κύριοι παράγοντες ανάπτυξης αναμένεται να είναι το Ταμείο Ανάκαμψης, η αύξηση της κατανάλωσης και ο Τουρισμός.
Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, ειδικά το Ταμείο Ανάκαμψης θα αποτελέσει game changer και θα επαναφέρει τη χώρα στα προ κορωνοϊού επίπεδα.
Η Ελλάδα πρόκειται να λάβει ευρωπαϊκά κεφάλαια 31 δισ. ευρώ.
Αυτό θα διπλασιάσει τη χρηματοδότηση της ΕΕ για την Ελλάδα μεταξύ 2021-27.
Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης της Ελλάδας προβλέπει αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 7%, εφόσον υπάρξουν πλήρης απορρόφηση των διαθέσιμων κεφαλαίων και εφαρμογή των προαναγγελθεισών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
φδασσφδα_1.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης