Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Τελικά μας ψεκάζουν – Ο ΟΗΕ μέσω γεωμηχανικής προτείνει να ψεκάζουν την στρατόσφαιρα για να αλλάξουν το κλίμα

Τελικά μας ψεκάζουν – Ο ΟΗΕ μέσω γεωμηχανικής προτείνει να ψεκάζουν την στρατόσφαιρα για να αλλάξουν το κλίμα
Ο ΟΗΕ εξετάζει μια αμφιλεγόμενη μορφή γεωμηχανικής, που περιλαμβάνει ψεκασμό θειικών αερολυμάτων στη στρατόσφαιρα της Γης προκειμένου να αλλάξουν το κλίμα - με άγνωστες και δυνητικά καταστροφικές επιπτώσεις
Σχετικά Άρθρα

Πριν λίγα χρόνια σε δημοσκόπηση είχαν ερωτηθεί οι πολίτες εδώ στην Ελλάδα εάν πιστεύουν ότι μας ψεκάζουν.
Μάλιστα είχε προκαλέσει εντύπωση ότι ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων των Ανεξάρτητων Ελλήνων είχαν δηλώσει ότι πίστευαν ότι μας ψεκάζουν.
Η άποψη τους αυτή στιγμάτισε τους ΑΝΕΛ τους χαρακτήρισαν ψεκασμένους και στα social media τους χλεύαζαν και διακωμωδούσαν.

Τελικά μας ψεκάζουν

Τι συμβαίνει;
Ο ΟΗΕ εξετάζει μια αμφιλεγόμενη μορφή γεωμηχανικής, που περιλαμβάνει ψεκασμό θειικών αερολυμάτων στη στρατόσφαιρα της Γης προκειμένου να αλλάξουν το κλίμα - με άγνωστες και δυνητικά καταστροφικές επιπτώσεις
Ενώ η γεωμηχανική θα μπορούσε να έχει την επιδιωκόμενη επίδραση στην αλλαγή του κλίματος, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των θερμοκρασιών, οι ανεπιθύμητες συνέπειές της, οι οποίες περιλαμβάνουν τη μεταβολή του αριθμού και ρυθμού βροχοπτώσεων και την ενδεχόμενη αδυναμία ορισμένων περιοχών της Γης να καλλιεργήσουν, θα μπορούσαν να είναι μόνιμες και καταστροφικές αναφέρει το Noqreport.

Ο ρόλος Bill Gates

Ο Bill Gates επενδύει σε μεγάλο βαθμό σε τεχνολογίες κλιματικής τροποποίησης που όχι μόνο θα αποσταθεροποιήσουν περισσότερο τα κλιματικά συστήματα της Γης, αλλά θα μπορούν να αλλάξουν ριζικά το κλίμα της Γης με έλεγχο βροχοπτώσεων και ξηρασίας και να χρησιμοποιούνται ως μέθοδοι κοινωνικού ελέγχου.
Αυτά μπορεί να σας φαίνονται ακραία αλλά διαβάστε το κείμενο αυτό και στο τέλος βγάλτε τα συμπεράσματα σας….

Κλιματική αλλαγή

Η κλιματική αλλαγή είναι γεγονός, κύματα καύσωνα, τυφώνες και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα πλήττουν τον πλανήτη, η υπερθέρμανση ξεφεύγει από τον έλεγχο, προειδοποίησε μια έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) τον Αύγουστο του 2021.
Σε απάντηση, ο ΟΗΕ εξετάζει τώρα μια αμφιλεγόμενη μορφή γεωμηχανικής, που περιλαμβάνει ψεκασμό θειικών αερολυμάτων στη στρατόσφαιρα της Γης προκειμένου να αλλάξει το κλίμα.
Η αλλαγή του καιρού και ο έλεγχος του κλίματος έχουν χαρακτηριστεί εδώ και χρόνια ως θεωρίες επιστημονικής φαντασίας ή συνωμοσίας, αλλά η ευρείας κλίμακας χειραγώγηση του κλίματος της Γης, γνωστή ως γεωμηχανική, υιοθετείται όλο και περισσότερο.

Αμφιλεγόμενες τεχνικές

Μία από τις αμφιλεγόμενες τεχνικές γεωμηχανικής που εξετάζεται από τον ΟΗΕ περιλαμβάνει τον ψεκασμό θειικών αερολυμάτων περίπου 12 έως 16 μίλια πάνω από την επιφάνεια της Γης.
Τα μικροσκοπικά σωματίδια θα λειτουργούσαν ως μηχανισμός αντανάκλασης, στέλνοντας πίσω στο διάστημα στο ηλιακό φως αντί για την επιφάνεια της Γης.
Το κλίμα της Γης ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από το πόση ηλιακή ακτινοβολία φτάνει στη Γη και πόση απορροφάται από την επιφάνειά της ή διαχέεται στο διάστημα.
Η κάλυψη με νέφος της ατμόσφαιρας και τα αέρια του θερμοκηπίου είναι παραδείγματα παραγόντων που επηρεάζουν την ανάκλαση της ηλιακής ακτινοβολίας.

Τι αναφέρει ο ΟΗΕ;

Η έκθεση του ΟΗΕ αναφέρει τη διαχείριση της ηλιακής ακτινοβολίας και την απομάκρυνση αερίων θερμοκηπίου ως μορφές γεωμηχανικής.
Τα θειικά αερολύματα ανήκουν στην κατηγορία διαχείρισης της ηλιακής ακτινοβολίας.
Αντανακλώντας περισσότερη ηλιακή ακτινοβολία πίσω στο διάστημα, τα αερολύματα μειώνουν τις θερμοκρασίες στην Γη αλλά έχουν επίσης μια σοβαρή «παρενέργεια» - μειώνουν τη μέση βροχόπτωση.
Κατά συνέπεια, πρόσθετες τεχνικές γεωμηχανικής - όπως η αραίωση στα σύννεφα στην ανώτερη ατμόσφαιρα - θα ήταν απαραίτητες για την αντιμετώπιση της μείωσης των βροχοπτώσεων.

Τι θα μπορούσε ενδεχομένως να πάει στραβά;

Πανίσχυροι υπολογιστές έχουν επεξεργαστεί μοντέλα για να προβλέψουν πώς η διαχείριση της ηλιακής ακτινοβολίας μπορεί να επηρεάσει διαφορετικά μέρη της Γης, όχι μόνο όσον αφορά τη θερμοκρασία, αλλά και τις βροχοπτώσεις και τις χιονοπτώσεις.
Ο συντάκτης της έκθεσης Govindasamy Bala, από το Ινδικό Ινστιτούτο Επιστήμης, είπε ότι «η επιστήμη είναι εκεί».
«Νομίζω ότι η επόμενη μεγάλη ερώτηση», δήλωσε ο Bala στο Reuters, είναι «θέλετε να το κάνετε;»…
Προφανώς περιλαμβάνονται, αβεβαιότητα, ηθικά ζητήματα, και βεβαίως διακυβέρνηση».
Διαμόρφωση του κλίματος με ανθρώπινη παρέμβαση θα αλλάξει τα ισχύοντα σε διάφορες περιοχές του κόσμου.
Ποιος θα το αποφασίζει, ποιες θα είναι οι συνέπειες;

Ενώ ορισμένες περιοχές θα μπορούσαν να ωφεληθούν από έναν τεχνητά ψυχρότερο κόσμο, άλλες θα μπορούσαν να υποφέρουν, για παράδειγμα, ενώ θα μπορούσαν να υπάρξουν σοβαρές παρενέργειες στις καλλιέργειες»
Ο Paulo Artaxo, φυσικός περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο πρόσθεσε:
«Βασικά το μήνυμα είναι λίγο πολύ το ίδιο: Η επιστήμη δεν είναι αρκετά ώριμη.
Οι παρενέργειες οποιασδήποτε από τις γνωστές τεχνικές γεωμηχανικής μπορεί να είναι πολύ σημαντικές…
Η κοινωνία πρέπει να εξετάσει εάν αυτές οι παρενέργειες είναι πολύ μεγάλες και εάν η ανθρωπότητα μπορεί να τις δεχθεί».

Η γεωμηχανική από τα μέσα του 20ού αιώνα

Από τα μέσα του 20ού αιώνα η γεωμηχανική αναπτύχθηκε για πρώτη φορά, χρησιμοποιώντας τεχνολογίες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Η διασπορά νέφους, για παράδειγμα, χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες και περιλαμβάνει «ψεκασμό» σύννεφων με ιώδιο αργύρου ή στερεό διοξείδιο του άνθρακα για να επιταχύνει τη βροχή και το χιόνι ή να αποδυναμώσει τις τροπικές καταιγίδες. Τουλάχιστον οκτώ δυτικές πολιτείες των ΗΠΑ και δεκάδες χώρες χρησιμοποιούν ψεκασμό νεφών για να ενισχύσουν τις βροχοπτώσεις.

Κλίμα και πυρηνικά

Επιπλέον, ο αμερικανικός στρατός πρότεινε ότι τα πυρηνικά όπλα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως εργαλεία για να αλλάξουν τα περιφερειακά κλίματα και να κάνουν ορισμένες περιοχές του κόσμου πιο ευνοϊκές για κατοίκηση.
Αυτή η πρόταση, ωστόσο, δεν δοκιμάστηκε», αναφέρει η Britannica.
Έχουν επίσης συζητηθεί άλλες ιδέες για την αλλαγή του κλίματος της Γης.
Οι προτεινόμενες μέθοδοι για να αντανακλούν περισσότερο το φως του ήλιου με στόχο την μείωση της υπερθέρμανσης του πλανήτη περιλάμβαναν πλωτά μέσα στους ωκεανούς, δημιουργώντας ένα τεράστιο καθρέφτη ώστε να αντανακλώνται οι αχτίδες του ήλιου.

Ο ρόλος του Bill Gates

Το 2010, ο Bill Gates ο ιδρυτής της Microsoft χρηματοδότησε την έρευνα για την ανάπτυξη μηχανημάτων που θα εκτοξεύουν θαλασσινό νερό στα σύννεφα με στόχο την αύξηση της ικανότητας ανάκλασης του ηλιακού φωτός στο διάστημα, και κατά συνέπεια τη μείωση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Το σχέδιο αυτό πυροδότησε αντιδράσεις για τα πειράματα γεωμηχανικής από τον Όμιλο ETC.
«Γνωρίζαμε ότι η Microsoft αναπτύσσει εφαρμογές cloud για υπολογιστές, αλλά δεν το περιμέναμε.
Ο Bill Gates και οι συνάδελφοί του που παρεμβαίνουν στα σύννεφα δεν έχουν δικαίωμα να αλλάζουν μονομερώς τις θάλασσες και τους ουρανούς μας με αυτόν τον τρόπο» είχε δηλώσει η εταιρία ETC.
Επιπλέον, από το 2012 τουλάχιστον, ο Gates χρηματοδότησε τις προσπάθειες για την προώθηση της γεωμηχανικής προκειμένου να χειραγωγήσουν το παγκόσμιο κλίμα.
Οι επιστήμονες υποστήριξαν ότι ο ψεκασμός σωματιδίων διοξειδίου του θείου 30 μίλια πάνω από τη Γη θα ήταν απαραίτητος για να αποφευχθεί η καταστροφική κλιματική αλλαγή, αλλά οι επικριτές υποστήριξαν ότι οι τεχνολογίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως όπλα ελέγχοντας και τις κοινωνίες.

Γεωμηχανική και ηθική

«Θα πρέπει να προστατευτούμε από προσωπικά συμφέροντα και να είμαστε βέβαιοι ότι οι επιλογές μας δεν θα επηρεάζονται από τα κόμματα ή εταιρίες που θα μπορούσαν να κερδίσουν σημαντικά χρήματα μέσω μιας επιλογής για να τροποποιήσουν το κλίμα, ειδικά χρησιμοποιώντας εργαλεία πνευματικής ιδιοκτησίας», δήλωσε η Τζέιν Λονγκ, διευθύντρια στο Εθνικό Εργαστήριο Λόρενς Λίβερμορ στις ΗΠΑ.

«Το διακύβευμα είναι πολύ υψηλό και οι επιστήμονες δεν είναι οι καλύτεροι άνθρωποι για να αντιμετωπίσουν κοινωνικά, ηθικά ή πολιτικά ζητήματα που εγείρει η γεωμηχανική», δήλωσε επικεφαλής επιστήμονας της Greenpeace.

Το 2018, ο Bill Gates συμφώνησε ξανά να στηρίξει την χρηματοδότηση πειραμάτων για τους επιστήμονες του Χάρβαρντ, οι οποίοι πρότειναν τον ψεκασμό της στρατόσφαιρας με χλωριούχο ασβέστιο για να επιβραδυνθεί η υπερθέρμανση της Γης απέναντι στην ηλικιακή ακτινοβολία.

Είναι η Γεωμηχανική μια μορφή κοινωνικού ελέγχου;

Οι ανησυχίες που εκφράστηκαν το 2012 εντάθηκαν καθώς ο Bill Gates εξακολουθεί να επενδύει ακόμη σε τεχνολογίες κλιματικής τροποποίησης που όχι μόνο θα αποσταθεροποιήσουν περισσότερο τα κλιματικά συστήματα της Γης, αλλά θα μπορούσαν επίσης να λειτουργήσουν και εναντίον των ανθρώπων ελέγχοντας τις βροχοπτώσεις και την ξηρασία.

Ένας από τους μακροπρόθεσμους στόχους του Bill Gates φαίνεται να είναι ο έλεγχος της παγκόσμιας γεωργίας και της παραγωγής τροφίμων.
Τώρα, ο Bill Gates ως ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης αγροτικών γαιών στις ΗΠΑ, είναι σε μοναδική θέση για να επωφεληθεί σημαντικά από τη στοχευμένη χρήση πρακτικών γεωμηχανικής.
Γράφοντας στο The Defender, ο Robert F. Kennedy, Jr. σημείωσε: «Για έναν άνθρωπο που έχει εμμονή με τον μονοπωλιακό έλεγχο, η ευκαιρία να κυριαρχήσει επίσης στην παραγωγή τροφίμων πρέπει να φαίνεται ακαταμάχητη».

Η ψευδαίσθηση

«Πρέπει να απαλλαγούμε από την ψευδαίσθηση ότι η διεθνής πολιτική για το κλίμα είναι περιβαλλοντική πολιτική.
Πρέπει να δηλώσουμε ξεκάθαρα ότι χρησιμοποιούμε την πολιτική για το κλίμα εκ των πραγμάτων για την ανακατανομή του παγκόσμιου πλούτου.

Ακόμη και χωρίς να ληφθεί υπόψη ο κοινωνικός έλεγχος, είναι αδύνατο να αγνοηθούν οι πρακτικοί κίνδυνοι της γεωμηχανικής.
Τι θα γίνει με την τοξικότητα των ωκεανών και τα αυξανόμενα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα.
Και, αν οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για τη «σκίαση» της Γης προκαλέσουν ένα σοκ κλιματικής αλλαγής τι θα συμβεί;
Είναι επίσης απίθανο το φαινόμενο ψύξης να κατανεμηθεί ομοιόμορφα.
Ενώ ορισμένα μέρη του πλανήτη θα ωφεληθούν, άλλα μέρη θα μπορούσαν να επηρεαστούν αρνητικά από ξηρασίες ή πλημμύρες. Οι κίνδυνοι είναι τεράστιας κλίμακας.

Ακόμα και ο Κρίστοφερ Φιλντ, πρόεδρος της επιτροπής ηλιακής γεωμηχανικής της Εθνικής Ακαδημίας, ο οποίος δήλωσε ότι υποστηρίζει περαιτέρω έρευνα για τη διαχείριση της ηλιακής ακτινοβολίας, δήλωσε στο Yale Climate Connections:
«Εάν δεν είμαστε βέβαιοι αν λειτουργεί ή όχι μια βόμβα μέχρι να την πυροδοτήσουμε, αυτό είναι πραγματικά καλός λόγος για να μην φτιάξουμε τη βόμβα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης