Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch Ratings: Αναβάθμιση για τα ομόλογα Εθνικής, Eurobank και Πειραιώς - Θετικές οι προοπτικές ανάκαμψης

Fitch Ratings: Αναβάθμιση για τα ομόλογα Εθνικής, Eurobank και Πειραιώς - Θετικές οι προοπτικές ανάκαμψης

Η βελτίωση των ισολογισμών των ελληνικών τραπεζών αποτυπώνεται στις αντίστοιχες αξιολογήσεις του αμερικανικού οίκου Fitch Ratings

Σχετικά Άρθρα

Στην αναβάθμιση του μακροπρόθεσμου χρέους υψηλής εξασφάλισης των Εθνικής Τράπεζας, Eurobank και Τράπεζας Πειραιώς προέβη η Fitch Ratings, όπως αναφέρει σε έκθεσή της που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου.  
Ειδικότερα, ο αμερικανικός οίκος αναβάθμισε τα προνομιούχα ομόλογα της Εθνικής Τράπεζας και τη Eurobank σε «B-»/«RR4» από «CCC»/«RR6», αλλά και τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση των υψηλής εξασφάλισης προνομιούχων ομολόγων της Πειραιώς σε «CCC/RR5» από «CCC-/RR6».
Η αναβάθμιση ανακλά την εκτίμηση της Fitch ότι οι προοπτικές ανάκαμψης των εν λόγω τραπεζών έχουν βελτιωθεί λόγω του ελέγχου των κινδύνων που σχετίζονται με την ποιότητα του ενεργητικού τους, μετά και την ανάκαμψη που παρατηρείται στο ελληνικό λειτουργικό περιβάλλον, αλλά και την πρόοδο που επιτελείται σε ό,τι αφορά την εξυγίανση του χαρτοφυλακίου τους, συμπεριλαμβανομένης της πώλησης σημαντικών τιτλοποιήσεων. 
Επιπλέον, σύμφωνα με τη Fitch, η πρόσφατη «αποκάλυψη» για τις ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις και τις επιλέξιμες υποχρεώσεις (MREL) θα στηρίξει τη δημιουργία μεγαλύτερων αποθεμάτων για την αποπληρωμή χρέους, που θα μπορούσαν να αυξήσουν τα επίπεδα προστασίας των πιστωτών από τον κίνδυνο πιθανής αθέτησης αποπληρωμής.
Σημειώνεται πως οι υπόλοιπες αξιολογήσεις των τραπεζών δεν επηρεάζονται από τη σημερινή δράση αξιολόγησης. 
Οι μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις χρέους της ΕΤΕ και της Eurobank συνάδουν με τις αντίστοιχες Μακροπρόθεσμες Αξιολογήσεις Προκαθορισμένων Εκδοτών (Long-Term IDR), καθώς η πιθανότητα αθέτησης υποχρεώσεων SP είναι η ίδια με εκείνη των τραπεζών.

Γιατί υπολείπεται η Πειραιώς

Ο βαθμός ανάκτησης «RR4» για το χρέος της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank αντικατοπτρίζει τις προσδοκίες της Fitch για τις προοπτικές ανάκαμψης, με την προσπάθεια εξυγίανσης της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών να μειώνει σημαντικά τους κινδύνους αφερεγγυότητας.
Η μακροπρόθεσμη αξιολόγηση του χρέους SP της Πειραιώς είναι κατά μία βαθμίδα χαμηλότερη σε ό,τι αφορά το μακροπρόθεσμο IDR, κάτι που αντανακλά την εκτίμηση της Fitch ότι οι προοπτικές ανάκαμψης είναι κάτω από τον μέσο όρο (RR5), σε ένα σενάριο αθέτησης.
Επίσης, όπως αναφέρει ο οίκος, η Τράπεζα Πειραιώς εξακολουθεί να υπολείπεται σε σχέση με τους ανταγωνιστές της στην ελληνική αγορά, με όλο το βάρος να έχει πέσει στον περιορισμό των κόκκινων δανείων.
Σύμφωνα με τη Fitch Ratings, τα κόκκινα δάνεια τον Ιούνιο του 2021, παρά την τιτλοποίηση Sunrise, εξακολουθούν να αντιστοιχούν στο 135% των ιδίων κεφαλαίων (common equity Tier 1) της Πειραιώς. 
Σε κάθε περίπτωση, τα κεφαλαιακά αποθέματα προκειμένου να αντιμετωπιστεί τυχόν ανάγκη αποπληρωμής χρέους και για τις τρεις τράπεζες παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, ωστόσο ο αμερικανικός οίκος αναμένει ότι αυτά θα αυξηθούν σταδιακά έως την 1η Ιανουαρίου 2026.
Σε αντίθεση με την Εθνική Τράπεζα και την Eurobank, η Πειραιώς δεν έχει ακόμη προβεί σε έκδοση έκδοση χρέους υψηλής εξασφάλισης, όμως έχει ήδη εκδώσει MREL επιλέξιμα χρεόγραφα μειωμένης εξασφάλισης, τα οποία δεν έχουν αξιολογηθεί από τη Fitch. 

Τα σενάρια

Η μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Εθνικής Τράπεζας, της Eurobank και της Πειραιώς θα αναβαθμιστεί πιθανώς εάν αναβαθμιστούν τα μακροπρόθεσμα IDR των τραπεζών.
Πιθανόν, το χρέος υψηλής εξασφάλισης της Πειραιώς θα μπορούσε να αναβαθμιστεί αν η αξιολόγηση RR5 βελτιωθεί στο RR4.
Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί αν υλοποιούνταν περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας και επιτυχημένες πωλήσεις απομειωμένων δανείων και τιτλοποιήσεων, κάτι το οποίο θα μεταφραζόταν σε λιγότερα κεφαλαιακά βάρη από τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα.
Αρνητικά, από την άλλη, θα μπορούσαν να επιδράσουν πιθανές υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας των τραπεζών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης