Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Αλλαγή πολιτικής της ΕΚΤ τον Δεκέμβριο του 2021 βλέπουν 4 αναλυτές - Τι θα ανακοινώσει, πως επηρεάζεται η Ελλάδα

Αλλαγή πολιτικής της ΕΚΤ τον Δεκέμβριο του 2021 βλέπουν 4 αναλυτές - Τι θα ανακοινώσει, πως επηρεάζεται η Ελλάδα
"Covid, Covid, Covid"... αυτό θα μπορούσε να αναβάλει την ανακοίνωση περί σύσφιξη της πολιτικής της ΕΚΤ
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ανακοινώσει τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, ειδικά στο πρόγραμμα αγοράς τίτλων λόγω της πανδημίας.
Αυτό εκτιμούν 4 αναλυτές, καθώς οι πρόδρομοι δείκτες της οικονομίας αποτυπώνουν την σημαντική βελτίωση της οικονομίας της Ευρωζώνης.
Μάλιστα, παραπέμπουν και στις σχετικές δηλώσεις του επικεφαλής της αμερικανικής Federal Reserve, Jerome Powell, ο οποίος έχει ήδη υποδείξει ότι είναι πιθανό να αρχίσει να μειώνεται ο ρυθμός αγοράς τίτλων πριν από το τέλος του έτους, καθώς η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε ένα σημείο όπου δεν χρειάζεται τόσο μεγάλη πολιτική υποστήριξη.
Βέβαια, ο ρυθμός με τον οποίο θα μειωθούν οι αγορές περιουσιακών στοιχείων δεν έχει ακόμη αποφασιστεί.
Και στη ζώνη του ευρώ, μια παρόμοια ανακοίνωση θα μπορούσε να είναι προ των πυλών.

Πιθανόν τον Δεκέμβριο οι ανακοινώσεις

"Η εκτίμησή μου είναι ότι πιθανότατα η ΕΚΤ θα ανακοινώσει τα σχετικά με το πρόγραμμα της πανδημίας, το PEPP, τον προσεχή Δεκέμβριο", δήλωσε ο Gilles Moëc, επικεφαλής οικονομολόγος στην AXA Investment.
Η ΕΚΤ συνεδριάζει στις 9 Σεπτεμβρίου, αλλά οι αναλυτές πιστεύουν ότι η κεντρική τράπεζα θα περιμένει μερικούς μήνες ακόμη πριν ανακοινώσει τι θα κάνει για το πακέτο της σχετικά με τον Covid 19.
"Νομίζω ότι θέλουν να δώσουν λίγο χρόνο στον εαυτό τους και να έχουν νέες προβλέψεις", δήλωσε ο Moëc, πριν λάβει απόφαση το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ.
Εκτός από τις νέες προβλέψεις, η Chiara Zangarelli, οικονομολόγος στη Nomura, είπε ότι η ΕΚΤ θα θέλει επίσης να δει τι θα συμβεί με την πανδημία τους επόμενους μήνες.
Αλλά όπως έχουν τα πράγματα, είπε, «θα ήταν δύσκολο ακόμη και για τα dovish» μέλη της ΕΚΤ να αναβάλουν μια ανακοίνωση σχετικά με την σύσφιξη μετά τον Δεκέμβριο.

Τι θα κρίνει τις ανακοινώσεις

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η πορεία των οικονομικών δεδομένων θα βοηθήσουν τις αγορές να κατανοήσουν πώς μπορεί να αντιδράσει η ΕΚΤ.
Τα προκαταρκτικά στοιχεία έδειξαν ότι η ζώνη του ευρώ είχε τον υψηλότερο ρυθμό πληθωρισμού της τελευταίας δεκαετίας τον Αύγουστο στο 3%, λόγω κυρίως της χαλάρωσης των περιορισμών της οικονομικής δραστηριότητας.
Η ΕΚΤ είχε δηλώσει ότι αναμένει αύξηση των τιμών καταναλωτή φέτος, αλλά την απέδωσε σε προσωρινούς παράγοντες.
Ο στόχος της κεντρικής τράπεζας είναι να επιτύχει μεσοπρόθεσμο ρυθμό πληθωρισμού 2%.
Εάν επιμείνουν τα υψηλότερα ποσοστά πληθωρισμού, αυτό θα προσθέσει πίεση στην ΕΚΤ να άρει τα κίνητρά της με ταχύτερο ρυθμό.

Τι θα μπορούσε να ανακοινώσει

Το Πρόγραμμα Αγοράς Τίτλων Έκτακτης Ανάγκης λόγω Πανδημίας - γνωστό ως PEPP - αναμένεται να λήξει τον Μάρτιο του 2022, ενώ η συνολική δυναμική του αναμένεται στα 1,85 τρισ. ευρώ.
Το πρόγραμμα έδωσε στην ΕΚΤ μεγαλύτερη ευελιξία, συγκεκριμένα με τη δυνατότητα αγοράς ελληνικών ομολόγων, τα οποία δεν ανταποκρίνονταν στα επενδυτικά κριτήρια που είχαν τεθεί στο APP, δηλαδή το πρόγραμμα αγοράς τίτλων που "τρέχει" η ΕΚΤ λόγω της δημοσιονομικής κρίσης που πέρασε η Ευρωζώνη.
"Είναι λίγο πρόωρο να μιλήσουμε για μείωση του ρυθμού αγοράς τίτλων μέσω του PEPP, ανέφερε ο Guillaume Menuet, της Citigroup.
Αν γίνει αυτό, τότε αναμένουμε οι αγορές μέσω PEPP να παραμείνουν πολύ υψηλές καθ 'όλη τη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου πριν μειωθούν το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους", πρόσθεσε.
Ο Moëc, από την AXA Investment Managers, αναμένει ότι το PEPP θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο «αλλά στη συνέχεια η μεγάλη συζήτηση θα είναι τι θα γίνει με το APP».

Τι θα γίνει με το APP;

Όταν η πανδημία έπληξε τη ζώνη του ευρώ τον Μάρτιο του 2020, η ΕΚΤ κράτησε επίσης το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων της, γνωστό ως APP, το οποίο έχει τρέχοντα μηνιαίο ρυθμό 20 δισ. ευρώ.
Η κεντρική τράπεζα χρησιμοποιεί αυτό το πρόγραμμα σε συνδυασμό με το PEPP για να στηρίξει την οικονομία των 19 μελών.
Ο Salomon Fiedler, οικονομολόγος στην Berenberg, δήλωσε ότι το APP πιθανότατα θα διαρκέσει έως το 2023 και στη συνέχεια μια πιθανή αύξηση πρώτης τάξης θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί το τέταρτο τρίμηνο του ίδιου έτους.
Αλλά, εν τω μεταξύ, η Zangarelli της Nomura, είπε ότι το APP είναι πιθανό να επεκταθεί σε μέγεθος μόλις τελειώσει το PEPP.
Περιμένει ότι αυτές οι λεπτομέρειες θα αποκαλυφθούν επίσης στη συνάντηση του Δεκεμβρίου.

Τι θα μπορούσε να εκτροχιάσει μια ανακοίνωση του Δεκεμβρίου

"Covid, Covid, Covid", δήλωσε ο Moëc, από την AXA Investment.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η οικονομική κατάσταση στη ζώνη του ευρώ επωφελείται από τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού και μια συνολική σύνεση για να αποφευχθεί η άρση όλων των περιορισμών Covid.
Αλλά ακόμη και αν η πανδημία επρόκειτο να επιδεινωθεί τους επόμενους μήνες, είπε ο «ο πήχης για τη διατήρηση του PEPP όπως είναι σήμερα είναι πολύ υψηλός».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης