Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Bank: Ισχυρές αποδόσεις για το ΧΑ τον Αύγουστο - Στα καλύτερα assets πίσω από Νasdaq και Σανγκάη

Deutsche Bank: Ισχυρές αποδόσεις για το ΧΑ τον Αύγουστο - Στα καλύτερα assets πίσω από Νasdaq και Σανγκάη
Πολύ θετική πορεία κατέγραψε το ελληνικό χρηματιστήριο, σύμφωνα με την Deutsche Bank
Σχετικά Άρθρα

Ιδιαίτερα θετική πορεία κατέγραψε το ελληνικό χρηματιστήριο τον Αύγουστο, κινούμενο σε κλίμα ευφορίας τέτοιο, που ανέβηκε πολλές σκάλες στην ομάδα των assets που εξετάζει η Deutsche Bank.
Το καλό κλίμα που επικράτησε στις αγορές του εξωτερικού βοήθησε την εγχώρια αγορά, με το θετικό momentum να διατηρείται καθ’ όλη τη διάρκεια του τελευταίου μήνα του καλοκαιριού.
Ως αποτέλεσμα, το ΧΑ, σύμφωνα με τη γερμανική τράπεζα, βρέθηκε στην τέταρτη θέση, πίσω από το πορτογαλικό χρηματιστήριο, την αγορά της Σανγκάης και τον σύνθετο τεχνολογικό δείκτη της Wall Street Nasdaq, από άποψης απόδοσης.
Σε ό,τι αφορά τώρα τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία, όπως αναφέρει η Deutsche Bank, o Αύγουστος, σε γενικές γραμμές, ήταν ένας «σταθερός» μήνας, με 21 από τα 38 assets που μπήκαν στο «μικροσκόπιο» να «κλείνουν» τη θερινή περίοδο σε θετικό έδαφος.
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ανάλυση της τράπεζας, που επιγράφεται August Performance Review και την οποία σας παρουσιάζει το bankingnews.gr, μια σειρά από παράγοντες ενέτειναν την όρεξη για ανάληψη ρίσκου – κάτι που έδωσε σημαντική ώθηση κυρίως στις μετοχές.
Από την άλλη, κάποια εμπορεύματα απώλεσαν έδαφος, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου.

Γιατί «ανεβαίνουν» τα χρηματιστήρια

Ξεκινώντας από την κορυφή του «βαθμολογικού πίνακα», είναι σαφές ότι το momentum ευνόησε τις μετοχές.
Το κλίμα ευφορίας καλλιέργησαν συγκεκριμένες αιτίες.
Πρώτον, η ομιλία του προέδρου της Fed, Jay Powell, στο Jackson Hole, ηρέμησε τους επενδυτές, που είχαν προεξοφλήσει μια μείωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης και άρα πτώση της αγοράς περιουσιακών στοιχείων.
Δεύτερον, η έκθεση για τις θέσεις εργασίας των ΗΠΑ για τον Ιούλιο, που δημοσιεύτηκε στις αρχές Αυγούστου, έδειξε ότι οι μισθοδοσίες των μη αγροτικών εκμεταλλεύσεων αυξήθηκαν κατά +943 χιλ.
Τρίτον, υπήρξαν σημάδια προόδου στην οικονομική ατζέντα της κυβέρνησης Biden, καθώς η Γερουσία των ΗΠΑ ψήφισε πακέτο μέτρων ύψους 550 δισ. δολάρια για τα επόμενα 8 χρόνια.
Τέταρτο, η ανησυχία για την εξάπλωση της παράλλαξης Delta αποδείχθηκε βραχύβια, με τον αριθμό των νέων κρουσμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο να μειώνεται.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι μετοχές παγκοσμίως ανέβηκαν για 7ο συνεχόμενο μήνα, με τον S&P 500 (+3,0%) και τον STOXX 600 (+2,2%) να καταγράφουν σταθερά κέρδη.
Με βάση αυτά τα κέρδη τον Αύγουστο, και οι δύο δείκτες είναι τώρα πάνω από +20% σε ετήσια βάση.
total_return_performance_aug.jpg
Εμπορεύματα

Σε ό,τι αφορά τα εμπορεύματα, το πετρέλαιο υπεραπέδωσε σε ετήσια βάση, με το αμερικανικό αργό να είναι στο +41,2% και το brent στο +40,9%.
Ωστόσο, ο μαύρος χρυσός για τον μήνα Αύγουστο σημείωσε βουτιά [WTI (-7.4%) and Brent Crude (-4.4%)], λόγω της πτώσης της ζήτησης από την Κίνα και την ανησυχία για την παράλλαξη Delta του κορωνοϊού.
Αρνητικό ρόλο έπαιξε και η διαταραχή στις εφοδιαστικές αλυσίδες, την οποία προξένησε ο τυφώνας Ida.
Άλλα εμπορεύματα δυσκολεύτηκαν επίσης, με το ασήμι (-6,3%) να υποχωρεί για 3ο συνεχόμενο μήνα, ενώ ο χαλκός κατέγραψε πτώση -2,7%.
Μια αξιοσημείωτη εξαίρεση ήταν η ζάχαρη, η οποία αυξήθηκε +10,8% τον Αύγουστο (+28,1% σε ετήσια βάση).
Τα κρατικά ομόλογα σημείωσαν μικρή πτώση.
Σε ετήσια βάση όμως παραμένουν σε αρνητικό έδαφος, καθώς δεν έχουν ακόμη ανακάμψει πλήρως από τις ζημίες τους στο πρώτο τρίμηνο, όταν το θέμα του πληθωρισμού ήταν στο απόγειό του.
Όσον αφορά τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, δεν υπήρξαν ιδιαίτερες μεταβολές σε κανένα από τα κύρια ζεύγη νομισμάτων, με τον δείκτη δολαρίου να βρίσκεται στο +0,5% σε επίπεδο μήνα.
aug_ytd_1.jpg
www.bankingews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης