Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Gold Switzerland: Τα προγράμματα διάσωσης, δεν έχουν καμία σχέση με τον Covid – Το τελευταίο καρφί στο φέρετρο της ελεύθερης αγοράς

Gold Switzerland: Τα προγράμματα διάσωσης, δεν έχουν καμία σχέση με τον Covid – Το τελευταίο καρφί στο φέρετρο της ελεύθερης αγοράς
Είναι ο «πόλεμος κατά του Covid 19» το απαραίτητο πρόσχημα για περισσότερο έλεγχο της αγοράς;
Σχετικά Άρθρα

Τα προγράμματα διάσωσης για τον Covid… δεν έχουν καμία σχέση με τον Covid, αναφέρει η Gold Switzerland, επενδυτική εταιρία της Ελβετίας που απευθύνεται σε χαρτοφυλάκια μεγάλων πελατών.
Είναι ο «πόλεμος κατά του Covid 19» το απαραίτητο πρόσχημα για περισσότερο έλεγχο της αγοράς;
Σε τελική ανάλυση, ποιος χρειάζεται τις ελεύθερες αγορές όταν η ρευστότητα των κεντρικών τραπεζών καθορίζει τις τιμές μέσω ατελείωτων πακέτων διάσωσης Covid 19;
Η τάση για περισσότερο έλεγχο στις αγορές έπαιζε πολύ πριν από τον Covid 19, αλλά η πανδημία χειροτέρευσε την κατάσταση.
Ο Covid 19 μπορεί να είναι απλώς το τελευταίο καρφί στο φέρετρο του καπιταλισμού και της ελεύθερης αγοράς.
Υπό αυτό το θολό φως, οι παραδοσιακοί δείκτες και δυνάμεις της αγοράς έχουν ακόμη σημασία;
Ποιος νοιάζεται;
Καθώς οι μετοχές έφτασαν στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών στην Wall Street, η εμπιστοσύνη των καταναλωτών είδε πρόσφατα την 7η μεγαλύτερη πτώση στην ιστορία.

Η συνεχιζόμενη παροχή ρευστότητας μέσω των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης QE που δίχεται καθημερινά στο χρηματοπιστωτικό σύστημα σε μια εποχή απεριόριστου QE λόγω της πανδημίας, άλλαξαν τα δεδομένα.
Οι αγορές σήμερα με τις κεντρικές τράπεζες δεν χρειάζονται την εμπιστοσύνη των καταναλωτών ή ακόμη και υγιείς ισολογισμούς εταιριών (από ελεύθερες ταμειακές ροές έως κέρδη) για να φθάσουν το δείκτη P/E στο 34,6 για τον δείκτη S&P 500.

Εν ολίγοις, ποιος χρειάζεται την εμπιστοσύνη των καταναλωτών (ή ακόμα και τους καταναλωτές), όταν ένα τεράστιο μπαλόνι που φούσκωσαν οι κεντρικές τράπεζες στηρίζουν την Wall Street και τα διεθνή χρηματιστήρια;

Λέξεις που αντικαθιστούν μαθηματικά και γεγονότα

Πριν από μια δεκαετία όταν ξεκίνησε το πρώτο αμφιλεγόμενο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης QE1, ο Bernanke τότε επικεφαλής της FED, είχε αναφέρει ότι θα ήταν ένα «προσωρινό» μέτρο.
Όμως λέξεις όπως «προσωρινό» και «παροδικό» είναι κενές περιεχομένου όσο η υπόσχεση του Νίξον το 1971 ότι η αποσύνδεση από το χρυσό πρότυπο θα ήταν εξίσου βραχύβια:
Πλέον το αφήγημα στηρίζεται στο ψέμα.

Ο Covid 19 — Το απόλυτο πρόγραμμα διάσωσης

Όποια και αν είναι η άποψη του καθενός για την πανδημία του Covid 19 ή τον αντίκτυπό του στην ανθρώπινη υγεία και το παγκόσμιο ΑΕΠ, δεν μπορούμε πλέον να αρνηθούμε ότι ένας ιός του οποίου το ποσοστό επιβίωσης είναι μεγαλύτερο από 99% ήταν το τέλειο τέχνασμα για να δικαιολογήσει, μεταξύ άλλων , ένα άλλο τσουνάμι διάσωσης της Wall Street υπό το πρόσχημα μιας παγκόσμιας κρίσης υγείας.

Εν ολίγοις, εάν οι Bear Sterns, Lehman Brothers, δικαιολογούσαν τη διάσωση του 2008, σίγουρα η οπτική μιας «παγκόσμιας κρίσης υγείας» έδωσε ισχυρό κίνητρο για να δοθούν τρισεκ. δολάρια για στήριξη των οικονομιών.
Για τον σκοπό αυτό, καθώς οι αναγκαίες και πολύ σημαντικές συζητήσεις συνεχίζονται (παρά την ανοιχτή λογοκρισία) σχετικά με τα διαβατήρια υγείας, τα lockdowns, τα ποσοστά θνησιμότητας, κρούσματα και πολλά άλλα… ένα αποδείχθηκε.
Ο covid 19 (και πιο συγκεκριμένα τα προγράμματα διάσωσης για τον covid 19) έσωσε τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές.
Η πικρή αλήθεια είναι ότι ο Civid 19 είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχος της Wall Street από την εποχή των Geithner-Bernanke-Paulson του 2008.

Ακόμα πιο απλά, ενώ εκατομμύρια άνθρωποι αναρωτιούνται πότε μπορούν να ταξιδέψουν, να εργαστούν ή να εξοικονομήσουν χρήματα, οι αγορές έτυχαν μιας πρωτοφανούς διάσωσης σε βάρος της πραγματικής οικονομίας.

Και ο COVID, είτε κατασκευάστηκε σε εργαστήριο, είτε προήλθε από νυχτερίδες, ήρθε ακριβώς την κατάλληλη στιγμή για να διασώσει τις αγορές που ήταν κοντά στα πρόθυρα της κατάρρευσης το 2019…

Σύμπτωση, σκόπιμα;
Δεν θα βρούμε ποτέ αυτές τις απαντήσεις σε μια προσεκτικά λογοκριμένη αναζήτηση στην Google ή σε video YouTube.

Εν τω μεταξύ, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, νομισματικής και δημοσιονομικής, συνεχίζουν να εκμεταλλεύονται την αφήγηση του covid 19 για να δικαιολογήσουν μια άνευ προηγουμένου εποχή συγκεντρωτικού ελέγχου στις ελεύθερες αγορές και ατομικής ελεύθερης επιλογής, ότι συμβαίνει δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία.

Εταιρείες όπως η Amazon, η NY Times, η BlackRock και η Wells Fargo συνεχίζουν να αναβάλλουν τις ημερομηνίες επιστροφής τους στο γραφείο καθώς οι Πολιτείες συζητούν αν οι εντολές μάσκας έχουν νόημα, οι μάσκες σταματούν την εξάπλωση του ιού και ακριβώς όπως οι φράχτες με συρματόπλεγμα σταματούν τα κουνούπια…

Ο Covid 19 εργαλείο εκμετάλλευσης

Ο Covid 19 θα συνεχίσει να είναι προϊόν εκμετάλλευσης για να δικαιολογήσει περισσότερη ρευστότητα και ως εκ τούτου περισσότερη «υποστήριξη» της αγοράς.
Αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές θα δουν ακόμη μεγαλύτερες φούσκες στις αγορές, μεταβλητότητα και στρέβλωση παράλληλα με πληθωρισμό, υποτιμήσεις νομισμάτων.
Στο δημόσιο λόγο η συζήτηση εάν πρέπει να μειωθεί ή όχι το QE είναι παρόμοια με την κωμωδία της μάσκας.
Δηλαδή, καθώς η Wall Street συνεχίζει να συζητά εάν η FED θα αρχίσει να μειώνει την εκτύπωση χρημάτων, η μετάλλαξη Delta δείχνει ότι δεν θέλουν να αφήσουν τις αγορές ακάλυπτες, βρήκαν ένα νέο κίνδυνο για να συντηρήσουν την ποσοτική χαλάρωση.

Η πτώση των αγορών… δεν είναι επίκαιρη

Η «συζήτηση για την μείωση του QE» είναι τελικά (και ρεαλιστικά) μια μη συζήτηση, καθώς οποιαδήποτε σημαντική μείωση θα επιδράσει άμεσα και καίρια στις αποδόσεις των ομολόγων.
Εάν τα επιτόκια αυξηθούν σε ένα παγκόσμιο χρέος ύψους 280 τρισεκ. δολάρια, το κόμμα της αγοράς (δηλαδή, η τεχνητή «ανάκαμψη») που σημειώνεται από το 2009 θα καταρρεύσει

Οι κεντρικοί τραπεζίτες και οι πολιτικοί, φυσικά, το γνωρίζουν αυτό, γεγονός που εξηγεί γιατί συντηρούν με κάθε τρόπο την ποσοτική χαλάρωση, είναι το μόνο που κρατά ζωντανές τις δύο μεγαλύτερες φούσκες τις μετοχές και τα ακίνητα.

Υπό αυτό το θλιβερό αλλά σαγηνευτικό φως, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής - και οι επενδυτές - έχουν δύο επιλογές:
1) να συνεχίσουν το QE και να στείλουν τον πληθωρισμό στο διάστημα ή
2) να μειωθεί το QE και να στείλουν τις παγκόσμιες αγορές μετοχών στην άβυσσο.

Κάποια στιγμή, φυσικά, ακόμη και το απεριόριστο QE γίνεται μη βιώσιμο και ο χάρτινος πύργος που έχει χτιστεί στις αγορές θα καταρρεύσει.

Όταν συμβεί εκείνη η στιγμή (προγραμματισμένη ή φυσική), οι ίδιοι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής που προκάλεσαν αυτήν την αναπόφευκτη καταστροφή θα έχουν την βολική δικαιολογία για να κατηγορήσουν τον Covid 19.
Και πάλι, ο Covid 19 θα είναι ένα πολύ βολικό αφήγημα

Τι πιστεύουν οι άνθρωποι της αγοράς;

Για παράδειγμα, ο Michael Burry της Scion Capital, η παρεξηγημένη ιδιοφυΐα πίσω από το «Big Short» κατά τη διάρκεια της μεγάλης οικονομικής κρίσης του 2008, επικεντρώνεται στα ομόλογα.
Ο Michael Burry, όπως φαίνεται, αναμένει λιγότερη και όχι περισσότερη στήριξη στα ομόλογα από την FED, και ως εκ τούτου βλέπει αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων.
Ακόμα και η Fed δεν μπορεί να εκτυπώνει χρήμα, χωρίς αξία για πάντα για να διατηρήσει τεχνητά τις αποδόσεις και τα επιτόκια χαμηλά.

Ο Covid και τα ομόλογα

Η FED έχει την πεποίθηση ότι η ανάδειξη του αφηγήματος για τον covid 19 θα αναγκάσει πολλούς επενδυτές να αγοράσουν «ασφαλή» ομόλογα, δηλαδή οι κεντρικές τράπεζες θα προσπαθήσουν να μεταφέρουν μέρος του κινδύνου που έχουν αναλάβει στους επενδυτές.
Εάν η μείωση της ποσοτικής χαλάρωσης από την FED γίνει πραγματικότητα, οι τιμές των ομολόγων θα μειωθούν, πράγμα που σημαίνει ότι οι αποδόσεις των ομολόγων θα μπορούσαν εύκολα και γρήγορα να αυξηθούν από το σημερινό εύρος 1,2% στο 1,8% ή και πάνω από 2%.

Η αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων, φυσικά, σημαίνει αύξηση των επιτοκίων και η αύξηση των επιτοκίων σημαίνει αύξηση του κόστους του χρέους, πράγμα που σημαίνει τελικά ότι θα προκληθεί ένα μεγάλο σοκ καθώς το βουνό χρέους που έχει συσσωρευτεί δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί.
Εν ολίγοις, εάν η Fed προχωρήσει σε νομισματική σύσφιξη αυτό θα ήταν καταστροφή για σχεδόν κάθε κατηγορία περιουσιακών στοιχείων εκτός από το δολάριο.
Ο κορωνοιός λοιπόν έχει ένα ρόλο και δεν θα χαθεί εύκολα.

Όσον αφορά τις επενδύσεις σε χρυσό, τα αυξανόμενα επιτόκια θα έδιναν χρυσό χαμηλότερα και το δολάριο υψηλότερο εάν ο πληθωρισμός δεν αυξηθεί μετρητά γρηγορότερα ή υψηλότερα από τις δυνητικά αυξανόμενες αποδόσεις ομολόγων.

Μόνο για αυτόν τον λόγο, θα έχουμε περισσότερο και όχι λιγότερο QE στο μέλλονμ, καθώς οι μόνοι πραγματικοί αγοραστές του δημόσιου χρέους σήμερα δεν είναι οι ιδιώτες αλλά οι κεντρικές τράπεζες..
Στις πρωτογενείς αγορές εμφανίζονται οι ιδιώτες και στις δευτερογενείς αγορές τα αγοράζουν όλα οι κεντρικές τράπεζες.

Καθώς το χρέος των ΗΠΑ προς το ΑΕΠ από 100% έχει εκτοξευθεί στο 130%, το διπλό έλλειμμα, έχει επιδεινωθεί τα χαμηλότερα και όχι υψηλότερα πραγματικά επιτόκια είναι η λύση.
Υπό αυτό το πρίσμα, η μείωση, του QE είναι μια επικίνδυνη επιλογή.
Η FED έχει έννομο συμφέρον να διατηρήσει τα επιτόκια χαμηλά ενώ φουσκώνει το χρέος.

Επιστρέφοντας σε αυτό το πολύ βολικό αφήγημα για τον Covid 19 ο «πόλεμος κατά του COVID» θα είναι το κυρίαρχο και συνεχιζόμενο αφήγημα για να διατηρηθούν χαμηλά τα επιτόκια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης