Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Commerzbank: «Γεράκια» και «περιστέρια» διασταύρωσαν ξίφη στον «μυστικό δείπνο» της ΕΚΤ

Commerzbank: «Γεράκια» και «περιστέρια» διασταύρωσαν ξίφη στον «μυστικό δείπνο» της ΕΚΤ
Τα πρακτικά υποδεικνύουν ορισμένες διαφωνίες μεταξύ των συμβούλων σχετικά με το guidance της ΕΚΤ
Σχετικά Άρθρα

Μπορεί να μην είχε σημαντικές αποφάσεις, ωστόσο, από ό,τι φαίνεται, είχε μεγάλες κόντρες ο μυστικός δείπνος της ΕΚΤ τον Ιούλιο του 2021, σύμφωνα με τη γερμανική τράπεζα Commerzbank.
Eιδικότερα, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης του Ιουλίου που δημοσιεύθηκαν στις 26 Αυγούστου 2021, δεν υπήρξε ουσιαστική συζήτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ για τη στάση της νομισματικής πολιτικής.
Αντίθετα, τα μέλη του Συμβουλίου συμφώνησαν ότι η εκτίμηση των συνθηκών χρηματοδότησης και οι προοπτικές του πληθωρισμού που πραγματοποιήθηκαν στη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής του Ιουνίου επιβεβαιώθηκαν σε μεγάλο βαθμό από τις νέες διαθέσιμες πληροφορίες.
Τα πρακτικά δεν περιέχουν καμία ένδειξη ότι θα μπορούσε να ληφθεί μια θεμελιώδης απόφαση για τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσουμε όσον αφορά το PEPP και άλλα έκτακτα μέτρα στην επόμενη συνάντηση τον Σεπτέμβριο.
Αυτό είναι σύμφωνο με τις δηλώσεις του επικεφαλής οικονομολόγου Lane, σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε.
Σε αυτή, ο Lane τονίζει ότι η ΕΚΤ δεν θα χρειαστεί να ασχοληθεί «το φθινόπωρο» με το πώς θα μπορούσαν να συνεχιστούν τα πράγματα τον επόμενο χρόνο.

Οξεία διαφωνία

Ωστόσο, τα πρακτικά υποδεικνύουν ορισμένες διαφωνίες μεταξύ των συμβούλων σχετικά με το guidance της ΕΚΤ για τα βασικά επιτόκια, κάτι που θα μπορούσε επίσης να σημαίνει ότι πιο θεμελιώδεις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής - πέρα από τη βραχυπρόθεσμη προσέγγιση - μπορεί να είναι δύσκολο να επιτευχθούν.
Ορισμένα μέλη του συμβουλίου θα προτιμούσαν ακόμη πιο αυστηρή πολιτική, ενώ άλλα μέλη θα προτιμούσαν μια πιο ήπια έκδοσή της.
Από τη μία πλευρά, λοιπόν, προτάθηκε ότι το guidance για τα βασικά επιτόκια θα πρέπει να ενισχυθεί, συνδέοντας τις προϋποθέσεις για την αύξηση των βασικών επιτοκίων με τον πραγματικό και όχι με τον αναμενόμενο πληθωρισμό.
(Σύμφωνα με τη νέα μελλοντική καθοδήγηση, το Διοικητικό Συμβούλιο υποθέτει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στο σημερινό τους επίπεδο ή σε χαμηλότερο επίπεδο έως ότου διαπιστώσει ότι το ποσοστό πληθωρισμού «φτάσει 2% νωρίτερα από τις εκτιμήσεις».)
Υποστηρίχθηκε δε ότι, από την άποψη της αξιοπιστίας, θα ήταν καλύτερο να ενισχυθεί το Guidance εμπροσθοβαρώς σε αυτό το χρονικό σημείο και, εάν είναι απαραίτητο, να αποδυναμωθεί ξανά αργότερα, παρά να χρειαστεί να υπάρξει σύσφιξη σε μεταγενέστερο χρονικό σημείο.
Από την άλλη πλευρά, ορισμένα μέλη του συμβουλίου πρότειναν να προστεθούν «ρήτρες νοκ-άουτ» προκειμένου να αυξηθεί η αξιοπιστία, να μειωθούν οι κίνδυνοι χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και να επιβεβαιωθεί ότι το Διοικητικό Συμβούλιο ανησυχεί εξίσου για τον πληθωρισμό όσο και για τον πολύ αποπληθωρισμό.
Τα πρακτικά δείχνουν επίσης ότι η πλειοψηφία στο Συμβούλιο δεν υποστήριξε την αρχική πρόταση του κ. Lane, αλλά μόνο μια τροποποιημένη εκδοχή της.
Για παράδειγμα, υπήρξαν ανησυχίες ότι η διατύπωση στην αρχική πρόταση του Lane θα μπορούσε να παρερμηνευτεί και να σημαίνει ότι το Συμβούλιο θέτει ξεχωριστό στόχο 2% για τον υποκείμενο πληθωρισμό, δηλαδή όχι μόνο έναν στόχο για τον πληθωρισμό. Υποστηρίχθηκε επίσης ότι ένας τέτοιος στόχος για τον υποκείμενο πληθωρισμό θα καθιστούσε αρκετά φιλόδοξη την καθοδήγηση, διότι τα τυπικά μέτρα του υποκείμενου πληθωρισμού - ειδικά του βασικού πληθωρισμού (χωρίς την ενέργεια και τα τρόφιμα) - στη ζώνη του ευρώ είναι συνήθως σαφή από ιστορική άποψη.
Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, μια μεγάλη πλειοψηφία των μελών του συμβουλίου υποστήριξε τελικά την αναθεωρημένη πρόταση.
Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, μια μεγάλη πλειοψηφία των μελών του συμβουλίου υποστήριξε τελικά την αναθεωρημένη πρόταση για μελλοντική καθοδήγηση.
Οι ανησυχίες αυτές αφορούν κυρίως την πιθανή και επίμονη υπέρβαση του στόχου για τον πληθωρισμό και την υποτιθέμενη υπόσχεση για διατήρηση των επιτοκίων στο σημερινό ή χαμηλότερο επίπεδο για πολύ καιρό χωρίς ρητή ρητή εξαίρεση.
(Εν τω μεταξύ, τα μέλη του συμβουλίου Wunsch από το Βέλγιο, Weidmann από τη Γερμανία και Holzmann από την Αυστρία δήλωσαν ότι έχουν απορρίψει την απόφαση.)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης